Урізноманітнити свято здатна не тільки насичена розважальна програма, а й нова страва на столі. Приготувати в духовій шафі шедевральну качку допоможуть наші поради. А завдяки покроковим інструкціям уникнути поширених помилок і запекти чудову страву вдасться навіть новачкам.
Класична качка, запечена з яблуками
М’ясо цих водоплавних жорсткувате і не дуже соковите, а яблука допомагають прибрати ці недоліки. Обирайте плоди кислих сортів, краще зелені, з щільною, твердою структурою. Пам’ятайте: чим соковитіші яблука, тим смачнішою і ніжнішою вийде качка.
Окремо скажемо кілька слів про тушку (ця інформація актуальна для всіх рецептів). Якщо ви купили заморожену качку, відтавати вона має спочатку в холодильнику, потім — за кімнатної температури. Жодних авторозморозок у мікрохвильовці та поливань теплою водою немає бути!
Неакуратно обпатрану тушку обпаліть над вогнем (над газовою плитою). Потім добре вимийте, висушіть рушником. Працювати потрібно тільки із сухою птицею.
Для запікання в духовці качки з яблуками вам знадобляться:
- тушка птиці — 1,5–1,7 кг;
- яблука — 0,5–0,7 кг;
- лимон — 1 шт.;
- сіль, чорний мелений перець, кориця — до смаку.
Запечена з яблуками птиця готується 2,5–3 години (це без урахування часу на розморожування). Оскільки качку подають гарячою, її одразу можна буде транспортувати на стіл. З тушки середнього розміру вийде 12–16 порцій надзвичайно апетитної страви.
Покрокова інструкція:
- Відразу вмикаємо духовку, щоб встигнути розігріти її до 180 °С.
- У суху об’ємну миску насипаємо сіль, перець. Натираємо ними качку всередині і зовні.
- Миємо яблука, даємо стекти воді. Очищаємо плоди від шкірки (втім, цього можна і не робити), виймаємо серцевину, ріжемо на невеликі часточки. Щоб яблука не потемніли, скроплюємо їх соком одного лимона. Солимо часточки нарізаних фруктів, присипаємо корицею (приправами за смаком).
- Акуратно укладаємо шматочки яблук всередину тушки. Не потрібно занадто набивати птицю фруктовою начинкою, інакше під час нагрівання шкіра качки лопне.
- Великими стібками зашиваємо тушку суворою ниткою. Скріпити краї можна і зубочистками.
- По боках робимо надрізи. Нам необхідні невеликі «кишені», в які заправимо крильця качки, щоб уникнути їх деформації і зморщування.
- Беремо глибоке товстостінне деко (сковороду) відповідного розміру, укладаємо тушку на спинку. Потім качка з яблуками транспортується в духовку.
- За півгодини дістаємо страву, зачерпуємо жир, що виділився з качки, поливаємо ним тушку, повертаємо в духовку. Процедуру необхідно повторити ще 2–3 рази — через кожні 30 хвилин.
- Запікаємо качку в духовці 1,5–2 години. Щоб визначити готовність страви, необхідно ножем проткнути тушку в найтовстішому місці. Якщо виділиться сік без крові, значить процес запікання підійшов до кінця. Не забудьте перед подачею видалити нитки (зубочистки).
Качка з яблуками і апельсинами в рукаві
У цьому разі качка млітиме в рукаві, її не потрібно буде постійно діставати з духовки і поливати. Отже, даний рецепт технологічно простіший.
Для того, щоб «наворожити» феєричну качку з яблуками і апельсинами в рукаві, вам знадобляться:
- апельсини — 2 шт.;
- яблука — 2 шт.;
- тушка качки — 1,7–2 кг;
- соєвий соус — 4 ст. л.;
- майонез — 100 г;
- сіль, перець мелений — за смаком.
На підготовчі роботи і маринування піде 2–4 години, процес запікання займе 2–2,5 години. У результаті у вас вийде приблизно 15 порцій смачної ароматної страви.
Покрокова інструкція:
- Змішуємо майонез, соєвий соус, спеції. Беремо підготовлену качку, намазуємо її всередині і зовні маринадом. Відставляємо просочуватися мінімум на 2 години.
- Перед тим, як зайнятися підготовкою інших продуктів і фаршируванням, вмикаємо духовку — вона має нагрітися до 200 °С.
- Миємо яблука, видаляємо з них серцевину, ріжемо кожен фрукт на 6–8 частин. Апельсини чистимо, також ділимо на часточки, прибираючи білі прожилки.
- Щільно фаршируємо качку шматочками подрібнених плодів.
- Притискаємо крильця до тушки. Акуратно вкладаємо качку в рукав, зав’язуємо його, відправляємо на деко, потім у духовку.
- За 2–2,5 години виймаємо страву, розрізаємо рукав і готуємося купатися в компліментах. Адже запечене у такий спосіб ароматне м’ясо з яблуками і апельсинами гідне найвищих похвал!
«Коньячна» качка з яблуками і чорносливом
Для святкової вечері зробіть у качатниці пікантну птицю з яблуками і чорносливом. Чому пікантну? Тому що це буде качка в яблучному соку і… коньяку!
Для того, щоб потішити близьких цією вишуканою стравою, доведеться запастися:
- качкою — 1,8–2 кг;
- чорносливом — 0,3 кг;
- яблуками — 2 шт.;
- натуральним яблучним соком — 150 мл;
- коньяком — 100 мл;
- сіллю, чорним перцем — за смаком.
Маринуватися качка має десь 12 годин. Запікання займе 2 години. На виході ви отримаєте делікатесну страву, якою можна буде нагодувати більше 10 гостей.
Покрокова інструкція:
- Перемішуємо сіль з перцем. Натираємо цим міксом підготовлену тушку. Розміщуємо качку на ніч у холодильник.
- За годину до відправки в духовку виймаємо качку з холодильника. Вмикаємо духову шафу, щоб вона розігрілася до 200 °С.
- Чорнослив обдаємо окропом, витримуємо 10 хвилин, зливаємо воду. Трохи остиглі плоди розрізаємо навпіл.
- Яблука звільняємо від шкірки, видаляємо серцевину, ріжемо брусочками або напівчасточками, що відповідають розміру чорносливу. З’єднуємо, перемішуємо. Фаршируємо качку фруктовою начинкою.
- Сік змішуємо з коньяком. Четверту частину отриманого міксу заливаємо в качку. Зашиваємо тушку й акуратно викладаємо в простору качатницю. Залишками коньяку і соку щедро змащуємо верхівку птиці.
- Відправляємо страву в духовку. Пектися качка буде приблизно 2 години. Кожні 30 хвилин її необхідно діставати з духовки і поливати жиром і соком, що з неї виділяються. І не сумнівайтеся: у результаті цей ніжний і вишуканий яблучно-чорносливово-коньячно-м’ясний делікатес гідно оцінять навіть гурмани.
Качка з картоплею, приготована у фользі
З картоплею можна готувати буквально все. З таким гарніром відмінно поєднується навіть вишукана качка.
Щоб зробити цю страву, вам знадобляться:
- картопля — 1–1,5 кг;
- качка — 2 кг;
- яблуко — 1 шт.;
- часник — 3 великих зубчики;
- майонез — 4 ст. л.;
- перець мелений, сіль — за смаком.
Активні дії займуть максимум 2–2,5 години. У результаті у вас вийде 10 порцій ситної і смачної птиці з гарніром.
Покрокова інструкція:
- За годину до початку готування дістаємо качку з холодильника — тушка має бути кімнатної температури.
- Вмикаємо духовку, щоб вона нагрілася до 200 °С.
- Зубчики часнику чистимо, подрібнюємо, з’єднуємо отриману масу з перцем, майонезом, додаємо трохи солі.
- Чисту, суху тушку натираємо підготовленою сумішшю, проходимо всі куточки всередині і зовні. На півгодини залишаємо птицю маринуватися.
- Видаляємо серцевину яблука. Ріжемо його невеликими шматочками. Коли качка замаринується, фаршируємо її яблуком.
- Картоплю чистимо. Ріжемо бульби кружечками (напівкружечками) товщиною не менше 1 см.
- Дно глибокого дека вистилаємо подрібненою картоплею. Розрівнюємо овочі. У центр картопляного «килима» викладається фарширована яблуками і зашита качка. Зверху птицю можна полити залишками маринаду.
- Деко накриваємо фольгою, краї надійно закріплюємо, відправляємо страву в духовку.
- За годину дістаємо. Знімаємо фольгу, відправляємо страву назад на 20 хвилин у духовку, щоб наш майбутній кулінарний шедевр покрився апетитною скоринкою. Після цього дістаємо і подаємо на стіл.
Запечена в духовці качка з яблуками і рисом
Якщо не хочете обтяжувати себе приготуванням гарніру, зробіть качку з яблуками і рисом. Неординарні ласощі напевно припадуть до душі домочадцям. Ба більше: цілком можливо, ця яблучно-рисово-м’ясна вишукана страва так полюбиться вашим близьким, що стане однією з обов’язкових у сімейному святковому меню.
Інгредієнти:
- відварений довгий рис — 1 ст.;
- качка — до 2 кг;
- яблука – 2–3 шт.;
- перець, сіль — за смаком.
Із вказаної кількості продуктів вийде приблизно 10 порцій страви. Її приготування займе десь 2,5 години.
Покрокова інструкція:
- Вмикаємо духовку — вона має нагрітися до 160–180 °С.
- Сумішшю солі і перцю натираємо підготовлену тушку. Відставляємо м’ясну основу, переходимо до яблук.
- Фрукти чистимо, звільняємо від кісточок, серцевини, ріжемо кубиками, з’єднуємо з рисом. Отриманий мікс можна злегка присолити, додати в нього прянощів.
- Фаршируємо качку рисом і яблуками, акуратно зашиваємо тушку, поміщаємо її в рукав або ємність зі щільною кришкою.
- Відправляємо в духовку на 2 години. Дістаємо, перевіряємо готовність ножем і смакуємо майбутнє задоволення!