Їмо

Грушевий пиріг: 8 рецептів радості

grushevyj-pyrig-2

Соковиту грушу люблять усі. Вона корисна, низькокалорійна, незважаючи на підвищену солодкість, її можна вживати навіть людям із діабетом. Величезна перевага для кулінарії — різноманітність сортів, багато з яких зберігаються практично цілий рік, не втрачаючи смакових властивостей. Влітку та взимку грушевий пиріг прикрасить не тільки домашнє чаювання, але й святкову вечерю.

Унікальність цієї начинки ще й у тому, що груша чудово поєднується з різними видами тіста, а додавання прянощів, інших продуктів відкриває нову палітру смаків. Тож використовувати один рецепт — злочин, тим більше при найближчому розгляді випічка не таїть у собі складнощів.

Заливний пиріг із грушею на кефірі

grushevyj-pyrig-3

Рідке тісто на кефірі можна приготувати без кухонної техніки. Незважаючи на простий рецепт, заливний грушевий пиріг виходить смачний, соковитий, з ніжною текстурою.

Інгредієнти

Для тіста знадобляться:

  • цукровий пісок — 250 г;
  • яйця — 3 шт.;
  • кефір — 130 г;
  • пшеничне борошно — 170 г;
  • ванільний цукор — на смак;
  • олія* — 60 г;
  • сода (гашена оцтом) — ¼ ч. л. (або 1 ч. л. розпушувача);
  • масло вершкове/маргарин — 15–20 г для змащування форми.

*Для випічки краще взяти рафіновану олію, смак домашньої «перебиває» інші інгредієнти.

Начинка буде складатися з груш, і тільки з груш! На таку кількість тіста візьміть 3 великих плоди або 4–5 середніх.

Порції, час приготування

Якщо не враховувати час на охолодження пирога, то максимум за 50 хвилин ви отримаєте 8 ароматних порцій десерту. Для випікання знадобиться 30–35 хвилин, решта часу — на підготовку тіста та начинки.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку, щоб вона встигла розігрітися до 200°, поки будемо робити тісто.
  2. У глибокій мисці віничком або міксером збиваємо яйця і цукор до повного розчинення останнього та пишної піни.
  3. Додаємо кефір і перемішуємо.
  4. У суміш всипаємо просіяне борошно, ванілін, розпушувач (гашену соду), змішуємо, вливаємо олію та доводимо до однорідності.
  5. Груші миємо й розрізаємо, виймаємо серцевину, знімаємо шкірку, нарізаємо фрукти поздовжніми скибочками. Шкірку знімати обов’язково — так пиріг вийде ніжнішим.
  6. Форму змащуємо маргарином або маслом, виливаємо в неї половину тіста, рівняємо та щільно викладаємо скибочки груші. Повністю заклавши поверхню, виливаємо на фрукти залишок тіста. Можна зробити інакше: вилити все тісто, а зверху викласти груші.
  7. Ставимо в піч на 30–35 хвилин, готовність перевіряємо зубочисткою або дерев’яною паличкою. Даємо хвилин 10 відстоятися у вимкненій духовці.
  8. Остиглий пиріг витягаємо з форми (краще користуватися рознімною), прикрашаємо пудрою, глазур’ю, джемом.

Відкритий пиріг з творогом і грушами

grushevyj-pyrig-11

З творогом легко експериментувати, тож спробуємо й ми.

Інгредієнти

Для сирної основи необхідні:

  • творог — 200 г;
  • борошно — 2 ст. л.;
  • вершкове масло — 100 г + 10 г на змазування форми;
  • яйця (великі) — 3 шт.;
  • розпушувач — 1 ч. л.;
  • сіль, ванілін (або кориця) — на смак.

Для начинки знадобляться 2 великих плоди середньої щільності.

Порції, час приготування

У вас вийде 6–8 порцій; випікається сирно-грушевий десерт близько години.

Покрокова інструкція

  1. Духовку розігріваємо до 170°.
  2. Масло перетираємо з цукром, додаємо творог і перемішуємо до однорідної консистенції. Якщо сир зернистий, попередньо його необхідно збити в блендері до кремоподібного стану.
  3. У суміш вводимо яйця по одному, вони мають бути кімнатної температури.
  4. Завершуємо заміс, всипаючи борошно, розпушувач, сіль, ванілін. Якщо ви любите десерти з корицею, нею краще присипати страву зверху перед відправкою в духовку.
  5. Змащуємо маслом форму, виливаємо тісто та розрівнюємо його.
  6. Миті груші чистимо, вирізаємо серцевину і ріжемо на часточки. Викладаємо щільно на сирну поверхню, відправляємо на годину в духовку.
  7. Після виймання та охолодження пиріг можна прикрасити глазур’ю, присипати цукровою пудрою.

Пиріг-перевертень із карамеллю

grushevyj-pyrig-5

Ті, хто вважає, що багато солодкого не буває, можуть спробувати грушу з карамеллю — перевертень не потребує особливих умінь, тільки точного дотримання рецептури й, бажано, силіконової форми.

Інгредієнти

Щоб приготувати тісто, візьміть:

  • вершкове масло — 175 г;
  • цукровий пісок — 175 г;
  • лимонний сік — 1 ст. л.;
  • цедру лимона;
  • яйця — 3 шт.;
  • борошно — 225 г;
  • розпушувач — 1 ч. л.

Окремо підготуйте продукти для карамелі:

  • цукор — 100 г;
  • вершкове масло — 50 г;
  • корицю — ½ ч. л.;
  • груші свіжі або консервовані — 8 шт.

Порції, час приготування

Делікатес розрахований на 8 порцій.

Випікання забере 45 хвилин, підготовка — 20–30 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Нагріваємо духовку до 180°.
  2. Спочатку готуємо карамель: масло топимо в сотейнику на слабкому вогні, знімаємо, додаємо корицю, цукор, розмішуємо до пастоподібного стану. Покриваємо масою дно форми, зверху викладаємо розрізані навпіл груші (без серцевини й очищені) зрізом до дна. Якщо фрукти консервовані, їм необхідно дати стекти.
  3. Для тіста розтираємо масло й цукор до стану крему, вводимо цедру, яйця (по одному), борошно. Вимішуємо та додаємо сік лимона.
  4. Виливаємо тісто на груші, розрівнюємо поверхню, відправляємо на 45 хвилин у духовку.
  5. Після випікання дайте постояти десерту у формі хвилин 10–15, потім його потрібно акуратно перевернути на блюдо. Груші опиняться зверху, за ними ви й будете орієнтуватися, нарізаючи порції.

Шоколадно-грушевий італійський пиріг

grushevyj-pyrig-6

Італійські страви славляться ситністю та простотою приготування. Оригінальне поєднання гіркого шоколаду й медової груші ви отримаєте, приготувавши цей бісквітний пиріг.

Інгредієнти

Для десерту варто взяти:

  • борошно — 200 г;
  • цукор — 150 г;
  • молоко — 150 г;
  • вершкове масло — 80 г + 10 г на змащування;
  • яйця — 2 шт.;
  • розпушувач — 1,5 ч. л.;
  • шоколад гіркий — 100 г;
  • великі груші — 2–3 шт.

Порції, час приготування

Випічка забере 50 хвилин, приготування тіста — 25–30 хвилин, зате в нагороду ви отримаєте 6 порцій ароматного італійського десерту.

Покрокова інструкція

  1. Поки духовка розігрівається до 185°, відокремлюємо білки від жовтків (яйця мають бути з холодильника). Білки збиваємо.
  2. Міксером розтираємо масло, додаємо цукор, жовтки та збиваємо далі.
  3. Поступово вводимо борошно, розпушувач, молоко. Отримавши однорідну масу, додаємо її в білки, перемішуємо.
  4. Ділимо тісто на 2 частини, в одну з них додаємо тертий шоколад.
  5. Форму змащуємо, викладаємо будь-яке тісто (на бажання). На нього викладаємо почищені та нарізані часточками груші, заливаємо іншим тістом. Ставимо в духовку на 50 хвилин, перевіряємо готовність зубочисткою.

Нормандський пиріг із бренді

grushevyj-pyrig-7

Грушевий смак підкорив не тільки італійців, до нього небайдужі жителі північного заходу Франції. На відміну від співвітчизників, нормандці у своїх кулінарних пошуках вирішили використовувати не вино, а більш міцні напої.

Інгредієнти

Для шедевра необхідно:

  • борошно — 225 г;
  • цукор — 155 г;
  • вершкове масло — 150 г (і трохи для форми);
  • яйця — 2 шт.;
  • сметана — 125 г;
  • вершки (33%) — 100 мл;
  • розпушувач — 15 г;
  • волоські горіхи — 55 г;
  • родзинки — 65 г;
  • мед — 50 г;
  • кориця — 5 г;
  • бренді — 60 мл;
  • груші — 0,5 кг.

Порції, час приготування

На підготовку тіста знадобиться близько години, ще 50–60 хвилин на випікання, але результат вартий того.

З наведеної кількості продуктів вийде 8–10 порцій.

Покрокова інструкція

  1. Розігріваємо піч до 170°, готуємо форму, укладаючи в неї пергамент і змащуючи маслом, і розпочинаємо замішувати тісто.
  2. Масло збиваємо з цукром до пишності, вводимо по одному яйцю. Потім розпушувач, борошно, все ретельно перемішуємо.
  3. Рубаємо горіхи, нарізаємо очищені груші, додаємо з родзинками до тіста. Далі виливаємо масу у форму, вирівнюємо поверхню, але в центрі ложкою робимо поглиблення. Форму відправляємо в шафу та випікаємо близько години, перевіряючи готовність шпажкою.
  4. Поки готується пиріг, у сотейнику змішуємо бренді й мед, кілька хвилин тримаємо на вогні, постійно помішуючи. Готовий пиріг протикаємо в декількох місцях зубочисткою, поливаємо його алкоголем.
  5. Збиваємо вершки до стійкої піни та прикрашаємо ними готовий десерт.

Бананово-грушевий пиріг у мультиварці

grushevyj-pyrig-8

Класичні рецепти «освоюють» і сучасну техніку. У мультиварці груші та банани не втрачають своєї соковитості, а тісто добре пропікається.

Інгредієнти

Для ароматного десерту потрібно взяти:

  • квітковий мед — 2 ст. л.;
  • молоко — 200 мл;
  • олію — 3 ст. л.;
  • яйце;
  • борошно — 1,75 склянки;
  • розпушувач — 1 ч. л.;
  • грушу, банан — по штуці;
  • коричневий цукор — 1–2 ст. л.;
  • звичайний цукор — 0,5 ст. л.;
  • вершкове масло — 10 г для змащування форми.

Порції, час приготування

Для 8 порцій потрібна година, якщо не враховувати час на підготовку тіста.

Покрокова інструкція

  1. Очищаємо від шкірки фрукти, нарізаємо шматочками, перетираємо в блендері на пюре.
  2. Перекладаємо масу в миску, додаємо яйце, збиваємо. Потім вводимо інші інгредієнти, перемішуючи щоразу: звичайний цукор, молоко, рідкий мед (можна розтопити на паровій бані), борошно та розпушувач, олію.
  3. Перемішуємо до однорідної маси, виливаємо в змащену форму мультиварки. Вмикаємо режим «Випічка» на годину.
  4. Витягуємо пиріг, даємо трохи охолонути, посипаємо коричневим цукром (можна пудрою).

Пісочний грушевий пиріг із конфітюром

grushevyj-pyrig-9

З пісочним тістом доведеться повозитися, однак результат буде неперевершеним — ніжний пиріг з ароматною начинкою прикрасить святковий стіл.

Інгредієнти

Для тіста візьміть:

  • цукрову пудру — 100 г + 1 ч. л. на посипання готового пирога;
  • вершкове масло — 200 г + 15 г для змащування форми;
  • яйця — 3 шт.;
  • борошно — 300 г.

У начинку потрібні:

  • груші — 4 шт.;
  • конфітюр (на смак) — 3 ст. л.

Порції, час приготування

8–10 порцій.

На випікання піде 30–40 хвилин, 40 хвилин на охолодження тіста.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку, щоб вона розігрілася до 180–200°.
  2. Нарізане кубиками масло (злегка розм’якшене) збиваємо міксером із пудрою до пишної маси. Потім додаємо яйце та збиваємо ще раз.
  3. Всипаємо борошно, замішуємо еластичне тісто, формуючи його в кульку. Загортаємо в плівку й прибираємо в холод на 40 хвилин.
  4. Груші чистимо, виймаємо серцевину, ріжемо пластинками.
  5. Форму застилаємо змащеним маслом пергаментом. Викладаємо тісто, розподіляючи його по дну руками, формуємо бортики. Поверхню тіста проколюємо в декількох місцях виделкою, змащуємо конфітюром, потім щільно викладаємо груші, на які також наносимо конфітюр.
  6. Випікаємо 30–40 хвилин, охолоджуємо та посипаємо цукровою пудрою.

Грушеві тарти з горіхами на листковому тісті

grushevyj-pyrig-10

Чудовий пиріг вийде і з дріжджового тіста. Тим більше можна з ним не мучитися, а купити готовий заморожений продукт. Але пам’ятайте, що перед роботою треба дати йому полежати не менше як годину за кімнатної температури. На листковому тісті спробуємо приготувати тарти, вони виходять ніжними, об’ємними, легкими та з хрусткою скоринкою.

Інгредієнти

Для роботи буде потрібно:

  • тісто — упаковка;
  • цукор — 350 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • рубані волоські горіхи;
  • бадьян — 1 г;
  • вершки — 50 мл;
  • кардамон — 3 г;
  • ванілін — 2 г;
  • лимон (цедра та сік із нього);
  • груші — 500 г.

Порції, час приготування

Вихід — 8 тартів.

Випікатися пиріг буде 15 хвилин, але приплюсуйте:

  • годину на розморожування;
  • годину на підняття тіста;
  • час на підготовку інгредієнтів, джему.

Покрокова інструкція

  1. Прибираємо серцевину груш, нарізаємо шматочками однакового розміру. Складаємо в сотейник, додаємо цукор, цедру, перемішуємо, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння.
  2. Подрібнюємо в ступці кардамон, який разом із бадьяном і ваніліном кидаємо в киплячі груші, зменшуємо вогонь і варимо 30 хвилин, час від часу помішуючи.
  3. В остиглий джем видавлюємо сік лимона, перемішуємо.
  4. Тісто розгортаємо, розрізаємо на 8 прямокутників і викладаємо на них готовий джем. Даємо тартам постояти близько години — вони мають підійти в 1,5 раза.
  5. Розігріваємо духовку до 165°. Десерт змащуємо сумішшю з вершків і жовтків, посипаємо горіхами, ставимо в піч на 15 хвилин.