Пишний, з ніжним молочним смаком, різноманітними начинками… Омлет — король сніданків. Влітку обов’язково потіште себе і близьких соковитими й неймовірно смачними стравами з овочами. Помідор, болгарський перець, цибуля і кабачки — лише мала частина городини, з якою можна приготувати чудовий омлет на вечерю або сніданок.
Урізноманітнимо раціон здоровою їжею
Появі омлетів на нашому столі ми зобов’язані французам. Кажуть, що їхнє навчання кулінарним премудростям завжди починається з правильного приготування цієї страви. Традиційний французький omelette роблять на вершковому маслі, сковорідку не накривають кришкою. А перед подачею страву з яєць згортають у трубочку.
Користь цієї їжі очевидна. На омлеті немає підсмаженої скоринки, він містить цілісний білок, трохи жиру. А якщо в страву додати жменю свіжих овочів, її користь подвоюється. Калорійність збитих із молоком яєць, приготованих із городиною та зеленню, — 186 ккал на 100 г продукту.
Серед переваг овочевого омлету:
- Максимально зберігає корисні властивості городини та зелені, оскільки ця страва готується швидко.
- Виходить соковитим і ароматним. Білок швидко згортається, утримуючи вологу всередині.
- Містить вітаміни, білок і клітковину. Така страва — чудове рішення для сніданку та легкої ситної вечері.
Овочевий омлет, запечений в духовці
Омлети в духовці готували наші мами, бабусі та кухарі в їдальнях. І не дарма. Такі страви виходять пишними, ніжними й поєднуються практично з будь-яким начинням.
З кабачками
Якщо вам набридли рагу та смажені кабачки, запечіть ці овочі разом з омлетом. Приготування забере в середньому 30 хвилин. Така страва точно сподобається і дітям, і дорослим.
Інгредієнти:
- 4 яйця;
- 2 середніх помідори;
- 1 кабачок;
- 0,5 склянки молока;
- 1 ложка борошна;
- 1 зубчик часнику;
- дрібка солі;
- рослинна олія;
- чорний молотий перець або суміш перців.
Приготування:
- Увімкніть духовку. Вона має розігрітися до 200 °C.
- Очистіть кабачок від насіння та шкірки, натріть на великій тертці або подрібніть кубиками.
- Змастіть форму для випікання олією, викладіть на дно кабачкову масу.
- З помідорів зніміть шкірку, поріжте дрібними кубиками й викладіть на кабачки.
- У глибокому посуді збийте яйця з молоком і борошном. Посоліть, поперчіть, додайте подрібнений часник. Ще раз добре перемішайте. На поверхні суміші мають з’явитися невеликі пухирці.
- Залийте овочеву масу яєчною, запікайте 20 хвилин. Омлет виходить соковитим, з легким ароматом часничку та рум’яною скоринкою.
З цвітною капустою
Омлет вважається оптимальною стравою для сніданку. Але якщо його запекти в духовці з цвітною капустою, то вийде смачна літня вечеря. Головне, не перестаратися з капустою: її потрібно варити всього 3 хвилини. Такий омлет зручно готувати порційно в жароміцних формочках.
Інгредієнти:
- 200 г цвітної капусти;
- 3 яйця — по одному на формочку;
- 80 мл молока;
- пір’я зеленої цибулі;
- 100 г твердого сиру;
- кубик вершкового масла;
- сіль і спеції на смак.
Приготування:
- Закип’ятіть воду, відваріть суцвіття цвітної капусти, швидко відкиньте на друшляк.
- У глибокій піалі злегка збийте яйця з сіллю та спеціями.
- Зелену цибулю подрібніть, додайте до яєць, перемішайте.
- Формочку змастіть маслом, викладіть на дно капусту й залийте яєчною сумішшю.
- Твердий сир натріть на тертці та викладіть гіркою на яйця.
- Запікайте омлет у розігрітій до 200 °C духовці 30 хвилин. Подавайте гарячим із зеленню і помідорами.
Фрітата з овочами та сиром
Фрітата — італійський омлет. Як і піцу, його легко зробити з того, що є в холодильнику. У нашому рецепті це будуть овочі та сир.
Інгредієнти:
- 6 яєць (по 2 на порцію);
- 1 кабачок;
- 1 помідор;
- 2 солодкі перці;
- кукурудза консервована;
- кріп;
- вершки;
- сіль;
- вершкове масло;
- 100 г моцарели.
Приготування:
- Підготуйте всі овочі, очистіть і наріжте кубиками.
- Трохи потушкуйте кабачок із помідором і перцями на сковороді.
- Помістіть всі овочі в одну ємність, перемішайте.
- Яйця посоліть, збийте віничком. Додайте вершки та знову перемішайте.
- Сир натріть на тертці й теж змішайте з яєчною масою.
- Форму для випікання змастіть вершковим маслом. Висипте в неї овочі. Розподіліть їх рівномірно по всій формі. Залийте омлетною масою.
- Випікайте фрітату при 170 °C до появи на страві золотавої сирної скоринки.
Омлет з овочами, приготований у мультиварці
У мультиварці омлет з овочами виходить однорідним за текстурою і пишним. Готувати цю страву таким чином дуже зручно і, головне, швидко — 10–20 хвилин. Ще одна перевага мультиварки — можна не переживати, що омлет пригорить або вийде недостатньо соковитим.
Чудовий сніданок для всієї родини
Інгредієнти:
- 6 яєць;
- 100 г шинки;
- зелена цибуля;
- 1–2 помідори;
- 180 мл молока;
- 1 болгарський перець;
- сіль, спеції на смак.
Приготування:
- Наріжте перчик і помідори великими кубиками, засипте в чашу мультиварки і встановіть режим «Випічка». Готуйте 5–7 хвилин, щоб трохи випарувалася волога.
- Покришіть шинку, засипте її до овочів.
- Розбийте яйця в глибоку миску, додайте дрібку солі й трохи чорного перцю або паприки. Перемішайте до утворення однорідної суміші.
- Додайте молоко (на одне яйце — половинку шкарлупки рідини) та знову перемішайте віничком.
- Поріжте цибулю або будь-яку іншу зелень, додайте до яєць.
- Влийте суміш у чашу мультиварки та швидко перемішайте лопаткою.
- Накрийте кришкою і залиште готуватися 15 хвилин.
- Обережно вийміть омлет, подайте на стіл гарячим. Якщо ви не порушите технологію приготування, страва вийде неймовірно смачною та ніжною.
Ситна страва з картоплею «Для тата»
Чоловіків іноді важко змусити з’їсти овочевий омлет. У цьому разі допоможе картопля. Омлет із нею теж виходить ніжним, смачним, але більш ситним. У вихідні таку страву можна подати на сніданок або обід. Час приготування — 35 хвилин.
Інгредієнти:
- 4 яйця;
- 1 склянка молока;
- 2 середні картоплини;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- зелень — кріп, петрушка;
- рослинна олія;
- суміш перців і сіль.
Приготування:
- Овочі помийте, очистіть від шкірки, натріть на великій тертці. Цибулю подрібніть кубиками.
- Влийте в чашу мультиварки рослинну олію, засипте лук, трохи підрум’яньте. Потім додайте моркву та картоплю, смажте 7 хвилин. Загальний час приготування овочів — 10 хвилин.
- Яйця збийте віничком із молоком, посоліть, поперчіть.
- Залийте омлетною сумішшю овочі. Готуйте в режимі «Випічка» 25 хвилин.
- Подайте омлет гарячим, посипавши його зеленню.
Омлет з овочами, приготований на сковороді
Це найпростіший, швидкий і легкий спосіб приготування популярної страви. Ми пропонуємо вам потішити себе й близьких цікавими поєднаннями яєць з овочами. Відкрийте для себе нові смаки літа!
З авокадо й руколою
Цей рецепт належно оцінять любителі авокадо і ті, хто стежать за фігурою. Також дана страва підійде для людей з лактозною непереносимістю — в неї не потрібно додавати молоко.
Інгредієнти:
- 4 яйця;
- половинка авокадо;
- томати чері;
- рукола;
- рослинна олія.
Приготування:
- Заздалегідь поріжте помідори й авокадо кубиками.
- Збийте яйця, посоліть, поперчіть, додайте столову ложку води. Вилийте на розігріту олію. Готуйте, помішуючи лопаткою.
- Як тільки омлет почне густіти, на одну його половину викладіть овочі та прикрийте другою половиною. Готуйте під закритою кришкою 1–2 хвилини.
- Гарячу страву подайте з руколою.
«Італійський» омлет із фетою
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 1 помідор;
- зелена цибуля;
- сухий орегано;
- 40 г фети;
- маслини або оливки;
- сіль.
Приготування:
- Поріжте помідор, цибулю, маслини й фету.
- Збийте яйця з сіллю, додайте орегано та зелену цибулю.
- Приготуйте звичайний омлет. За 2 хвилини до закінчення термічної обробки викладіть на середину страви овочі й фету. Загорніть краї омлету.
- Подайте гарячим.
З замороженими овочами
Омлети із замороженими овочами — чудова ідея для корисного обіду або вечері. Навіть якщо ви не любите броколі, в такій страві вона вам точно сподобається. Зробити омлет можна в духовці, мультиварці й просто на сковороді.
Інгредієнти:
- зелений горошок;
- 100 г стручкової квасолі;
- 100 г броколі;
- 1 склянка молока;
- 6 яєць;
- рослинна олія;
- петрушка, кріп;
- сіль і перець на смак.
Приготування:
- Всі овочі заздалегідь розморозьте. Подрібніть броколі.
- Засипте овочі в сковороду, тушкуйте 5 хвилин.
- Збийте яйця з молоком, посоліть, поперчіть.
- Влийте яєчну масу до овочів. Випікайте 20 хвилин.
- Готовий омлет розріжте на порції та посипте зеленню. Цю страву зручно брати з собою у звичайному судку на роботу або в школу.
Смачного!