Їмо

Картопляні пиріжки і пироги: 5 апетитних рецептів

kartoplyani-pyrizhky-pyrogy-5-apetytnyh-retseptiv1

Ми звикли використовувати картоплю як начинку. Однак після певної обробки цим овочем можна замінити й тісто. У результаті у вас вийдуть ароматні картопляні пиріжки або пироги з різноманітними наповнювачами. Подавати їх можна як окрему страву або як доповнення до м’яса, овочів, риби, супів.

Рецепти картопляного пирога на будь-який смакkartoplyani-pyrizhky-pyrogy-5-apetytnyh-retseptiv4

Готують картопляний пиріг із сирих або відварених коренеплодів, попередньо подрібнивши овочі на тертці, в блендері, зробивши з коренеплодів пюре. Смак майбутньої страви залежить від способу обробки. Випічка з тертої сирої картоплі буде соковитішою, а приготована з пюре — ситнішою.

Як зробити картопляний пиріг

Оскільки цей коренеплід відрізняється нейтральним смаком, він добре поєднується з різними видами продуктів, зокрема із солодкою начинкою. Та й консистенція такого роду основи не завжди важлива — часто достатньо «зв’язати» тісто яйцями і борошном.

Словом, готувати подібну випічку досить нескладно. Тому переходимо до головного — вивчаємо нижченаведені рецепти картопляного пирога і вибираємо, якою зі страв потішимо своїх близьких.

Картопляні пиріжки з грибамиkartoplyani-pyrizhky-pyrogy-5-apetytnyh-retseptiv5

Таку страву ще називають зразами. Подають їх до супів або окремо із соусами — сметанним, томатним, приготованим на основі майонезу. До речі, ці пиріжки однаково смачні в теплому і холодному вигляді. Гриби можна використовувати будь-які — печериці, гливи, лісові.

Інгредієнти

Набір продуктів розрахований на те, щоб зробити 15 порцій страви. На приготування зраз піде не більше години з чвертю. Усі необхідні інгредієнти ви можете придбати в торгових центрах мережі METRO.

Отже, вам знадобляться:

  • гриби — 300 г;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.;
  • картопля — 1 кг;
  • курячі яйця — 2 шт.;
  • зелена цибуля — 4–5 гілочок;
  • рослинна олія для смаження — приблизно 100 мл;
  • панірувальні сухарі — пів пачки;
  • сіль за смаком.

Покрокова інструкція

  1. У підсоленій воді варимо гриби. Якщо це печериці, то процес їх термічної обробки займе не більше 10 хвилин. Зваривши, зливаємо рідину, даємо грибам стекти.
  2. Поки готуються печериці, чистимо картоплю. Варимо її в підсоленій воді. За 20–30 хвилин зливаємо відвар, коренеплоди пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо товкачем. У тепле (не гаряче!) пюре додаємо 1 яйце. Гарненько вимішуємо до однорідності.
  3. Гриби відправляємо на сковорідку, додавши до них нарізану дрібними кубиками ріпчасту цибулю. Коли все підрум’яниться, начинку подрібнюємо в комбайні, але не до однорідної маси. Додаємо порізані пір’я молодої цибулі, все перемішуємо, пробуємо на сіль.
  4. Розпочинаємо формування зраз. Знадобиться мисочка з холодною водою, а також блюдце (дошка) і широка тарілка. Руки змочуємо водою, беремо картопляне пюре. Формуємо з нього кульку, кладемо на блюдце і розплющуємо в коржик. У центр основи майбутньої страви викладаємо начинку (менше столової ложки), після чого формуємо пиріжок. Як тільки картопляне тісто починає прилипати до рук, занурюємо їх у воду. Сформовані зрази розкладаємо на порожній тарілці (її можна посипати борошном).
  5. Коли всі пиріжки будуть зроблені, в окремій мисці збиваємо друге яйце з 50 мл води. Ставимо сковорідку з олією на вогонь. Кожен зраз акуратно опускаємо в яєчну бовтанку. Після цього обвалюємо в сухарях і відправляємо на сковороду. Смажимо з двох боків до золотистого кольору, даємо трохи охолонути і починаємо дегустацію.

Пиріг з картопляним пюре і сиром

Приготування цієї простої страви до снаги навіть новачкам. По суті, це базовий рецепт. У такий пиріг можна додавати подрібнені копчені ковбаски, бекон, шпинат та іншу зелень. Навіть якщо ви будете експериментувати, час, який буде потрібен на приготування цього пирога, не зміниться. Щоб відварити картоплю, знадобиться десь півгодини, 60 хвилин піде на випікання.kartoplyani-pyrizhky-pyrogy-5-apetytnyh-retseptiv3

Інгредієнти

Перед тим, як зробити картопляний пиріг з хрусткою скоринкою, підготуйте:

  • картоплю — 1 кг;
  • твердий сир — 200–250 г;
  • молоко — 100–125 мл;
  • вершкове масло — 30 г;
  • часник — 2 зубчики;
  • курячі яйця — 3 шт.;
  • панірувальні сухарі — 5–6 ст. л.;
  • сіль, перець, прянощі — за смаком.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку. Вона має розігрітися до 180 °С.
  2. Чистимо картоплю. Варимо в підсоленій воді. Робимо картопляне пюре, додаємо тепле молоко, вершкове масло і розмішуємо.
  3. Розбиваємо в мисочку яйця. Розбовтуємо і вводимо в пюре, швидко перемішуючи, щоб вони не згорнулися.
  4. На крупній тертці подрібнюємо сир. Кидаємо в пюре. Туди ж відправляємо перець, прянощі, пропущений через прес часник. Перемішуємо.
  5. Форму, в якій буде випікатися страва, щедро змащуємо вершковим маслом. Посипаємо дно і бортики сухарями. Викладаємо у форму пиріг. Верх розрівнюємо, посипаємо сухарями. Відправляємо пиріг у духовку на 1 годину. Дістаємо, даємо страві трохи охолонути, розрізаємо. Цю випічку можна подавати з різними соусами.

Картопляний пиріг з сиромkartoplyani-pyrizhky-pyrogy-5-apetytnyh-retseptiv6

Якщо ви не хочете попередньо відварювати картоплю, можна зробити листковий пиріг. У такому разі смак коренеплоду буде дуже делікатним. Приготування цієї страви з урахуванням часу випікання займе приблизно 60 хвилин.

Інгредієнти

  • будь-який твердий сир — 150 г;
  • картопля — 500–600 г;
  • сметана — 200 мл;
  • курячі яйця — 2 шт.;
  • часник — 3 зубчики;
  • сіль, перець — за смаком.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку. Її необхідно розігріти до 200 °С.
  2. Чистимо картоплю.
  3. На великій тертці тремо сир, ділимо його на дві рівні частини. В першу видавлюємо через прес часник, додаємо сметану, одне яйце. Перемішуємо. Другу частину з’єднуємо тільки з яйцем.
  4. Очищену картоплю тремо на крупній тертці, злегка солимо, перчимо. З’єднуємо з першою частиною сиру, розмішуємо. Викладаємо у форму (її можна не змащувати), розрівнюємо.
  5. Зверху рівномірно розподіляємо сир з яйцем і відправляємо картопляний пиріг у розігріту духовку. За 30–40 хвилин дістаємо страву, даємо трохи охолонути і розпочинаємо дегустацію.

Відкритий пиріг з картоплею і фаршемkartoplyani-pyrizhky-pyrogy-5-apetytnyh-retseptiv8

Якщо в попередніх рецептах ми обходилися без тіста в класичному розумінні, то в цьому випадку пропонуємо спробувати його картопляний варіант. Процес приготування апетитного пирога займе трохи більше години.

Інгредієнти

Для тіста знадобляться:

  • вершкове масло — 40 г;
  • картопля — 200–250 г;
  • куряче яйце — 1 шт.;
  • пшеничне борошно — 1 ст.;
  • сіль за смаком.

Для начинки (компоненти можна змінювати на свій смак) доведеться запастися:

  • курячим фаршем — 400 г;
  • великою ріпчастою цибулею –1 шт.;
  • курячими яйцями — 2 шт.;
  • сметаною — 2–3 ст. л.;
  • середніми помідорами — 2–3 шт.;
  • перцем, сіллю — за смаком;
  • твердим сиром — 120 г;
  • рослинним маслом для смаження.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку, вона має нагрітися до 200 °С.
  2. Чистимо картоплю, ставимо варитися, не забувши підсолити воду.
  3. Цибулю ріжемо кільцями, кидаємо на розігріту сковорідку разом з фаршем і обсмажуємо до готовності. Солимо і перчимо начинку.
  4. Відварену картоплю перетворюємо в пюре, зливаємо воду. Додаємо вершкове масло і розмішуємо. Всипаємо в пюре борошно. Замішуємо тісто. Основа має вийти еластичною. Розкачуємо тісто за величиною форми, в якій будемо випікати картопляний пиріг з м’ясною начинкою. Переміщуємо основу страви на змащене маслом деко. Робимо з тіста бортики.
  5. Зверху на основу пирога викладаємо фарш з цибулею, заливаємо сумішшю зі сметани і яєць. Помідори ріжемо кільцями. Розкладаємо їх по всій площі пирога. Завершуємо підготовчий етап — посипаємо страву натертим сиром. Він має рівномірно покрити помідори.
  6. Відправляємо пиріг у духову шафу хвилин на 40, дістаємо, розрізаємо, споживаємо і отримуємо задоволення!

Пиріг картопляний з м’ясом по-селянськиkartoplyani-pyrizhky-pyrogy-5-apetytnyh-retseptiv7

Пропонуємо вам звернути увагу на ще один варіант картопляного тіста, з якого можна зробити чудовий закритий пиріг. Процес приготування разом з активними діями займе приблизно 1,5 години.

Інгредієнти

Щоб зробити тісто, підготуйте:

  • картоплю — 1 кг;
  • тепле молоко — 60 мл;
  • заморожене вершкове масло — 120 г;
  • борошно — 1–1,5 ст.;
  • яйця — 2 шт.;
  • сіль за смаком.

Для начинки знадобляться:

  • куряче філе — 350 г;
  • солодкий перець — 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.;
  • помідор — 1 шт.;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль, перець — за смаком.

Начинку «зв’яжемо» заливкою, зробленою з:

  • вершків — 100 мл;
  • яєць — 2 шт.;
  • молока — 80 мл;
  • солі — за смаком.

Покрокова інструкція

  1. Чистимо і варимо до готовності картоплю. Перетираємо в блендері, додавши тепле молоко, потім яйця. Поки пюре остигає, рубаємо ножем мерзле масло з борошном, з’єднуємо суміші, вимішуємо тісто. Відщипуємо 1/3 майбутньої основи і відправляємо в холодильник. Тісто, що залишилося, розгортаємо і поміщаємо у форму для випікання. Оскільки начинка ще не готова, деко з майбутньою основою пирога також відправляємо на холод.
  2. Вмикаємо духовку. Вона має прогрітися до 200 °С.
  3. Переходимо до приготування начинки. Філе ріжемо невеликими кубиками і кидаємо смажитися на сковорідку. Туди ж додаємо подрібнені цибулю, перець. Коли м’ясна маса з овочами підрум’яниться, відправляємо на сковорідку кубики томатів. Солимо і перчимо начинку. Вимикаємо і даємо охолонути.
  4. Усі інгредієнти заливки з’єднуємо, збовтуємо (збивати не потрібно!).
  5. Повертаємося до форми з тістом. Рівномірно викладаємо на неї начинку, заливаємо вершково-яєчною масою.
  6. Дістаємо з холодильника грудочку відкладеного тіста, розгортаємо, накриваємо ним пиріг. Защипуємо краї і відправляємо страву в духовку на 30–40 хвилин. Між начинкою/заливкою і верхнім шаром тіста можна додати потертий твердий сир. Тоді при нарізанні пирога він буде апетитно тягнутися і, звичайно ж, збагатить смак страви.
  7. Дістаємо випічку, даємо їй трохи охолонути, розрізаємо, подаємо на стіл і насолоджуємося простою і ситною їжею.