П'ємо

Коктейлі дайкірі: класика і незвичайні рецепти

koktejli-dajkiri-klasyka-nezvychajni-retsepty

Дайкірі — коктейль, склад якого геніально простий. Цей чудовий напій складається всього з декількох доступних інгредієнтів. Але в такому освіжальному міксі з відчутною ромовою ноткою і вітер Карибського моря, і палкий кубинський темперамент, і історія, яка зробила коктейлі дайкірі всесвітньо відомими.

Дайкірі не обійшов своєю увагою і талановитий письменник, знавець красивого життя Ернест Хемінгуей. Цей факт істотно підвищив популярність міксу з рому, цукру й соку лайма.

Склад дайкірі та історія створення напою

Автором коктейлю (згідно з класичним рецептом він є сумішшю світлого кубинського рому, цукру і фрешу з лайма) вважається інженер із США, який перебував на Кубі під час війни з іспанцями. Саме американець дав суміші назву на честь одного з місцевих пляжів.

Склад дайкірі, який любив пити Хемінгуей, що довго жив на Острові Свободи, відрізнявся від передбаченого початковим рецептом. Річ у тому, що знаменитий письменник хворів на діабет, отже, цукровмісні продукти йому були протипоказані. Тому бармени готували Хему несолодкий коктейль, але з подвійною порцією рому.

Рецепт дайкірі, який любив Хемінгуей

Пропустити келишок-другий Хемінгуей приходив у бар El Floridita в Гавані. Сьогодні цей легендарний заклад — одна з головних визначних пам’яток столиці Куби.

Для письменника в El Floridita існував спеціальний рецепт дайкірі: без цукру, з грейпфрутовим і лаймовим фрешами та додаванням «Мараскіно». Останній інгредієнт — це вишневий несолодкий лікер з гірчинкою. Завдяки тому, що при виготовленні «Мараскіно» використовують ягоди з кісточками, він має присмак мигдалевого горіха.

Як приготувати дайкірі

Цікавий факт: моряки, які довго перебували в морі, пили цей коктейль як профілактичний засіб від цинги. Воно й не дивно, адже дайкірі, склад якого не змінювався десятиліттями, містить сік цитрусових, багатих на вітамін С.

Щоб зробити 2 порції чудового коктейлю, знадобиться 10 хвилин. Усі необхідні для приготування цього напою продукти можна придбати в будь-якому торговельному центрі мережі METRO.

Інгредієнти

  • 120 мл білого рому «Бакарді»;
  • 30 мл цукрового сиропу (зробити його нескладно. Вам знадобиться однакова кількість води й цукру. Останній радимо всипати в киплячу рідину);
  • 60 мл свіжого соку лайма;
  • близько 400 мл (в об’ємі) дрібних кубиків льоду.koktejli-dajkiri-klasyka-nezvychajni-retsepty

Для того, щоб приготувати коктейль так, як це роблять професіонали, використовуйте барменський інвентар. Вам знадобляться джигер (мірний стаканчик із нержавіючої сталі), стрейнер (спеціальне ситечко для переливання суміші в келих) і, звичайно ж, шейкер, щоб змішати складові дайкірі.

Покрокова інструкція

  1. Кладемо в шейкер половину інгредієнтів, потім половину приготованого льоду.
  2. Активно збиваємо протягом декількох хвилин.
  3. Наливаємо готовий дайкірі в келихи. Попередньо їх необхідно потримати в морозилці. Традиційний посуд для подачі коктейлів — широкі келихи для шампанського.

«Неортодоксальні» дайкірі: склад оригінальних коктейлів

Тепер ви в курсі, як приготувати дайкірі не гірше, ніж це роблять на батьківщині коктейлю — Кубі. Але є безліч варіантів цього напою, рецепти яких передбачають використання різноманітних інгредієнтів.

Пропонуємо вам зробити банановий дайкірі. Щоб дві людини змогли поласувати цим чудовим, солодким і ніжним коктейлем, на його приготування знадобиться витратити всього 10 хвилин. Зауважимо також, що зробити цю варіацію дайкірі не становитиме труднощів навіть тим, хто вперше спробує себе в ролі бармена.

Інгредієнти

  • 1 невеликий банан;
  • 1 ч. л. цукрового сиропу;
  • 100 мл білого рому;
  • 30 г лимонного соку;
  • кілька листочків свіжої м’яти;
  • 200 г льоду.koktejli-dajkiri-klasyka-nezvychajni-retsepty

Покрокова інструкція

  1. У блендері перебийте банан.
  2. Додайте всі інші інгредієнти, крім м’яти.
  3. Перебийте протягом 30 секунд.
  4. У високі охолоджені келихи розкладіть листочки свіжої м’яти, налийте коктейль, подайте на стіл.

Велику популярність мають варіації дайкірі з різноманітними ягодами. Наприклад, до інгредієнтів, передбачених класичним рецептом, можна додати подрібнену свіжу або заморожену ожину. Ягоди потрібно почавити за допомогою мадлера — спеціального барного макогінчика-товкача. Також у дайкірі нерідко додають сік грейпфрута, м’якоть манго, товчену свіжу або заморожену полуницю.