Дайкірі — коктейль, склад якого геніально простий. Цей чудовий напій складається всього з декількох доступних інгредієнтів. Але в такому освіжальному міксі з відчутною ромовою ноткою і вітер Карибського моря, і палкий кубинський темперамент, і історія, яка зробила коктейлі дайкірі всесвітньо відомими.
Дайкірі не обійшов своєю увагою і талановитий письменник, знавець красивого життя Ернест Хемінгуей. Цей факт істотно підвищив популярність міксу з рому, цукру й соку лайма.
Склад дайкірі та історія створення напою
Автором коктейлю (згідно з класичним рецептом він є сумішшю світлого кубинського рому, цукру і фрешу з лайма) вважається інженер із США, який перебував на Кубі під час війни з іспанцями. Саме американець дав суміші назву на честь одного з місцевих пляжів.
Склад дайкірі, який любив пити Хемінгуей, що довго жив на Острові Свободи, відрізнявся від передбаченого початковим рецептом. Річ у тому, що знаменитий письменник хворів на діабет, отже, цукровмісні продукти йому були протипоказані. Тому бармени готували Хему несолодкий коктейль, але з подвійною порцією рому.
Рецепт дайкірі, який любив Хемінгуей
Пропустити келишок-другий Хемінгуей приходив у бар El Floridita в Гавані. Сьогодні цей легендарний заклад — одна з головних визначних пам’яток столиці Куби.
Для письменника в El Floridita існував спеціальний рецепт дайкірі: без цукру, з грейпфрутовим і лаймовим фрешами та додаванням «Мараскіно». Останній інгредієнт — це вишневий несолодкий лікер з гірчинкою. Завдяки тому, що при виготовленні «Мараскіно» використовують ягоди з кісточками, він має присмак мигдалевого горіха.
Як приготувати дайкірі
Цікавий факт: моряки, які довго перебували в морі, пили цей коктейль як профілактичний засіб від цинги. Воно й не дивно, адже дайкірі, склад якого не змінювався десятиліттями, містить сік цитрусових, багатих на вітамін С.
Щоб зробити 2 порції чудового коктейлю, знадобиться 10 хвилин. Усі необхідні для приготування цього напою продукти можна придбати в будь-якому торговельному центрі мережі METRO.
Інгредієнти
- 120 мл білого рому «Бакарді»;
- 30 мл цукрового сиропу (зробити його нескладно. Вам знадобиться однакова кількість води й цукру. Останній радимо всипати в киплячу рідину);
- 60 мл свіжого соку лайма;
- близько 400 мл (в об’ємі) дрібних кубиків льоду.
Для того, щоб приготувати коктейль так, як це роблять професіонали, використовуйте барменський інвентар. Вам знадобляться джигер (мірний стаканчик із нержавіючої сталі), стрейнер (спеціальне ситечко для переливання суміші в келих) і, звичайно ж, шейкер, щоб змішати складові дайкірі.
Покрокова інструкція
- Кладемо в шейкер половину інгредієнтів, потім половину приготованого льоду.
- Активно збиваємо протягом декількох хвилин.
- Наливаємо готовий дайкірі в келихи. Попередньо їх необхідно потримати в морозилці. Традиційний посуд для подачі коктейлів — широкі келихи для шампанського.
«Неортодоксальні» дайкірі: склад оригінальних коктейлів
Тепер ви в курсі, як приготувати дайкірі не гірше, ніж це роблять на батьківщині коктейлю — Кубі. Але є безліч варіантів цього напою, рецепти яких передбачають використання різноманітних інгредієнтів.
Пропонуємо вам зробити банановий дайкірі. Щоб дві людини змогли поласувати цим чудовим, солодким і ніжним коктейлем, на його приготування знадобиться витратити всього 10 хвилин. Зауважимо також, що зробити цю варіацію дайкірі не становитиме труднощів навіть тим, хто вперше спробує себе в ролі бармена.
Інгредієнти
- 1 невеликий банан;
- 1 ч. л. цукрового сиропу;
- 100 мл білого рому;
- 30 г лимонного соку;
- кілька листочків свіжої м’яти;
- 200 г льоду.
Покрокова інструкція
- У блендері перебийте банан.
- Додайте всі інші інгредієнти, крім м’яти.
- Перебийте протягом 30 секунд.
- У високі охолоджені келихи розкладіть листочки свіжої м’яти, налийте коктейль, подайте на стіл.
Велику популярність мають варіації дайкірі з різноманітними ягодами. Наприклад, до інгредієнтів, передбачених класичним рецептом, можна додати подрібнену свіжу або заморожену ожину. Ягоди потрібно почавити за допомогою мадлера — спеціального барного макогінчика-товкача. Також у дайкірі нерідко додають сік грейпфрута, м’якоть манго, товчену свіжу або заморожену полуницю.