П'ємо

Ірландська кава: рецепт класичного напою

irlandska-kava-retsept-klasychnogo-napoyu

Уявіть, що вам понад 15 годин довелося трястися в літаку, де відсутня ізоляція. Це складно пережити влітку, а в зимовий період взагалі перетворюється на вигадливі тортури. Тим часом саме так долали Атлантику в першій половині XX століття. На дозаправляння гідроплани сідали в аеропорту Фойнса, в ресторані якого й працював шеф-кухар Джо Шерідан, який створив ірландську каву.

Винахід кмітливого баристи irlandska-kava-retsept-klasychnogo-napoyu

Одного холодного зимового дня 1943 року трансатлантичний рейс скасували: літак вилетів, але його повернули назад. Злі та замерзлі пасажири потягнулися до бару, де кмітливий бариста запропонував їм у всіх сенсах міцний напій — до готової кави з вершками Джо хлюпнув віскі.

Клієнтам так припав до смаку коктейль, що його невдовзі включили в ресторанні меню спочатку на Східній півкулі, а з 1952-го — на Західній. Рецепт з часом вдосконалили, а асоціація барменів офіційно зареєструвала напій, до складу якого входять чотири компоненти.

Секрети приготування еталонного коктейлю

Щоб правильно приготувати ірландську каву — коктейль, віднесений до категорії «Сучасна класика», необхідно пам’ятати декілька моментів:

  1. Вершки мають бути свіжими, але вистояними мінімум 48 годин. Інакше молочний продукт тонутиме в каві.
  2. Важливо, щоб збиті вершки (жирність — від 30 %) плавали згори й напій був контрастним — чорно-білим. До речі, для його приготування не використовують жодних балончиків. Збивають вершки вручну, а п’ють каву з віскі через молочну піну.
  3. Подають напій, який ми розглядаємо, в irish-келихах — характерних прозорих чашках на ніжці.

Ірландська кава з алкоголем irlandska-kava-retsept-klasychnogo-napoyu

Труднощі приготування цього коктейлю пов’язані з тим, що всі операції потрібно виконувати блискавично, чітко дотримуючись покрокової інструкції. Зате зробите такий мікс ви буквально за 5–10 хв. Що стосується всіх необхідних для приготування ірландської кави продуктів, то їх завжди можна купити в торгових центрах мережі METRO.

Інгредієнти:

Щоб зробити 1 порцію коктейлю, знадобляться:

  • свіжозварене еспресо — 80 мл;
  • коричневий цукор (обов’язковий інгредієнт!) — 1 ч. л. (можна 2, якщо любите солодке);
  • віскі (оптимально Bushmills, Tullamore, Jameson) — 40 мл;
  • вершки — 30 мл.

Покрокова інструкція:

  1. Збиваємо охолоджені вершки до крутої піни, ненадовго відставляємо їх.
  2. Поки вариться кава, обливаємо irish-келих зсередини окропом. Витираємо чашку насухо, заповнюємо ароматним еспресо.
  3. Висипаємо в келих цукор, розмішуємо до цілковитого розчинення, вливаємо віскі, акуратно викладаємо вершки — все, ірландська кава готова.

Смачного!