Уже зовсім скоро літо, отже, саме час потішити себе улюбленим прохолодним десертом — вершковим морозивом. Однак ласощі з магазину не завжди якісні, а їхній склад далекий від бажаного.
Оптимальне рішення — виготовити смачне та корисне морозиво в домашніх умовах. Для цього знадобиться зовсім небагато інгредієнтів і часу.
Склад морозива можна варіювати на свій розсуд. Ніколи не куштували ласощі, наприклад, із кефіру та йогурту?.. Пропонуємо вашій увазі смачні та прості рецепти для всіх і кожного.
Ванільно-вершкове
Цей рецепт домашнього морозива є класичним — для десерту знадобляться молоко та вершки.
Порада: приготування морозива в домашніх умовах починається з вибору свіжого якісного молока. Смачне морозиво вдома робиться завжди з продукту, жирність якого має бути не менше 3,2 %. Вершки важливо заздалегідь охолодити. Дістати їх потрібно безпосередньо перед приготуванням.
Складові:
- 250 мл пастеризованого молока;
- 60 г цукру;
- 8 г ванільного цукру або 2 г ваніліну (на 500 г морозива);
- 3 курячі жовтки;
- 150 мл кулінарних вершків (жирність — 33 %).
Приготування:
- Молоко виливаємо в невеликий сотейник, ставимо томитися на середній вогонь. Щоб воно не пригорало, потрібно додати частину цукру — 30 г (приблизно 1,5 ст. л.). Молоко не слід доводити до кипіння: температура не має перевищувати 80 °C. Візуально можна орієнтуватися на маленькі бульбашки на поверхні рідини по краю каструлі.
- Ванільний цукор або ванілін змішуємо з гарячим молоком. Можна використати сухий стручок ванілі.
- Жовтки змішуємо з цукром і розтираємо віничком.
- У гаряче молоко невеликою цівкою виливаємо жовтки з цукром, ставимо суміш на водяну баню. Наше завдання — зробити молочну масу густою.
- Охолоджуємо готову основу, з’єднуємо зі збитими вершками.
- Розкладаємо морозиво по контейнерах або порційних формах, ставимо в морозильну камеру. Також за цим рецептом можна готувати десерт у морозивниці.
- Через 1–1,5 години масу потрібно перемішати вручну або за допомогою блендера. Це дасть змогу досягти кремоподібної текстури без кристаликів льоду.
- Знову ставимо в морозилку до повного застигання.
Кефірно-бананове
Кефір — натуральний і дуже корисний продукт. На жаль, багато дітей і дорослих його не люблять. Але, якщо на основі кефіру зробити морозиво, він перетвориться на дивовижну смакоту. Її приготування не потребує багато часу, а результат потішить навіть найдосвідченіших гурманів.
Складові:
- 300 мл (півтори склянки) кефіру будь-якої жирності;
- 1–2 банани;
- будь-які ягоди без кісточок — вишня, журавлина, чорниця, малина тощо;
- 2–3 ст. л. рідкого меду — можна замінити сиропом, варенням, джемом або просто 2 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю.
Приготування:
- Банан очищуємо від шкірки, нарізаємо невеликими шматочками, кладемо в чашу блендера. Сюди ж додаємо кефір, цукор або мед. Збиваємо до утворення однорідної маси.
- Заливаємо кефірну основу в формочку, ставимо в морозилку на 1,5 години.
- За допомогою блендера готуємо ягідний соус. В однорідну суміш додаємо столову ложку кукурудзяного крохмалю.
- Варимо соус 15 хвилин на маленькому вогні.
- Застигле морозиво кладемо в чашу блендера та повторно збиваємо. Маса має бути густою та однорідною. Знову ставимо остуджувати в морозилку на 4–5 годин.
- Подаємо кефірне морозиво в порційних креманках, поливши соусом і прикрасивши листочком м’яти.
Вершкове морозиво для великої компанії
Складові:
- 300 мл цільного молока;
- 300 мл вершків (жирність — 30 %);
- 900 мл вершків (жирність — 20 %);
- 300 г цукру;
- 10 жовтків;
- ванільний цукор;
- ягоди для прикрашання.
Приготування:
- Молоко та два види вершків змішуємо в сотейнику, ставимо на маленький вогонь. Гріємо, не доводячи до кипіння.
- Жовтки з цукром збиваємо на піну.
- Постійно помішуючи, тонкою цівкою вливаємо в гарячу молочну суміш жовтки з цукром.
- Ставимо молочну суміш у холодильник, даємо трохи застигнути.
- Через 3 години повторно збиваємо загусле морозиво та розливаємо у формочки. Заморожуємо ще 5–6 годин.
Шоколадне морозиво вдома
Шоколадне домашнє морозиво готувати легко, адже для цього знадобляться лише три інгредієнти. Такий десерт найбільше люблять діти.
Складові:
- 100 г згущеного молока;
- 300 мл жирних холодних вершків;
- 80 г шоколаду або 40 г какао-порошку.
Приготування:
- Розтоплюємо шоколад на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
- На невисокій швидкості збиваємо міксером холодні вершки до легкого загустіння, додаємо згущене молоко.
- Вводимо в масу шоколад, швидко перемішуємо міксером.
- Перекладаємо суміш у контейнер і ставимо в морозилку.
Через те, що шоколад містить масло, таке морозиво застигає протягом декількох годин. Подавати його найкраще в чистому вигляді або з горішками.
Пломбір в домашніх умовах
Пломбір має щільну текстуру та високу жирність. Класичний різновид готується з вершковим маслом. Такий рецепт морозива в домашніх умовах з фото напевно допоможе вам згадати дитинство.
Складові:
- 500 мл молока;
- 120 мл води;
- 2 курячі яйця;
- 2 г ваніліну;
- дрібка лимонної кислоти;
- 300 г цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю.
Приготування:
- Пломбір роблять в кілька етапів. 400 мл молока виливаємо в сотейник, ставимо грітися на маленькому вогні. До кипіння доводити не варто.
- Білки відділяємо від жовтків. Останні перетираємо з 100 г цукру (приблизно 5 ст. л.).
- Змішуємо молоко, що залишилося, із жовтками, додаємо крохмаль.
- У яєчну суміш вводимо гаряче молоко. Ретельно помішуючи, ставимо на вогонь, доводимо до загустіння.
- Отриману кремоподібну масу вистуджуємо в холодній воді з льодом.
- Готуємо солодкий сироп. Змішуємо воду, цукор, лимонну кислоту та ставимо на маленький вогонь до закипання.
- Збиваємо білки в густу піну, змішуємо з гарячим сиропом. Отриману масу знову збиваємо.
- Масло з ваніліном також збиваємо віничком або виделкою, поки обсяг першого не збільшиться вдвічі.
- Змішуємо масло з молочної основою, потім потроху додаємо сироп. Ретельно перемішуємо.
- Перекладаємо суміш у форму і морозимо 2 години.
Фруктове морозиво вдома за 5 хвилин
Як зробити морозиво в домашніх умовах за кілька хвилин? Дуже просто. Цей рецепт — справжня знахідка для поціновувачів холодних десертів. Адже для його приготування досить мати лише потужний блендер і улюблені фрукти.
Складові:
- 2 великі банани;
- 100 г полуниці;
- 30 мл білого класичного йогурту.
Приготування:
- Вам стануть у пригоді заморожені полуниця та банан. Перед тим, як класти останній у холодильник, його необхідно порізати на невеликі частинки.
- Кладемо фрукти в блендер, додаємо йогурт, збиваємо все. 3 хвилини — і смачне фруктове морозиво вдома готове.
- Перекладаємо ласощі в креманки та насолоджуємося.