Їмо

Капуста тушкована: найкращі різновиди популярної страви

kapusta-tushkovana-najkrashhi-riznovydy-populyarnoyi-stravy1

Варіантів, як приготувати тушковану капусту, чимало. Але по-справжньому смачною страва вийде, якщо ви будете використовувати тільки свіжі та якісні інгредієнти. Саме такі знайдете на полицях торгових центрів мережі METRO. Завдяки першокласним продуктам і перевіреним рецептам ви зможете потішити себе та близьких новим «прочитанням» знайомої усім з дитинства їжі.

Тушкована капуста: рецепт традиційний

Базові рецепти з тушкованою капустою (точніше, страви, приготовані за ними) належно оцінять і дорослі, і діти. Щоб зробити відмінний гарнір, достатньо лише чітко дотримуватися покрокової інструкції. А якщо проявити фантазію та додати в овочеву масу гриби, м’ясо або чорнослив, страва набуде зовсім іншого смаку.

Інгредієнти

  • 700 г білокачанної капусти;
  • 1 морквина;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 4 ст. л. рослинної олії;
  • перець, сіль — за смаком.

Із перерахованої вище кількості продуктів вийде 3 порції гарніру. На його приготування знадобиться 45 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. З капусти зняти верхні листки. Обполоснути качан, дрібно посікти.
  2. Очищену морквину подрібнити на тертушці з великими отворами.
  3. Почистити цибулю, порізати кубиками.
  4. Поставити на вогонь глибоку сковороду. Влити половину олії.
  5. Помістити в сковорідку цибулю, моркву. Обсмажити 10 хвилин, перекласти овочі на тарілку.
  6. Сковороду змастити олією, що залишилася. Викласти в ємність капусту. Обсмажити 10 хвилин.
  7. Додати до капусти цибулю, моркву, перець, сіль. Все добре вимішати.
  8. Накрити сковорідку кришкою, зменшити вогонь і залишити овочеву масу тушкуватися 15–20 хвилин.

У закладах громадського харчування в цю їжу обов’язково додають томатну пасту. Вона надає тушкованому гарніру особливого смаку.

kapusta-tushkovana-najkrashhi-riznovydy-populyarnoyi-stravy2

Як приготувати тушковану капусту з м’ясом

Класична капуста тушкована нерідко готується з м’ясом. Спробуйте зробити цю апетитну та ситну їжу, яка обов’язково навіє приємні дитячі спогади.

Інгредієнти

  • 1 кг капусти;
  • 500 г курячого філе;
  • 1–2 цибулини;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. оцту;
  • ½ склянки води;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 1 ст. л. цукру;
  • лавровий лист, сіль, чорний перець — за смаком.

Із такої кількості складових отримаєте 4 порції страви. Час приготування — 45 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Очищену цибулю порізати кубиками.
  2. Нашаткувати капусту.
  3. Філе також порізати кубиками.
  4. По одній хвилині обсмажити в олії спочатку цибулю, потім філе. Посолити. Знову обсмажити кілька хвилин.
  5. Додати капусту, воду.
  6. Тушкувати 20 хвилин під кришкою.
  7. Перемішати оцет, пасту та борошно. Додати в капусту.
  8. Приправити суміш спеціями.
  9. Тушкувати приблизно 10 хвилин.

kapusta-tushkovana-najkrashhi-riznovydy-populyarnoyi-stravy3Тушкуємо капусту з грибами

Страви з тушкованої капусти з грибами смакують не лише вегетаріанцям і тим, хто дотримується посту. Такий гарнір — чудовий «партнер» для м’яса, риби. Також свіжа тушкована капуста з грибами використовується як начинка для відкритих пирогів, печених або смажених пиріжків.

Інгредієнти

  • 500 г білокачанної капусти;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 300 г печериць;
  • 100 мл води;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 5 ст. л. рослинного масла;
  • кмин, сіль, чорний перець — за смаком.

Із такої кількості продуктів ви зможете зробити 4 порції страви. Приготування забере трохи менше години.

Покрокова інструкція

  1. Вимиті та очищені гриби крупно порізати.
  2. Змастити глибоку сковороду олією. Наповнити грибами, поставити смажитися.
  3. Нашаткувати капусту.
  4. На тертушці з великими отворами подрібнити очищену морквину.
  5. Готові гриби перекласти в тарілку.
  6. Поки сковорода гаряча, додати на неї олію, викласти моркву, капусту.
  7. Помішуючи, обсмажити овочі на невеликому вогні десь 20 хвилин.
  8. Додати цибулю. Смажити 7 хвилин.
  9. Додати томатну пасту, спеції. Пасерувати 2 хвилини.
  10. Знову викласти на сковорідку смажені гриби. Влити воду, якщо маса, що готується, суха.
  11. Накрити сковорідку кришкою й тушкувати капусту з грибами 5 хвилин.

Коли процес термічної обробки завершиться, залиште тушковану капусту під кришкою ще на півгодини: так вона вийде духмяною та смачною. Цю їжу можна вживати й гарячою, й холодною.

kapusta-tushkovana-najkrashhi-riznovydy-populyarnoyi-stravy4Ресторанні страви з тушкованої капусти

У закладах високої кухні пропонують не звичні варіанти з «Книги про смачну та здорову їжу», а страви інших країн. Тушкована капуста, рецепт якої відрізняється від знайомого нам, є, наприклад, у чеській кухні. Ми ж пропонуємо вам спробувати німецький варіант згаданої страви.

Інгредієнти

  • 1/2 капустини середнього розміру;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. мускатного горіха;
  • 2 ст. л. томатного пюре або аджики;
  • 1 ст. л. гірчиці;
  • 5–7 гілочок свіжого чебрецю;
  • сіль, чорний перець — за смаком.

З цієї кількості складових вийде 4–6 порцій страви. Приготування забере 1 годину.

Покрокова інструкція

  1. З капусти зняти верхні листки. Посікти качан соломкою.
  2. Почистити морквину. Подрібнити на дрібній тертушці.
  3. Обчистити цибулину, часник, порізати соломкою.
  4. Розігріти глибоку сковороду, змастити олією. Висипати цибульно-часникову соломку, смажити кілька хвилин.
  5. Додати моркву. Смажити, помішуючи, кілька хвилин.
  6. Додати капусту, влити приблизно пів склянки води, накрити сковорідку кришкою та залишити на невеликому вогні на 15 хвилин.
  7. Додати спеції, вимішати. Залишити масу мліти під кришкою ще на 10 хвилин.
  8. Коли тушкована капуста буде практично готовою, додати мускатний горіх. Потім все гарненько вимішати.

У готову страву додайте гілочки чебрецю. Подавати таку тушковану капусту можна як самостійно, прикрасивши зеленню, так і як гарнір до м’яса.

Обирайте рецепт, що припав до вподоби, та насолоджуйтеся апетитною корисною їжею!