П'ємо

Класичний грог і рецепт без алкоголю

klasychnyj-grog-1

Чим зігрітися в холодну пору? Вигадувати новий «гарячий» коктейль не варто. Адже чудовий зігріваючий і смачний напій винайшли ще у XVIII столітті.

Напій з морською історією

Грог — дитя випадку. Рятуючи моряків Британського флоту від цинги та простудних захворювань, уряд щодня виділяв їм пів пінти рому. Невідомо, наскільки успішно він допомагав від недуг. Точно одне: спроби зміцнити здоров’я за допомогою щоденного вживання 280 мл алкоголю 80º призвели до поширення пияцтва та хронічних дисциплінарних порушень.

Щоб слава Королівського флоту остаточно не розчинилася на дні кухлів із ромом, віцеадмірал Вернон на прізвисько Старий Грог розпорядився розбавляти алкоголь. Моряки отримували ті самі пів пінти, але вже не чистого напою, а змішаного з водою (холодною або гарячою, залежно від пори року) і соком лимона.

Підкорювачі морів обурилися такою ініціативою та прозвали пійло на честь офіцера — «грогом». Але з часом оцінили переваги останнього. Грог чудово зігрівав у вогку погоду та холод, дезінфікував ротову порожнину, ефективно боровся з вірусами, додавав сил втомленим.

klasychnyj-grog-2

Поступово склад напою облагородили прянощами та солодкими інгредієнтами. З’явилося безліч рецептів грогу з різними основами, виробилися правила приготування, які допомагають розкрити смак, зберегти корисні властивості використовуваних продуктів.

Самостійно зробити коктейль на основі рому нескладно. Особливо якщо знати кілька секретів, якими ми із задоволенням поділимося.

Грог із прянощами

klasychnyj-grog-3

За основу візьмемо класичний рецепт і додамо в нього пряні інгредієнти. До речі, міцність грогу (в англійських пабах цей показник становить 15–20º) ви можете регулювати завдяки співвідношенню алкоголю та безалкогольної рідини. Воно може варіюватися від 1:1 до 1:3.

Інгредієнти

Для приготування ароматного напою потрібні:

  • ром (можна спробувати зробити грог на коньяку, віскі, горілці й навіть абсенті) — 100 мл;
  • вода — 300 мл;
  • чорний чай (суха заварка) — 1,5 ч. л.;
  • лимон — 1 шт.;
  • тростинний цукор — 1 ст. л.;
  • гвоздика — 4 суцвіття;
  • чорний запашний перець — 4 горошини;
  • мускатний горіх — щіпка.

Щоб зробити 2 порції гарячого грогу, вам знадобиться 10 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. У невелику каструльку натріть цедру лимона, додайте цукор, гвоздику, мускат, перець. Залийте все водою.
  2. Поставте каструльку на вогонь. Постійно помішуючи, доведіть її вміст до кипіння.
  3. Зніміть каструльку з вогню. Киньте заварку в гарячу воду з цедрою лимона, цукром і прянощами. Накрийте каструльку кришкою і дайте її вмісту настоятися 2 хвилини.
  4. Вичавіть сік лимона.
  5. Настав час алкоголю. Одні нагрівають його окремо. Дехто кип’ятить 2–3 хвилини з іншими передбачуваними рецептом інгредієнтами. Є й ті, хто вливає алкоголь холодним. Якщо ви використовуєте ром або коньяк, то знайте, що їхній смак оптимально розкриває парова баня. На ній використовуваний міцний напій потрібно нагріти, не доводячи до кипіння. Радимо скористатися саме цим способом.
  6. Процідіть рідину з чаєм і прянощами. Додайте в цей мікс лимонний сік. Потім тонкою цівкою введіть гарячий ром. Розмішайте та розлийте по келихах. Вони мають бути з товстими стінками, щоб грог якомога довше залишався гарячим.

Безалкогольний рецепт грогу

klasychnyj-grog-4

Завдяки нижченаведеному рецепту відновити сили після тривалої осінньої або зимової прогулянки зможуть не тільки дорослі, а й діти. Приготуйте неймовірно ароматний безалкогольний коктейль, який до того ж допоможе ефективно протистояти простудним захворюванням.

Інгредієнти

Щоб зробити грог за цим рецептом, візьміть:

  • воду — 800 мл;
  • чорний чай (суху заварку) — 2–2,5 ч. л.;
  • мед — 2–3 ст. л.;
  • малину, полуницю, вишню, суницю (будь-які заморожені ягоди) — по 2 ст. л. кожного виду;
  • невеликий лимон (лайм) — 1 шт.;
  • яблуко — 1–2 шт.;
  • мускатний горіх, кардамон — по щіпці;
  • запашний перець — 2 горошини;
  • гвоздику — 2 суцвіття;
  • корицю — 0,5 ч. л.

Для приготування 4 порцій ароматного та корисного грогу вам знадобиться максимум пів години.

Покрокова інструкція

  1. Окремо закип’ятіть 200–300 мл води, щоб заварити чай. Дайте йому настоятися, потім процідіть.
  2. Поставте на вогонь решту води (нагадаємо, щоб зробити грог за цим рецептом, загалом її знадобиться 800 мл). Додайте у рідину заварку, мед, всі прянощі. Закип’ятіть, проваріть кілька хвилин.
  3. Поріжте лимон кружальцями. Яблука очистьте від серцевини, наріжте часточками.
  4. Киньте ягоди та фрукти у воду з прянощами. Проваріть 3 хвилини.
  5. Зніміть грог із вогню. Укутайте каструльку з напоєм, щоб він не охолов. Дайте грогу настоятися 15 хвилин.
  6. Розлийте ароматну рідину в кухлі або склянки, попередньо процідивши. Насолоджуйтеся підбадьорливим смаком корисного грогу!