П'ємо

Коктейлі з мартіні: 6 святкових рецептів

koktejli-z-martini-6-svyatkovyh-retseptiv1

Мартіні — не просто популярний вермут зі 150-річною історією. Це синонім стилю, вишуканості смаку. Існує однойменний коктейль, який входить до категорії незабутніх, офіційно визнаних Міжнародною асоціацією барменів (IBA). Традиційно аперитив включає вермут і джин, але готують й інші коктейлі на основі мартіні, які подають як до трапези, так і після.

Яким буває «Мартіні»

Традиційний рецепт напою італійської винокурні Martini зазнав безліч змін і варіацій. Сьогодні готують десяток різних видів мартіні з яскравою відмінністю в смакових відтінках. Найкращі варіанти напою можна знайти на полицях METRO. Тут представлена продукція від виробника гарантовано високої якості.

Продукція «Мартіні» включає такі вермути:

  • Rosso (Россо) — гіркуватий на смак, із насиченим ароматом, у якому чудово поєднуються трави й вино. Завдяки карамелі отримав темно-бурштиновий відтінок. 16-градусний вермут можна пити без додатків, а можна використовувати як основу для коктейлів із додаванням апельсинового соку, лимона. Це перший напій, приготований на винокурні «Мартіні» 1863 року.
  • Rosato (Росато) — вермут ніжно-рожевого кольору з нотками кориці та гвоздики. До складу входять також біле та червоне вина, має міцність 15%. Виробляється з 1980 року.
  • Fiero (Фієро) — ніжно-червоний вермут із насиченим апельсиновим ароматом. Вперше з’явився 1998 року в країнах Бенілюксу. Напій міцністю 15% впевнено завоював європейську частину континенту.
  • Bianco (Б’янко) — найпопулярніший напій світло-солом’яного кольору. Підкорив серця дам м’яким смаком і ароматом ванілі з легкими нотками прянощів. Також має міцність 16 градусів, чудово п’ється в чистому вигляді. Поєднують його часто з тоніком, содовою, лимонадом. Вперше побачив світ 1910 року.
  • D’Oro (Доро) — вирізняється золотаво-помаранчевим кольором і ароматом цитруса з відтінками коріандру, меду, ванілі, мускатного горіха. Був виготовлений 1998 року для продажу на території Німеччини, Данії, Швейцарії, де цінують біле вино. Має міцність 9%.
  • Extra Dry (Екстра Драй) — світлий напій із нотками малини, ірису, лимона побачив світ 1900 року. Завдяки високому вмісту алкоголю (18%) і низькому вмісту цукру (2,8%) часто використовується як основа для коктейлів.
  • Bitter (Біттер) — злегка гіркуватий на смак напій рубінового кольору виготовляється на основі спирту. У різному дозуванні до його складу входять фрукти та 30 видів трав і квітів. Можна пити в чистому вигляді або розведеним соком, тоніком. Міцність — 25%.
  • Spirito (Спірито) — гірко-солодкий лікер на основі збору трав має міцність 33%. Виготовляється з 2013 року спеціально для російського ринку, звідки й почалися продажі. Вважається чоловічим напоєм.

Крім цього, під маркою «Мартіні» випускаються ігристі вина, які підходять для створення коктейлів:

  • Rose (Розе) — це рожеве напівсухе, виноград для якого вирощують у провінціях П’ємонту та Венето. У виробництві використовуються червоні та білі сорти, міцність досягає 16%. Вперше вино виготовлено 2009 року.
  • Asti (Асті) — виготовляється виключно в П’ємонті. Солодкість і яскравість букета напою досягається завдяки особливій технології неповного зброджування. Містить 7% спирту, рекомендується вживати охолодженим до 6–8 градусів.
  • Prosecco (Просеко) — сухе ігристе з нотками зеленого яблука та персика. Матеріали з винограду сорту Просеко, що вирощується в регіоні Венето. Має міцність 11,5%.
  • Brut (Брют) — одне з найперших ігристих вин винокурні «Мартіні», створене 80 років тому як альтернатива шампанському. Для його виробництва потрібні сорти винограду Шардоне та Глера. Характерним є довгий посмак, в якому вловлюються нотки зеленого яблука. Має міцність 11,5%.

У магазині МЕТRО можна знайти більшість продукції «Мартіні», а також вермути інших відомих марок, наприклад «Тріно», «Чінзано» тощо.

Келихи для мартіні

Будь-який коктейль потребує особливої подачі. Насамперед, спеціального келиха, який розкриє особливості аромату й смаку напою. Коктейль із мартіні, як і вермут у чистому вигляді, частіше подають у спеціальному келиху — мартініці. Скляний посуд має конусоподібну форму, вузька частина якої переходить у тонку довгу ніжку. Завдяки їй напій не нагрівається від тепла рук, а широкі краї дають змогу вільно розкритися аромату напою.

Класична мартініка має об’єм 90 мл. Для коктейлів із використанням дрібного льоду підходить келих об’ємом 120–160 мл. Зустрічається також об’єм 180–240 мл, але він використовується вкрай рідко.

Коктейлі з великими кубиками льоду подають у склянках із товстими стінками. Об’єм їх варіюється в тих самих величинах, що й у мартініки.

koktejli-z-martini-6-svyatkovyh-retseptiv2Як приготувати коктейль із мартіні

Пропонуємо кілька класичних рецептів коктейлів на основі мартіні. Ви можете здивувати гостей менш популярними, але дивовижними на смак напоями. Всі запропоновані варіанти можна приготувати самостійно в домашніх умовах, заздалегідь купивши необхідні інгредієнти в магазині METRO.

1.«Мартіні Б’янко» з тоніком

Відмінний освіжний аперитив, який підготує гостей до основного свята. Солодкувато-гіркий смак доречний також після трапези й протягом усього вечора. Слабоалкогольний коктейль п’ється легко, залишаючи приємний посмак.

Необхідні інгредієнти

  • 100 мл «Мартіні Б’янко»;
  • 100 мл тоніка;
  • 60 г лайма;
  • 60 г кубиків льоду.

Об’єм: 1 порція.

Час приготування: 2 хвилини.

Посуд: келих для вина.

Приготування

  1. Заповніть келих льодом приблизно на третину.
  2. Відріжте часточку лайма й вичавіть зверху на лід у келиху.
  3. Додайте вермут.
  4. Додайте тонік.
  5. Розмішайте коктейльною ложкою.
  6. Відріжте кружальце лайма та прикрасьте келих.

2. «Американо» на основі «Мартіні Россо»

Гіркий коктейль із трав’яними нотками оцінять любителі класичних фіззів. Доволі міцний алкогольний напій допоможе чудово провести новорічну ніч у колі гостей.

Необхідні інгредієнти

  • 50 мл «Мартіні Россо»;
  • 50 мл червоного біттера Campari;
  • 50 мл содової;
  • 180 г кубиків льоду;
  • апельсинова цедра.

Об’єм: 1 порція.

Час приготування: 2 хвилини.

Посуд: склянка Rocks.

Приготування

  1. Наповніть повністю склянку льодом.
  2. Додайте 50 мл біттера.
  3. Додайте 50 мл «Мартіні Россо».
  4. Розмішайте коктейльною ложкою.
  5. Прикрасьте склянку апельсиновою цедрою.

3. «Мартіні Роялі» з шампанським

Коктейль із шампанським — обов’язкова умова новорічного вечора. Він із легкістю замінить традиційний келих ігристого під час бою курантів. Запам’ятайте рецепт і послідовність приготування. Коктейль буде доречним на парубоцькому та дівич-вечорі, вечірці з приводу дня народження й навіть на романтичній зустрічі.

koktejli-z-martini-6-svyatkovyh-retseptiv3Необхідні інгредієнти

  • 75 мл «Мартіні Б’янко»;
  • 75 мл сухого шампанського;
  • 30 г лайма;
  • 160 г кубиків льоду;
  • гілочка м’яти.

Об’єм: 1 порція.

Час приготування: 2 хвилини.

Посуд: келих для вина.

Приготування

  1. Заповніть доверху келих кубиками льоду.
  2. Додайте 75 мл мартіні.
  3. Вилийте 75 мл шампанського.
  4. Відріжте кружальце лайма й відкладіть.
  5. Решту лайма вичавіть у напій.
  6. Розмішайте коктейльною ложкою.
  7. Прикрасьте келих гілочкою м’яти та кружальцем лайма.

4. Солодко-яблучний Martini Extra Dry

Любителі лонгів і фіззів оцінять солодкувато-освіжний коктейль на основі Martini Extra Dry. Напій можна подавати як аперитив або дигестив. Ненав’язливий, слабоалкогольний коктейль п’ється легко, залишаючи аромат яблука в посмаку.

Необхідні інгредієнти

  • 50 мл «Мартіні Екстра Драй»;
  • 50 мл Sprite;
  • 100 мл яблучного соку;
  • 180 г кубиків льоду;
  • 1 яблуко.

Об’єм: 1 порція.

Час приготування: 3 хвилини.

Посуд: склянка хайбол.

Приготування

  1. Заповніть склянку льодом по вінця.
  2. Влийте 50 мл мартіні.
  3. Додайте 50 мл спрайту.
  4. Додайте 100 мл яблучного соку.
  5. Розмішайте коктейльною ложкою.
  6. Вимийте та почистьте яблуко. Наріжте часточками.
  7. Прикрасьте склянку 2–3 часточками.

5. Коктейль «Розбите серце»: горілка, мартіні, спрайт

За класичним рецептом коктейль готується з використанням Schweppes. Він надає напою того самого червоного кольору розбитого серця та гіркуватого присмаку розчарування. Але якщо у вашому житті все не так сумно, можете обійтися комбінацією «горілка-мартіні-спрайт». Напій вийде ще ніжнішим.

Необхідні інгредієнти

  • 100 мл «Мартіні Б’янко»;
  • 100 мл горілки;
  • 50 мл Schweppes;
  • 120 г подрібненого льоду;
  • 2 полунички.

Об’єм: 2 порції.

Час приготування: 3 хвилини.

Посуд: келих мартініка.

Приготування

  1. Покладіть у шейкер лід.
  2. Налийте мартіні, потім горілку, швепс (спрайт).
  3. Добре збовтайте близько 10 секунд.
  4. Розлийте по келихах.
  5. Прикрасьте кожен келих полуничкою.

6. Trino Faberge: коктейль на основі вермуту «Тріно»

Популярний шот, який подається як дигестив. Міцний напій оцінять не лише чоловіки, а й жінки. Попри насичений смак, п’ється легко, підтримуючи святковий настрій.

Необхідні інгредієнти

  • 30 мл коньяку або бренді;
  • 30 мл яєчного лікеру (краще «Адвокат»);
  • 30 мл вермуту Trino Rosso;
  • 120 г подрібненого льоду;
  • коктейльна вишня.

Об’єм: 1 порція.

Час приготування: 3 хвилини.

Посуд: келих мартініка.

Приготування

  1. Наповніть шейкер льодом до половини.
  2. Влийте коньяк, лікер, вермут.
  3. Закрийте шейкер і змішуйте інгредієнти протягом 8 секунд.
  4. Процідіть напій у келих.
  5. Прикрасьте наповнений келих коктейльною вишнею.

Наведені рецепти — популярне й стале поєднання інгредієнтів. Не рекомендується експериментувати з поєднанням алкогольних складових. Але ви завжди можете доповнити їх на свій смак, додавши як прикрасу ягоди, паличку кориці, гілочку м’яти, часточку цитрусових. Всі ці приємні дрібниці можна купити в METRO разом із необхідними напоями.

Легких і приємних свят!