Їмо

Качка з яблуками в духовці: рецепт на кожне свято

kachka-z-yablukamy-1

Урізноманітнити свято здатна не тільки насичена розважальна програма, а й нова страва на столі. Приготувати в духовій шафі шедевральну качку допоможуть наші поради. А завдяки покроковим інструкціям уникнути поширених помилок і запекти чудову страву вдасться навіть новачкам.

Класична качка, запечена з яблуками

kachka-z-yablukamy-2

М’ясо цих водоплавних жорсткувате і не дуже соковите, а яблука допомагають прибрати ці недоліки. Обирайте плоди кислих сортів, краще зелені, з щільною, твердою структурою. Пам’ятайте: чим соковитіші яблука, тим смачнішою і ніжнішою вийде качка.

Окремо скажемо кілька слів про тушку (ця інформація актуальна для всіх рецептів). Якщо ви купили заморожену качку, відтавати вона має спочатку в холодильнику, потім — за кімнатної температури. Жодних авторозморозок у мікрохвильовці та поливань теплою водою немає бути!

Неакуратно обпатрану тушку обпаліть над вогнем (над газовою плитою). Потім добре вимийте, висушіть рушником. Працювати потрібно тільки із сухою птицею.

Для запікання в духовці качки з яблуками вам знадобляться:

  • тушка птиці — 1,5–1,7 кг;
  • яблука — 0,5–0,7 кг;
  • лимон — 1 шт.;
  • сіль, чорний мелений перець, кориця — до смаку.

Запечена з яблуками птиця готується 2,5–3 години (це без урахування часу на розморожування). Оскільки качку подають гарячою, її одразу можна буде транспортувати на стіл. З тушки середнього розміру вийде 12–16 порцій надзвичайно апетитної страви.

Покрокова інструкція:

  1. Відразу вмикаємо духовку, щоб встигнути розігріти її до 180 °С.
  2. У суху об’ємну миску насипаємо сіль, перець. Натираємо ними качку всередині і зовні.
  3. Миємо яблука, даємо стекти воді. Очищаємо плоди від шкірки (втім, цього можна і не робити), виймаємо серцевину, ріжемо на невеликі часточки. Щоб яблука не потемніли, скроплюємо їх соком одного лимона. Солимо часточки нарізаних фруктів, присипаємо корицею (приправами за смаком).
  4. Акуратно укладаємо шматочки яблук всередину тушки. Не потрібно занадто набивати птицю фруктовою начинкою, інакше під час нагрівання шкіра качки лопне.
  5. Великими стібками зашиваємо тушку суворою ниткою. Скріпити краї можна і зубочистками.
  6. По боках робимо надрізи. Нам необхідні невеликі «кишені», в які заправимо крильця качки, щоб уникнути їх деформації і зморщування.
  7. Беремо глибоке товстостінне деко (сковороду) відповідного розміру, укладаємо тушку на спинку. Потім качка з яблуками транспортується в духовку.
  8. За півгодини дістаємо страву, зачерпуємо жир, що виділився з качки, поливаємо ним тушку, повертаємо в духовку. Процедуру необхідно повторити ще 2–3 рази — через кожні 30 хвилин.
  9. Запікаємо качку в духовці 1,5–2 години. Щоб визначити готовність страви, необхідно ножем проткнути тушку в найтовстішому місці. Якщо виділиться сік без крові, значить процес запікання підійшов до кінця. Не забудьте перед подачею видалити нитки (зубочистки).

Качка з яблуками і апельсинами в рукаві

kachka-z-yablukamy-3

У цьому разі качка млітиме в рукаві, її не потрібно буде постійно діставати з духовки і поливати. Отже, даний рецепт технологічно простіший.

Для того, щоб «наворожити» феєричну качку з яблуками і апельсинами в рукаві, вам знадобляться:

  • апельсини — 2 шт.;
  • яблука — 2 шт.;
  • тушка качки — 1,7–2 кг;
  • соєвий соус — 4 ст. л.;
  • майонез — 100 г;
  • сіль, перець мелений — за смаком.

На підготовчі роботи і маринування піде 2–4 години, процес запікання займе 2–2,5 години. У результаті у вас вийде приблизно 15 порцій смачної ароматної страви.

Покрокова інструкція:

  1. Змішуємо майонез, соєвий соус, спеції. Беремо підготовлену качку, намазуємо її всередині і зовні маринадом. Відставляємо просочуватися мінімум на 2 години.
  2. Перед тим, як зайнятися підготовкою інших продуктів і фаршируванням, вмикаємо духовку — вона має нагрітися до 200 °С.
  3. Миємо яблука, видаляємо з них серцевину, ріжемо кожен фрукт на 6–8 частин. Апельсини чистимо, також ділимо на часточки, прибираючи білі прожилки.
  4. Щільно фаршируємо качку шматочками подрібнених плодів.
  5. Притискаємо крильця до тушки. Акуратно вкладаємо качку в рукав, зав’язуємо його, відправляємо на деко, потім у духовку.
  6. За 2–2,5 години виймаємо страву, розрізаємо рукав і готуємося купатися в компліментах. Адже запечене у такий спосіб ароматне м’ясо з яблуками і апельсинами гідне найвищих похвал!

«Коньячна» качка з яблуками і чорносливом

kachka-z-yablukamy-4

Для святкової вечері зробіть у качатниці пікантну птицю з яблуками і чорносливом. Чому пікантну? Тому що це буде качка в яблучному соку і… коньяку!

Для того, щоб потішити близьких цією вишуканою стравою, доведеться запастися:

  • качкою — 1,8–2 кг;
  • чорносливом — 0,3 кг;
  • яблуками — 2 шт.;
  • натуральним яблучним соком — 150 мл;
  • коньяком — 100 мл;
  • сіллю, чорним перцем — за смаком.

Маринуватися качка має десь 12 годин. Запікання займе 2 години. На виході ви отримаєте делікатесну страву, якою можна буде нагодувати більше 10 гостей.

Покрокова інструкція:

  1. Перемішуємо сіль з перцем. Натираємо цим міксом підготовлену тушку. Розміщуємо качку на ніч у холодильник.
  2. За годину до відправки в духовку виймаємо качку з холодильника. Вмикаємо духову шафу, щоб вона розігрілася до 200 °С.
  3. Чорнослив обдаємо окропом, витримуємо 10 хвилин, зливаємо воду. Трохи остиглі плоди розрізаємо навпіл.
  4. Яблука звільняємо від шкірки, видаляємо серцевину, ріжемо брусочками або напівчасточками, що відповідають розміру чорносливу. З’єднуємо, перемішуємо. Фаршируємо качку фруктовою начинкою.
  5. Сік змішуємо з коньяком. Четверту частину отриманого міксу заливаємо в качку. Зашиваємо тушку й акуратно викладаємо в простору качатницю. Залишками коньяку і соку щедро змащуємо верхівку птиці.
  6. Відправляємо страву в духовку. Пектися качка буде приблизно 2 години. Кожні 30 хвилин її необхідно діставати з духовки і поливати жиром і соком, що з неї виділяються. І не сумнівайтеся: у результаті цей ніжний і вишуканий яблучно-чорносливово-коньячно-м’ясний делікатес гідно оцінять навіть гурмани.

Качка з картоплею, приготована у фользі

kachka-z-yablukamy-5

З картоплею можна готувати буквально все. З таким гарніром відмінно поєднується навіть вишукана качка.

Щоб зробити цю страву, вам знадобляться:

  • картопля — 1–1,5 кг;
  • качка — 2 кг;
  • яблуко — 1 шт.;
  • часник — 3 великих зубчики;
  • майонез — 4 ст. л.;
  • перець мелений, сіль — за смаком.

Активні дії займуть максимум 2–2,5 години. У результаті у вас вийде 10 порцій ситної і смачної птиці з гарніром.

Покрокова інструкція:

  • За годину до початку готування дістаємо качку з холодильника — тушка має бути кімнатної температури.
  • Вмикаємо духовку, щоб вона нагрілася до 200 °С.
  • Зубчики часнику чистимо, подрібнюємо, з’єднуємо отриману масу з перцем, майонезом, додаємо трохи солі.
  • Чисту, суху тушку натираємо підготовленою сумішшю, проходимо всі куточки всередині і зовні. На півгодини залишаємо птицю маринуватися.
  • Видаляємо серцевину яблука. Ріжемо його невеликими шматочками. Коли качка замаринується, фаршируємо її яблуком.
  • Картоплю чистимо. Ріжемо бульби кружечками (напівкружечками) товщиною не менше 1 см.
  • Дно глибокого дека вистилаємо подрібненою картоплею. Розрівнюємо овочі. У центр картопляного «килима» викладається фарширована яблуками і зашита качка. Зверху птицю можна полити залишками маринаду.
  • Деко накриваємо фольгою, краї надійно закріплюємо, відправляємо страву в духовку.
  • За годину дістаємо. Знімаємо фольгу, відправляємо страву назад на 20 хвилин у духовку, щоб наш майбутній кулінарний шедевр покрився апетитною скоринкою. Після цього дістаємо і подаємо на стіл.

Запечена в духовці качка з яблуками і рисом

kachka-z-yablukamy-6

Якщо не хочете обтяжувати себе приготуванням гарніру, зробіть качку з яблуками і рисом. Неординарні ласощі напевно припадуть до душі домочадцям. Ба більше: цілком можливо, ця яблучно-рисово-м’ясна вишукана страва так полюбиться вашим близьким, що стане однією з обов’язкових у сімейному святковому меню.

Інгредієнти:

  • відварений довгий рис — 1 ст.;
  • качка — до 2 кг;
  • яблука – 2–3 шт.;
  • перець, сіль — за смаком.

Із вказаної кількості продуктів вийде приблизно 10 порцій страви. Її приготування займе десь 2,5 години.

Покрокова інструкція:

  1. Вмикаємо духовку — вона має нагрітися до 160–180 °С.
  2. Сумішшю солі і перцю натираємо підготовлену тушку. Відставляємо м’ясну основу, переходимо до яблук.
  3. Фрукти чистимо, звільняємо від кісточок, серцевини, ріжемо кубиками, з’єднуємо з рисом. Отриманий мікс можна злегка присолити, додати в нього прянощів.
  4. Фаршируємо качку рисом і яблуками, акуратно зашиваємо тушку, поміщаємо її в рукав або ємність зі щільною кришкою.
  5. Відправляємо в духовку на 2 години. Дістаємо, перевіряємо готовність ножем і смакуємо майбутнє задоволення!