П'ємо

Імбирний чай: вибираємо відповідний рецепт

imbyrnyj-chaj-vybyrayemo-vidpovidnyj-retsept-1.1

Імбирний чай — напій, про який згадують у холодну пору року. Це справжній еліксир здоров’я, який надовго зігріє, підбадьорить і розвіє нудьгу. Багатий на вітаміни та мікроелементи імбирний чай стане відмінним засобом профілактики застудних захворювань. Змінюючи пропорції класичної рецептури, можна отримати несхожі напої, що потішать різноманітними смаками.

imbyrnyj-chaj-vybyrayemo-vidpovidnyj-retsept-1

Як з’явився класичний імбирний чай з лимоном

Латинська назва рослини zīngiber походить від санскритського singabera, що в перекладі означає «рогатий корінь». Батьківщиною імбиру вважається Південна Азія, а перші згадки про нього зустрічаються в китайських філософських трактатах VI століття до н. е. Також рогатий корінь фігурує в Корані та казках «Тисячі й однієї ночі».

Історичні документи свідчать, що вже у V столітті н. е. мореплавці брали горщики з цією рослиною в тривалі подорожі. Люди використовували її як приправу, що допомагала довше зберегти їжу свіжою. Але головне — імбирний чай забезпечував моряків необхідними вітамінами, оберігаючи від цинги.

Завдяки здатності рогатого кореня довго зберігати свіжість він швидко поширився на Заході. Виняткові лікувальні властивості рослини оцінили лікарі Стародавньої Греції, Римської імперії, які нерідко рекомендували пити імбирний чай як протиотруту. Ще більше цінувати рогатий корінь стали в Середні віки. Вважалося, що він здатний запобігти зараженню чумою.

Арабські купці довго зберігали в секреті місце зростання імбиру, розповідаючи про жахи та небезпеки, з якими доводиться стикатися добувачам лікарського кореня. Це допомагало утримувати високу ціну на товар.

Америка познайомилася з імбиром на початку XVI століття. Тут рогатий корінь також використовували як приправу до страв і готували з нього чай.

В Україні імбир став популярним після 2000 року. Виникненню ажіотажного попиту сприяло масове захоплення наших співвітчизників йогою. У харчуванні людей, що її практикують, ця рослина посідає важливе місце. Імбирний чай із лимоном — чудовий стимулювальний засіб, що підтримує йогинів, чия дієта істотно відрізняється від традиційного раціону українців.

Згодом класичний рецепт імбирного чаю зазнав змін. Зараз цей напій — обов’язкова позиція в кав’ярнях, барах і ресторанах країни.

imbyrnyj-chaj-vybyrayemo-vidpovidnyj-retsept-2

У чому користь імбирного чаю

«Вогонь життя» — одна з найбільш красномовних китайських назв імбиру. Пекучі властивості рослини зумовлені гінгеролом — речовиною, дія якої схожа на дію аспірину. Тому рогатий корінь рекомендують використовувати як засіб від застуди.

Крім того, свіжий імбир багатий на:

  • вітаміни А, В і С;
  • амінокислоти;
  • калій, натрій, цинк, залізо;
  • ефірні олії.

Рогатий корінь покращує загальний тонус організму, розумові здібності людини, наповнює тіло енергією. Всього одна чашка імбирного чаю здатна відновити сили, поліпшити самопочуття. Регулярне вживання цього напою рекомендують для схуднення. Адже імбир покращує обмін речовин і виводить з організму продукти розпаду.

Також вважається, що «вогняний» чай здатний:

  • підвищити потенцію;
  • поліпшити апетит;
  • зміцнити пам’ять;
  • зняти біль;
  • ефективно боротися з метеоризмом і нудотою.

Такі властивості має тільки свіжий корінь. Він повинен бути гладеньким, щільним, не зморщеним. Саме такий імбир продається на полицях METRO. Експерти рекомендують купувати видовжений коренеплід. Вважається, що в ньому міститься більше вітамінів.

Незважаючи на чудовий склад, імбирний чай має деякі протипоказання. Від нього варто відмовитися людям із виразкою шлунково-кишкового тракту, каменями у жовчному міхурі, поганим зсіданням крові. Також імбирний чай не можна пити за високої температури, за наявності підвищеної чутливості до компонентів «вогню життя».

imbyrnyj-chaj-vybyrayemo-vidpovidnyj-retsept-3

Як в домашніх умовах приготувати імбирний чай з медом

Щоб приготувати імбирний чай, насамперед необхідно помити корінь. Якщо шкірка рослини достатньо чиста, її можна не зрізати. Так «вогонь життя» збереже максимум корисних речовин. Тільки майте на увазі, що неочищений імбир при заварюванні гірше віддає сік.

Часто для приготування чаю рогатий корінь нарізують тонкими й довгими шматочками. Класичний рецепт вимагає натерти імбир перед заварюванням. До складу «вогняного» чаю також входять мед, цитрусовий сік і чорний мелений перець. Однак компоненти та пропорції можна змінювати на свій смак і врешті-решт створити оригінальний авторський рецепт.

Імбирний чай смакує як гарячим, так і холодним. Нижче пропонуємо кілька варіантів приготування цього смачного цілющого напою.

imbyrnyj-chaj-vybyrayemo-vidpovidnyj-retsept-4

Імбирний чай з корицею

Ароматна, заспокійлива пряність чудово врівноважує смак і збадьорливий аромат імбиру. З останнім важливо не перестаратися, інакше чай вийде терпким і пекучим. Використовуйте цей імбирний напій, щоб повернутися в тонус, але при цьому залишитися в урівноваженому стані.

Інгредієнти:

  • 1 л води;
  • 1 паличка кориці (або 1,5 ч. л. порошкової);
  • 1 ст. л. меду;
  • 1 гілочка м’яти;
  • 1/3 лимона;
  • 15 г імбиру.

З перерахованої вище кількості продуктів вийде чотири порції імбирного чаю. Активні дії заберуть 10 хвилин.

Приготування:

  1. Кип’ятимо воду.
  2. Імбир нарізуємо шматочками.
  3. Третину лимона подрібнюємо ножем.
  4. Обполіскуємо заварник теплою водою.
  5. Кладемо в нього корицю, мед, подрібнені імбир і лимон.
  6. Заливаємо гарячою водою (не окропом!).
  7. Даємо настоятися 10–15 хвилин.
  8. Додаємо злегка прим’яте листя свіжої м’яти.

imbyrnyj-chaj-vybyrayemo-vidpovidnyj-retsept-5

Імбирний чай з м’ятою та з апельсином

Імбирний чай із м’ятою славиться не тільки освіжальним смаком і тонізувальним ароматом. Цей напій допомагає позбутися зайвої ваги, очистити організм. У поєднанні з медом такий чай насичує тіло корисними речовинами та зміцнює імунітет.

Інгредієнти:

  • 1 ч. л. кореня імбиру;
  • 3–5 листочків м’яти або меліси;
  • 200 мл води;
  • апельсин — на смак.

Ця кількість продуктів розрахована на приготування однієї порції імбирного чаю. Щоб зробити цей чудовий напій, необхідно хвилин 10. Ще стільки ж часу чай буде настоюватися.

Приготування:

  1. Кип’ятимо воду.
  2. Імбир натираємо на великій тертушці.
  3. Апельсин нарізуємо часточками.
  4. Промиваємо заварник окропом.
  5. Кладемо в нього імбир, м’яту, одну або дві часточки апельсина.
  6. Заливаємо гарячою водою (не окропом!).
  7. Даємо настоятися 10 хвилин.
  8. Наливаємо в чашку та додаємо мед.

Залежно від сезону, особистих уподобань завжди можна змінити пропорції, склад будь-якого рецепту. Іноді в імбирний напій додають чайну ложку звичайного чорного або зеленого чаю. Це робить смак кінцевого продукту насиченішим. Прислухайтеся до своїх відчуттів, вигадуйте авторські рецепти та отримуйте задоволення від чудового імбирного напою!