Перлина грузинської кухні — хачапурі по-мегрельськи. Ситний корж з апетитною рум’яною скоринкою та сиром всередині стане повноцінним сніданком або вечерею.
Хачапурі по-мегрельськи: грузинський рецепт
Страви кавказької кухні не можуть набриднути. Адже з простих інгредієнтів місцеві кулінари створюють справжні шедеври. Пропонуємо і вам спробувати освоїти приготування їжі за кавказькими рецептами.
Смачна, ситна та дуже ароматна їжа
Домашні хачапурі, приготовані за старовинним грузинським рецептом, — смачна, поживна та дуже ароматна їжа. У різних куточках країни використовують відмінні одна від одної покрокові інструкції, тому й зовнішній вигляд страви щораз інший. Хачапурі можуть бути закритими коржами, човниками, пиріжками в формі півмісяця, квадратними конвертиками. Ми спробуємо зробити один з популярних видів цієї їжі — мегрулі (мегрельські).
Готують хачапурі по-мегрельськи з м’ясом, червоною рибою, але класикою залишається начинка з сиру. Господині придумали класти згаданий харчовий продукт не лише в середину коржа, а й посипати ним страву зверху. В результаті на ній утворюється рум’яна сирна скоринка.
Готуємо апетитні мегрулі 
Трохи відійдемо від класичного рецепта, взявши замість імеретинського сиру доступніші сулугуні та адигейський. Смак готової їжі це не зіпсує. Крім того, використаємо ще й твердий сир. Ви можете купити будь-який з наявних в асортименті торгових центрів мережі METRO. Головне, щоб придбаний твердий сир добре плавився.
Приготування страви триватиме близько 3 годин. Для хачапурі по-мегрельськи швидкий рецепт неможливий, оскільки тісто на дріжджах має підійти. Але не переживайте: на ваші активні дії піде максимум хвилин 30–40. З наведеної нижче кількості продуктів вийде 2 великі порції хачапурі по-мегрельськи.
Інгредієнти:
Отже, щоб зробити хачапурі по-мегрельськи, підготуємо:
- молоко — 125 мл;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 300 г;
- сухі дріжджі — 6 г;
- вершкове масло — 20 г;
- цукор — щіпку;
- сіль — 0,5 ч. л.;
- твердий сир, адигейський, сулугуні — по 150 г.
Покрокова інструкція:
- Спочатку необхідно нагріти молоко з вершковим маслом. Зачекати, поки останнє не розплавиться. У тісто, яке замішуватимете, потрібно вводити тепле (!) молоко.
- У миску просіяти борошно, додати дріжджі, сіль, цукор, розмішати всі інгредієнти.
- Зробити з сухої маси «кратер», розбити в нього 1 яйце, влити молоко, замісити тісто. Воно має бути м’яким і еластичним, проте не липнути до рук. За потреби потроху додавайте борошно, але не перестарайтеся, інакше тісто стане важким і грубим. Домігшись належної консистенції основи страви, накрити миску рушником. Відставити її десь на 2 години, щоб тісто підійшло.
- Натерти сири, перемішати їх, пам’ятаючи про те, що невелику частину суміші потрібно залишити на посипання хачапурі по-мегрельськи.
- Обім’яти тісто, розділити на 2 частини. З однієї розкачати корж. Викласти на його середину половину сирної маси.
- Краї коржа зібрати в вузлик і защипнути, як у хінкалі. Перевернути майбутній хачапурі защіпкою вниз. Знову розкачати (робіть це акуратно, щоб тісто не порвалося) в корж. В аналогічний спосіб зробити другий хачапурі.
- Верх кожного коржа посипати відкладеним сиром, змастити другим яйцем.
- Поставити страву у розігріту до 220–230 °C духовку хвилин на 10.
- Коли на хачапурі по-мегрельськи утвориться апетитна рум’яна скоринка, дістати їх і відразу подати до столу.
Смачного!