Працюємо

HACCP: 10 переваг для закладів HoReCa

haccp-10-perevag-dlya-zakladiv-horeca

Що таке система НАССР та навіщо вона потрібна — вже не викликає питань. Адже усі українські підприємства, які пов’язані з харчовими продуктами, повинні були її упровадити до 20 вересня 2019 року. Перевіряти ефективність впровадження системи НАССР у ресторанах, кав’ярнях та інших харчових закладах будуть аудитори Держпродспоживслужби України. За невиконання вимог власники закладів та харчових підприємств отримають штраф.

Чому ж варто не лише виконати вимогу впровадження й отримати сертифікат, а реалізувати принципи НАССР на підприємствах?

Звісно, для того, аби отримати максимум переваг від цього тривалого, ресурсозатратного, але водночас потрібного процесу.

Запровадити не можна знехтувати

Систему НАССР визнали найефективнішим засобом запобігання захворюванням харчового походження і схвалили об’єднаним комітетом Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН та Всесвітньою організацією охорони здоров’я (FAO/WHO). Це дієвий інструмент, який гарантує безпечність продуктів на всіх рівнях харчового ланцюжка, допомагає контролювати процес виробництва та виявити критичні точки. Вона не обмежується лише розробкою документації, її впровадження потребує тривалого часу та залучення всіх членів команди.

Сертифікацію відповідності до вимог системи НАССР повинні пройти всі заклади та підприємства, які виготовляють харчову продукцію, зокрема й ті, що надають транспортні послуги для перевезення, займаються зберіганням, фасуванням та паковуванням вже готової харчової продукції, агрохолдинги та торгові заклади.

До слова, два роки тому METRO першою серед українських компаній-ритейлерів успішно пройшла сертифікаційний аудит з якості відповідно до вимог стандарту харчової безпеки ISO 22000:2005 «Cистеми управління безпечністю харчових продуктів».

Які ж переваги має заклад, який пройшов сертифікацію?

— Контроль якості продуктів харчування на всіх етапах виготовлення і документальне підтвердження їхньої безпеки.

— Оптимізація всіх процесів закладу або підприємства

— Застосування превентивних заходів щодо уникнення браку продукції, швидке виявлення критичних процесів й зменшення витрат, пов’язаних із штрафними санкціями.

— Визначення відповідальних у разі невідповідності нормам.

— Створення позитивної репутації як виробника якісної продукції.

— Можливість розширити ринки збуту й коло клієнтів, зокрема вийти на міжнародний рівень.

— Ріст рівня довіри споживачів до закладу та, відповідно, до продукції, яку він виготовляє або продає.

— Зростання конкурентоспроможності.

— Підвищення привабливості компанії для інвесторів.

— Значні переваги під час участі в тендерах та конкурсах.

Упровадження високих стандартів НАССР — це вже не крок у майбутнє, це вимога часу перед сучасним, відповідальним бізнесом. METRO за роки роботи з системою НАССР не лише досягла високо рівня дотримання якості й безпечності харчових продуктів. Фахівці компанії здобули цінний досвід впровадження системи НАССР у закладах HoReCa й готові продовжувати ділитися знаннями на офіційному YouTube-каналі в розділі навчальних вебінарів. Адже наш успіх — це успіх наших клієнтів.