Коктейль «Маргарита» давно посідає одну з верхніх позицій рейтингу класичних п’янких міксів. Цей напій популярний у всьому світі, тож бармени в будь-якому куточку планети запропонують своє бачення та рецепт згаданої смачної суміші. Головне, аби до складу входив основний інгредієнт — міцна текіла. Саме завдяки базовому компоненту вважається, що напій «народився» в Мексиці, де текіла є національним надбанням. Але існує й альтернативна історія коктейлю Мargarita, пов’язана з жіночим ім’ям. Згідно з однією легендою, згаданий напій придумала американська світська левиця, котра жила та влаштовувала прийоми в Далласі в 40-х роках минулого століття. Саме ця дама першою запропонувала своїм гостям відсвіжний коктейль «Маргарита». Адже звали панянку Маргарита Семс. А ось шанувальники коктейлю стверджують, що напій був поширений у Мексиці ще задовго до виникнення історії, пов’язаної з цією леді.
Ще одна версія: суміш названо на честь дочки німецького дипломата, котра відвідала мексиканський бар у містечку Енсенада. Було це 1941 року, й бармен, аби вшанувати високу гостю, підніс дамі напій, якому дав її ім’я, — Маргарита.
Поціновувачі стверджують, що класичний рецепт коктейлю, поширеного нині, відрізняється від первісного. Спочатку мексиканці змішували текілу з трав’яним лікером з властивостями афродизіаку. Сьогодні використовують більш звичні інгредієнти, які дають змогу легко приготувати напій навіть вдома.
Класична «Маргарита»
Уже понад 60 років цей смачний, приємно п’янкий коктейль з Мексики хвилює кров любителів легких алкогольних напоїв по всьому світу. Чому б і вам не організувати вечірку в мексиканському стилі? «Маргарита» стане окрасою веселого заходу з друзями.
Міжнародна асоціація барменів рекомендує «канонічну» пропорцію інгредієнтів для цього коктейлю. Це 7 частин текіли, 4 — апельсинового лікеру і 3 — лаймового соку. Старий рецепт передбачає такі пропорції — 2:1:2. Варто поекспериментувати в домашніх умовах і вибрати оптимальне співвідношення інгредієнтів самостійно. До напою подавайте мексиканські закуски, які готують так само швидко й просто.
Для однієї порції «Маргарити» вам знадобляться (час на міксування — кілька хвилин):
- 40 мл срібної текіли;
- 20 мл апельсинового лікеру «Куантро»;
- 40 мл соку лайма;
- кілька кубиків льоду;
- кам’яна сіль для оформлення келиха.
Процес приготування:
- Залити в шейкер усі складові, додати лід. За бажання можна подрібнити останній у кавомолці.
- Краї келиха умочити в воду, а потім — у кам’яну сіль, щоб вийшов соляний обідок.
- Налити коктейль у келих, край останнього прикрасити тоненькою скибочкою лайма.
Полунична «Маргарита»
Найпопулярніша варіація легендарного коктейлю. Удосконалений соковитою ягодою смак такого напою особливо подобається дівчатам. Є різноманітні варіації фруктових та ягідних коктейлів на основі кактусової горілки — текіли. Існують персикова, ананасова, навіть кавунова «Маргарити». Незмінним залишається одне — терпка, ароматна текіла в основі будь-якої рецептури, а також обов’язкове додавання цитрусових.
На одну порцію коктейлю візьміть (час приготування — не більше трьох хвилин):
- 40 г срібної текіли;
- 20 мл апельсинового лікеру;
- 1 столову ложку соку лайма;
- 50 г полуничного пюре (зі свіжих або заморожених ягід);
- 1 чайну ложку тростинного цукру;
- лід — кубики або колотий.
Приготування:
- Зміксувати всі інгредієнти, крім полуничного пюре, в шейкері.
- Потім додати ягоду, обережно перемішати.
- Вилити в келих.
- Подати, прикрасивши часточкою лайма чи шматочком свіжої полуниці.
Веселих вам вечірок і вживайте алкоголь відповідально!