Їмо

Готуємо смачний, корисний та легкий омлет з овочами

gotuyemo-smachnyj-korysnyj-ta-legkyj-omlet-z-ovochamy-1

Пишний, з ніжним молочним смаком, різноманітними начинками… Омлет — король сніданків. Влітку обов’язково потіште себе і близьких соковитими й неймовірно смачними стравами з овочами. Помідор, болгарський перець, цибуля і кабачки — лише мала частина городини, з якою можна приготувати чудовий омлет на вечерю або сніданок.

Урізноманітнимо раціон здоровою їжею

Появі омлетів на нашому столі ми зобов’язані французам. Кажуть, що їхнє навчання кулінарним премудростям завжди починається з правильного приготування цієї страви. Традиційний французький omelette роблять на вершковому маслі, сковорідку не накривають кришкою. А перед подачею страву з яєць згортають у трубочку.

gotuyemo-smachnyj-korysnyj-ta-legkyj-omlet-z-ovochamy-2

Користь цієї їжі очевидна. На омлеті немає підсмаженої скоринки, він містить цілісний білок, трохи жиру. А якщо в страву додати жменю свіжих овочів, її користь подвоюється. Калорійність збитих із молоком яєць, приготованих із городиною та зеленню, — 186 ккал на 100 г продукту.

Серед переваг овочевого омлету:

  1. Максимально зберігає корисні властивості городини та зелені, оскільки ця страва готується швидко.
  2. Виходить соковитим і ароматним. Білок швидко згортається, утримуючи вологу всередині.
  3. Містить вітаміни, білок і клітковину. Така страва — чудове рішення для сніданку та легкої ситної вечері.

Овочевий омлет, запечений в духовці

Омлети в духовці готували наші мами, бабусі та кухарі в їдальнях. І не дарма. Такі страви виходять пишними, ніжними й поєднуються практично з будь-яким начинням.

З кабачками

Якщо вам набридли рагу та смажені кабачки, запечіть ці овочі разом з омлетом. Приготування забере в середньому 30 хвилин. Така страва точно сподобається і дітям, і дорослим.

gotuyemo-smachnyj-korysnyj-ta-legkyj-omlet-z-ovochamy-3

Інгредієнти:

  • 4 яйця;
  • 2 середніх помідори;
  • 1 кабачок;
  • 0,5 склянки молока;
  • 1 ложка борошна;
  • 1 зубчик часнику;
  • дрібка солі;
  • рослинна олія;
  • чорний молотий перець або суміш перців.

Приготування:

  1. Увімкніть духовку. Вона має розігрітися до 200 °C.
  2. Очистіть кабачок від насіння та шкірки, натріть на великій тертці або подрібніть кубиками.
  3. Змастіть форму для випікання олією, викладіть на дно кабачкову масу.
  4. З помідорів зніміть шкірку, поріжте дрібними кубиками й викладіть на кабачки.
  5. У глибокому посуді збийте яйця з молоком і борошном. Посоліть, поперчіть, додайте подрібнений часник. Ще раз добре перемішайте. На поверхні суміші мають з’явитися невеликі пухирці.
  6. Залийте овочеву масу яєчною, запікайте 20 хвилин. Омлет виходить соковитим, з легким ароматом часничку та рум’яною скоринкою.

З цвітною капустою

Омлет вважається оптимальною стравою для сніданку. Але якщо його запекти в духовці з цвітною капустою, то вийде смачна літня вечеря. Головне, не перестаратися з капустою: її потрібно варити всього 3 хвилини. Такий омлет зручно готувати порційно в жароміцних формочках.

gotuyemo-smachnyj-korysnyj-ta-legkyj-omlet-z-ovochamy-4

Інгредієнти:

  • 200 г цвітної капусти;
  • 3 яйця — по одному на формочку;
  • 80 мл молока;
  • пір’я зеленої цибулі;
  • 100 г твердого сиру;
  • кубик вершкового масла;
  • сіль і спеції на смак.

Приготування:

  1. Закип’ятіть воду, відваріть суцвіття цвітної капусти, швидко відкиньте на друшляк.
  2. У глибокій піалі злегка збийте яйця з сіллю та спеціями.
  3. Зелену цибулю подрібніть, додайте до яєць, перемішайте.
  4. Формочку змастіть маслом, викладіть на дно капусту й залийте яєчною сумішшю.
  5. Твердий сир натріть на тертці та викладіть гіркою на яйця.
  6. Запікайте омлет у розігрітій до 200 °C духовці 30 хвилин. Подавайте гарячим із зеленню і помідорами.

Фрітата з овочами та сиром

Фрітата — італійський омлет. Як і піцу, його легко зробити з того, що є в холодильнику. У нашому рецепті це будуть овочі та сир.

Інгредієнти:

  • 6 яєць (по 2 на порцію);
  • 1 кабачок;
  • 1 помідор;
  • 2 солодкі перці;
  • кукурудза консервована;
  • кріп;
  • вершки;
  • сіль;
  • вершкове масло;
  • 100 г моцарели.

Приготування:

  1. Підготуйте всі овочі, очистіть і наріжте кубиками.
  2. Трохи потушкуйте кабачок із помідором і перцями на сковороді.
  3. Помістіть всі овочі в одну ємність, перемішайте.
  4. Яйця посоліть, збийте віничком. Додайте вершки та знову перемішайте.
  5. Сир натріть на тертці й теж змішайте з яєчною масою.
  6. Форму для випікання змастіть вершковим маслом. Висипте в неї овочі. Розподіліть їх рівномірно по всій формі. Залийте омлетною масою.
  7. Випікайте фрітату при 170 °C до появи на страві золотавої сирної скоринки.

gotuyemo-smachnyj-korysnyj-ta-legkyj-omlet-z-ovochamy-5

Омлет з овочами, приготований у мультиварці

У мультиварці омлет з овочами виходить однорідним за текстурою і пишним. Готувати цю страву таким чином дуже зручно і, головне, швидко — 10–20 хвилин. Ще одна перевага мультиварки — можна не переживати, що омлет пригорить або вийде недостатньо соковитим.

Чудовий сніданок для всієї родини

Інгредієнти:

  • 6 яєць;
  • 100 г шинки;
  • зелена цибуля;
  • 1–2 помідори;
  • 180 мл молока;
  • 1 болгарський перець;
  • сіль, спеції на смак.

Приготування:

  1. Наріжте перчик і помідори великими кубиками, засипте в чашу мультиварки і встановіть режим «Випічка». Готуйте 5–7 хвилин, щоб трохи випарувалася волога.
  2. Покришіть шинку, засипте її до овочів.
  3. Розбийте яйця в глибоку миску, додайте дрібку солі й трохи чорного перцю або паприки. Перемішайте до утворення однорідної суміші.
  4. Додайте молоко (на одне яйце — половинку шкарлупки рідини) та знову перемішайте віничком.
  5. Поріжте цибулю або будь-яку іншу зелень, додайте до яєць.
  6. Влийте суміш у чашу мультиварки та швидко перемішайте лопаткою.
  7. Накрийте кришкою і залиште готуватися 15 хвилин.
  8. Обережно вийміть омлет, подайте на стіл гарячим. Якщо ви не порушите технологію приготування, страва вийде неймовірно смачною та ніжною.

Ситна страва з картоплею «Для тата»

Чоловіків іноді важко змусити з’їсти овочевий омлет. У цьому разі допоможе картопля. Омлет із нею теж виходить ніжним, смачним, але більш ситним. У вихідні таку страву можна подати на сніданок або обід. Час приготування — 35 хвилин.

gotuyemo-smachnyj-korysnyj-ta-legkyj-omlet-z-ovochamy-6

Інгредієнти:

  • 4 яйця;
  • 1 склянка молока;
  • 2 середні картоплини;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • зелень — кріп, петрушка;
  • рослинна олія;
  • суміш перців і сіль.

Приготування:

  1. Овочі помийте, очистіть від шкірки, натріть на великій тертці. Цибулю подрібніть кубиками.
  2. Влийте в чашу мультиварки рослинну олію, засипте лук, трохи підрум’яньте. Потім додайте моркву та картоплю, смажте 7 хвилин. Загальний час приготування овочів — 10 хвилин.
  3. Яйця збийте віничком із молоком, посоліть, поперчіть.
  4. Залийте омлетною сумішшю овочі. Готуйте в режимі «Випічка» 25 хвилин.
  5. Подайте омлет гарячим, посипавши його зеленню.

Омлет з овочами, приготований на сковороді

Це найпростіший, швидкий і легкий спосіб приготування популярної страви. Ми пропонуємо вам потішити себе й близьких цікавими поєднаннями яєць з овочами. Відкрийте для себе нові смаки літа!

З авокадо й руколою

Цей рецепт належно оцінять любителі авокадо і ті, хто стежать за фігурою. Також дана страва підійде для людей з лактозною непереносимістю — в неї не потрібно додавати молоко.

Інгредієнти:

  • 4 яйця;
  • половинка авокадо;
  • томати чері;
  • рукола;
  • рослинна олія.

gotuyemo-smachnyj-korysnyj-ta-legkyj-omlet-z-ovochamy-7

Приготування:

  1. Заздалегідь поріжте помідори й авокадо кубиками.
  2. Збийте яйця, посоліть, поперчіть, додайте столову ложку води. Вилийте на розігріту олію. Готуйте, помішуючи лопаткою.
  3. Як тільки омлет почне густіти, на одну його половину викладіть овочі та прикрийте другою половиною. Готуйте під закритою кришкою 1–2 хвилини.
  4. Гарячу страву подайте з руколою.

«Італійський» омлет із фетою

gotuyemo-smachnyj-korysnyj-ta-legkyj-omlet-z-ovochamy-8

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 1 помідор;
  • зелена цибуля;
  • сухий орегано;
  • 40 г фети;
  • маслини або оливки;
  • сіль.

Приготування:

  1. Поріжте помідор, цибулю, маслини й фету.
  2. Збийте яйця з сіллю, додайте орегано та зелену цибулю.
  3. Приготуйте звичайний омлет. За 2 хвилини до закінчення термічної обробки викладіть на середину страви овочі й фету. Загорніть краї омлету.
  4. Подайте гарячим.

З замороженими овочами

Омлети із замороженими овочами — чудова ідея для корисного обіду або вечері. Навіть якщо ви не любите броколі, в такій страві вона вам точно сподобається. Зробити омлет можна в духовці, мультиварці й просто на сковороді.

gotuyemo-smachnyj-korysnyj-ta-legkyj-omlet-z-ovochamy-9

Інгредієнти:

  • зелений горошок;
  • 100 г стручкової квасолі;
  • 100 г броколі;
  • 1 склянка молока;
  • 6 яєць;
  • рослинна олія;
  • петрушка, кріп;
  • сіль і перець на смак.

Приготування:

  1. Всі овочі заздалегідь розморозьте. Подрібніть броколі.
  2. Засипте овочі в сковороду, тушкуйте 5 хвилин.
  3. Збийте яйця з молоком, посоліть, поперчіть.
  4. Влийте яєчну масу до овочів. Випікайте 20 хвилин.
  5. Готовий омлет розріжте на порції та посипте зеленню. Цю страву зручно брати з собою у звичайному судку на роботу або в школу.

Смачного!