Їмо

Хіт японської кухні: як приготувати соус теріякі

hit-yaponskoyi-kuhni-yak-prygotuvaty-sous-teriyaki

Риба, м’ясо, птиця, морепродукти, різні овочеві рагу, фруктові салати — всі вони чудово поєднуються з однією стравою. Звичайно, це солодкий соус теріякі, рецепт якого відомий японцям вже понад два тисячоліття.

Не страва, а… кулінарний процес

hit-yaponskoyi-kuhni-yak-prygotuvaty-sous-teriyakiНа Заході під словом «теріякі» криється тільки соус. В Японії ж воно спочатку означало процес приготування м’яса. Буквальний переклад згаданого слова — «смажене до блиску».

Суть такої технології полягає в поступовій карамелізації шматка м’яса/риби до появи на ньому сяючої скоринки. Тут важливий не стільки зовнішній вигляд (хоча японці прагнуть до досконалості й у подаванні), скільки смак страви, який посилює солодка «обгортка» з ненав’язливою кислинкою.

Базовий набір інгредієнтів

Постає резонне питання: які компоненти роблять теріякі універсальним і дозволяють йому м’яко огортати продукти блискучою оболонкою? Базовий набір інгредієнтів складається з соєвого соусу, меду, цукру, мірина.

Із першими двома продуктами питань немає. Що ж стосується екзотичного для нас мірина, то це солодке рисове вино. Саме воно надає стравам особливого аромату. Втім, щоб приготувати соус теріякі в домашніх умовах, необов’язково мати під рукою мірин. Його можна замінити сумішшю саке/вермуту/десертного вина/винного оцту з цукром (пропорція — 3:1).

Класичний соус теріякі: покроковий рецепт

hit-yaponskoyi-kuhni-yak-prygotuvaty-sous-teriyakiЯпонська заправка настільки припала до смаку жителям інших країн, що виникло безліч варіантів її приготування. Зробити ж соус теріякі, простий рецепт якого знайдете нижче, зможуть навіть кулінари-початківці.

Процес приготування страви забере всього 10–15 хвилин. В результаті у вас буде 8–10 порцій соусу. Зберігають таку їжу в холодильнику максимум тиждень. Всі продукти, які будуть потрібні для того, щоб зробити теріякі, ви у будь-який момент можете придбати в торгових центрах мережі METRO.

Інгредієнти

  • білий винний оцет — 1 ст. л.;
  • соєвий соус — 150 мл;
  • тростинний цукор (можна замінити звичайним) — 3 ч. л.;
  • крохмаль — 1 ст. л. (без гірки);
  • мелений імбир — 2 ч. л.;
  • мед — 1 ст. л.;
  • рафінована соняшникова олія (або інша рослинна) — 1 ст. л;
  • сушений часник (якщо будете використовувати свіжий, готовий теріякі потрібно процідити) — 1 ч. л.;
  • насіння кунжуту — 1 ст. л.;
  • вода — 80 мл.

Якщо є мірин, додайте 100 мл цього вина, але тоді не використовуйте оцет, а кількість цукру регулюйте за смаком.

Покрокова інструкція

  1. Розігріваємо сковороду (вона має бути сухою!), підрум’янюємо на ній кунжут. Додаємо олію та ще півхвилини підсмажуємо на ній насіння.
  2. Вливаємо в сковорідку соус, оцет, вводимо імбир, часник, цукор. Постійно вимішуючи, доводимо основу страви до кипіння, варимо десь 2 хвилини.
  3. Окремо заварюємо крохмаль. Виливаємо його тонкою цівкою у сковороду із майбутнім теріякі. Не припиняючи помішувати, варимо соус 2 хвилини.
  4. Вводимо в страву мед, варимо до повного розчинення останнього, вимикаємо вогонь під сковорідкою. Все, соус готовий! Якщо плануєте вжити його не одразу, то перелийте теріякі в суху скляну ємність, а коли він повністю охолоне, поставте в холодильник.

Не забувайте, що ця заправка — «універсальний солдат». Наприклад, такий соус можна використовувати і як маринад. Тому опановуйте нові рецепти, експериментуйте та дивуйте близьких оригінальними стравами!