Їмо

Кляр для риби: «шиємо» смачне «вбрання»

klyar-dlya-ryby-shyyemo-smachne-vbrannya-1

Ідея приготування страв у клярі (сlaire в перекладі з французької означає «світлий») прийшла з Франції. Йдеться про рідку субстанцію, еластичну паніровку, в котру вмочують їжу перед тим, як викласти на гарячу пательню або у фритюрницю.

Під час приготування кляр перетворюється на хрустку апетитну скоринку, що убезпечує від руйнування поживні речовини продукту. Для риби така «вдяганка» має подвійну цінність, оскільки допомагає зберегти форму шматочків, навіть якщо готують розморожене філе.klyar-dlya-ryby-shyyemo-smachne-vbrannya-2

Смачний кляр для риби — розмаїття інгредієнтів

Рідка основа, яйця, борошно — три основні компоненти кляру. Для першої зазвичай використовують молоко або воду, іноді мінеральну. Є рецепти солодких клярів, які готують на соку, морсі. Основою солоного «вбрання» можуть бути кисломолочні продукти або бульйони.

Особливий шик — приготування кляру на міцних напоях: пиві, вині, горілці. Тут важливо правильно підібрати продукти. Наприклад, смажена риба чудово поєднується з легким пивом або білим вином.

Кляр для риби можна робити зі спеціями, сушеними або свіжими травами, меленими горіхами, дрібно нарізаними ароматними овочами. Останні бажано додавати в густу субстанцію, щоб під час смаження вони трималися разом. Якщо замість борошна взяти пюре гарбуза або картоплі, тісто матиме оригінальний смак. Завжди безпрограшний варіант — використання тертого твердого сиру.klyar-dlya-ryby-shyyemo-smachne-vbrannya-3

Як зробити кляр для риби: класична послідовність дій

Традиційна послідовність така. У яєць відокремлюють жовтки від білків, останні поміщають у холодильник. Жовтки з’єднують із водою, олією та сіллю. Потім, постійно помішуючи вінчиком, додають борошно, доводячи субстанцію до консистенції рідкої сметани.

Домігшись однорідності суміші, її відставляють, дістають білки, збивають їх із дрібкою солі. Далі додають до основної маси порціями, постійно помішуючи. Після цього суміш має настоятись упродовж півгодини.

Рецепт кляру для риби в класичному варіанті передбачає півсклянки води, 125 г пшеничного борошна, 4 яйця та столову ложку рослинної олії. Сіль, приправи, спеції додають за смаком.klyar-dlya-ryby-shyyemo-smachne-vbrannya-4

Варіанти приготування філе риби в клярі

Різні сорти дарів морів і річок мають свій смак. Тому для кожного рибного філе вправні кухарі вигадали індивідуальне «вбрання», здатне максимально вдало підкреслити особливості того чи іншого продукту.

Сардини

На 15 тушок вам знадобляться 2 яйця, приблизно півсклянки води, 140 г борошна та столова ложка подрібненої ріпчастої цибулі. Збивши яйця з сіллю, влийте в них охолоджену воду, перемішайте, поступово додайте борошно.

Довівши тісто до напіврідкого стану, дайте йому настоятися впродовж півгодини. Після цього додайте цибулю, ще раз добре перемішайте.

Лосось

На 3 філе лосося необхідні 2 яєчні білки, упаковка мигдальних пластівців, борошно. Білки відокремлюють від жовтків, збивають до стійкої піни. В інші тарілки насипають мигдальні пластівці та борошно.

Просушені філе лосося обвалюють спочатку в борошні. Потім умочують у збиті білки. Після цього обвалюють у пластівцях.

Пангасіус

На кілограм риби потрібно взяти 2 яйця, півчашки пшеничного борошна та 3 столові ложки мінеральної води. Перець і сіль додають за смаком.

Яйця з сіллю збивають міксером. Потім додають мінеральну воду. Продовжуючи збивати, всипають борошно. Довівши масу до потрібної консистенції, за необхідності додають сіль і залишають кляр на півгодини  аби він «дозрів».

Тріска

На півкіло філе тріски знадобляться яйце і 60 г твердого сиру. Яйце ретельно збивають, додавши дрібку солі. Сир труть на дрібній тертці. Потім з’єднують із яйцем. Отриману масу добре перемішують.

В окрему миску насипають борошно. Філе тріски спочатку обвалюють у борошні, потім умочують в приготований кляр.klyar-dlya-ryby-shyyemo-smachne-vbrannya-9

Минтай

На півкіло філе потрібні яйце, борошно та сіль із перцем. Усі інгредієнти з’єднують, збивають міксером. Додавши трішки холодної води, поступово всипають борошно. Доводять суміш до консистенції рідкої сметани. Перш ніж опускати в неї шматочки минтая, їх обвалюють у борошні.

Нототенія

На півкіло риби беруть 2 столові ложки сметани, 5 столових ложок борошна та 100 мл води. Білки відокремлюють від жовтків і збивають. Необхідно робити це максимально ретельно, щоб утворилася стійка маса.

Жовтки збивають окремо зі сметаною та водою. Довівши суміш до однорідного стану, додають в неї борошно. Добре вимішують. Лопаткою додають збиті білки. Знову перемішують. Після півгодинної витримки кляр буде готовий.klyar-dlya-ryby-shyyemo-smachne-vbrannya-6

Форель

Для півкіло форелі необхідні 2 картоплини, 2 столові ложки пшеничного борошна та яйце. Вимиті й очищені бульби натирають на середній тертці. Яйце збивають із сіллю, додають терту картоплю. Добре вимішують. Поступово додають борошно. Знову ретельно вимішують.

Горбуша

На 850 г філе горбуші знадобляться 160 мл охолодженого молока, 2 яйця, 8 столових ложок борошна, столова ложка солі та пів чайної ложки будь-якого перцю. Яйце збивають із сіллю, додають охолоджене молоко, перець. Ретельно вимішують. Поступово додають борошно. Знову добре вимішують.

Як приготувати рибу в клярі: поради новачкам

Залежно від рецепта, «вдяганка» для дарів морів і річок може мати різну консистенцію та присмак. Щоб приготувати рибу в клярі не лише правильно, а й красиво, як на апетитних фото в інтернеті, необхідно знати кілька маленьких секретів:klyar-dlya-ryby-shyyemo-smachne-vbrannya-7

  • соковитим сортам «пасуватиме» густіший кляр. Він затримає всередині сік. Із сухуватою рибою ліпше поєднується рідкий кляр. Під час смаження він пропускає олію, яка робить начинку соковитішою;
  • збиті білки додайте в останню чергу, поставивши при цьому маісткість із кляром у миску з холодною водою;
  • умочіть у суміш, що готується, чисту суху ложку. Так ви зможете перевірити консистенцію кляру. Якщо ложка покриється сумішшю рівномірно, «одяг» готовий;
  • попередньо підсушіть шматочки риби на обробній дошці, а потім обваляйте в борошні. Так кляр не стікатиме з продукту під час смаження;
  • «вбрання» для дарів морів і річок завжди готуйте з холодних продуктів.

І головна порада: щоб страва вийшла смачною та соковитою, використовуйте тільки свіжу рибу. Таку, яку пропонують супермаркети мережі METRO.