Неважливо, дотримуєтеся ви посту чи ні: рецепти десертів, що не містять зайвих калорій і жирів тваринного походження, стануть у пригоді й тим, хто дотримується постулатів здорового способу життя, але хоче час від часу балувати себе пирогами. Це правильно, адже розумне споживання солодкого не шкодить фігурі і покращує настрій.
Пропонуємо вам приготувати або пісний шоколадний пиріг, рецепт якого простий і невигадливий, або торт з мусом, здатний прикрасити ресторанне меню. До речі, щодо останнього: не лякайтеся довгого переліку продуктів і необхідності виконання кількох різних операцій. Освоївши нашу покрокову інструкцію, ви зрозумієте, що тішити себе і близьких стравами високої кухні не так вже й складно. Тим більше, будь-які, навіть найекзотичніші, інгредієнти завжди можна придбати в торгових центрах мережі METRO.
Пісний шоколадний пиріг: рецепт простої і смачної страви
Усього 1 година часу і мінімум продуктів — і у вас буде 8 порцій апетитної випічки з повітряного тіста. За бажанням цей пиріг запросто перетворюється в торт пісний шоколадний з вишнею, персиком або абрикосом: адже корж можна розрізати і просочити будь-яким варенням.
Інгредієнти
Готувати цей десерт будемо з:
- пшеничного борошна — 240 г;
- розпушувача — 1 пакетик;
- цукру — 180 г;
- води — 200 мл;
- рафінованої олії — 120 мл;
- какао — 3 ст. л.
Для того, щоб зробити глазур, візьмемо:
- цукор — 2 ст. л.;
- какао — 2 ст. л.;
- воду — 4 ст. л.;
- рафіновану рослинну олію — 2 ч. л.
Покрокова інструкція
- Вмикаємо духовку, розігріваємо її до 180 °С.
- З’єднуємо всі сухі компоненти майбутнього пирога — просіяне борошно, розпушувач, какао, цукор.
- Окремо додаємо масло у воду.
- До сухої суміші порціями вводимо рідину, постійно вимішуючи, щоб не було грудочок. Має вийти тісто, що за консистенцією нагадує густу сметану.
- Укладаємо у форму папір. Виливаємо в цю ємність тісто, ставимо в духовку на 50 хвилин. Готовність пирога перевіряємо зубочисткою.
- У сотейнику варимо глазур. Нею ми поллємо наш пиріг. Кип’ятимо воду, додаємо в неї цукор, розмішуємо до розчинення останнього. Далі вводимо в сироп масло і какао. Готуємо глазур на середньому вогні, помішуємо, не даючи закипіти, інакше майбутнє шоколадне покриття пирога буде тьмяним. Щоб у какао не утворювалися грудочки, розводимо його частиною води, а в решті розчиняємо цукор.
- Наносимо глазур (перед тим, як полити нею пиріг, останній слід остудити). Чекаємо, коли вона трохи застигне. Порційно ріжемо шоколадний пиріг і подаємо на стіл.
Шоколадний торт із ніжним вишневим мусом
У цьому рецепті можна використовувати як свіжу, так і розморожену вишню без кісточок. Активні дії з приготування шоколадного торта займуть приблизно 2 години, ще стільки ж часу знадобиться, щоб він досяг потрібної кондиції. У результаті отримаєте 8 порцій вишуканих ласощів.
Інгредієнти
Щоб зробити цей дивовижний пісний шоколадний торт, доведеться окремо підготувати продукти для тіста, мусу і глазурі.
Для основи десерту знадобляться:
- борошно — 250 г;
- цукровий пісок — 180 г;
- какао — 40 г;
- сода — 1 ч. л.;
- сіль — щіпка;
- ваніль — 1 пакетик;
- лимонний сік — 1 ст. л.;
- вода — 250 мл;
- масло рослинне — 3 ст. л.
Щоб зробити мус, візьмемо:
- воду — 250 мл;
- цукор — 60 г;
- манку — 25 г;
- агар — 2 г;
- вишню — 250 г.
Глазур роблять з:
- води — 40 мл;
- гіркого шоколаду — 30 г;
- цукру — 60 г;
- какао — 20 г.
Покрокова інструкція
- Поки духовка гріється до 180 °С, замішуємо тісто. Зводимо воєдино всі сухі компоненти. Постійно розмішуючи, щоб не утворилися грудочки, додаємо сік лимона, пісне масло, воду (останню вливаємо порціями).
- Тісто поміщаємо у форму (діаметр — 18 см), застелену папером. Випікаємо приблизно 50 хвилин. Перевіряємо зубочисткою готовність, виймаємо, охолоджуємо на решітці. Гострим ножем акуратно зрізаємо верх — майбутню «кришку» торта. З нижньої частини коржа ложкою, намагаючись не пошкодити дно і боковини, виймаємо м’якуш, ламаємо його на довільні шматочки.
- Частину вишні (150 г) з’єднуємо в сотейнику з 200 мл води, кип’ятимо, протираємо ягоди через сито. В отриману масу додаємо 60 г цукру, доводимо до кипіння, потім всипаємо в суміш манку. Варимо на дуже маленькому вогні 15 хвилин, постійно помішуючи. Готовий манний крем трохи охолоджуємо, збиваємо міксером 10 хвилин. У результаті об’єм мусу має збільшитися удвічі.
- На 5 хвилин замочуємо агар у 50 мл води, потім доводимо до кипіння, проварюємо 1–2 хвилини, вливаємо в мус. Зверніть увагу: начинку не можна робити заздалегідь. Вона містить агар, отже, швидко застигає. Тому готуємо начинку безпосередньо перед тим, як будемо формувати шоколадний торт.
- До мусу з агаром кладемо 100 г не використаної поки вишні, м’якуш, перемішуємо, заповнюємо масою торт. Як можна щільніше накриваємо його «кришкою».
- У сотейник поміщаємо всі продукти, необхідні для приготування глазурі, крім шоколаду. Ставимо суміш на вогонь, нагріваємо, не доводячи до кипіння. До гарячої маси додаємо шоколад, чекаємо, поки він розтане, розмішуємо. Поливаємо глазур’ю торт, даємо йому кілька годин «відпочити» і розпочинаємо дегустацію.