Відпочиваємо

Коли та як відзначають Геловін-2019?

koly-ta-yak-vidznachayut-gelovin-2019-1

Головна вечірка осені наближається! Геловін увірвався в наше життя нещодавно, але вже встиг набути шаленої популярності. Це свято відзначають у навчальних закладах, пабах, ресторанах, вдома, влаштовують тематичні корпоративні заходи. Нарівні з самою подією цікавим є й процес підготовки до неї. Адже потрібно вибрати відповідний костюм, продумати стратегію вечірки, підготувати аксесуари.

koly-ta-yak-vidznachayut-gelovin-2019-2

Часу залишилося зовсім мало, тому оперативно розбираємося, як, коли відзначають Хелловін-2019, обмірковуємо, у що вберемося, який накладемо грим.

З четверга на п’ятницю

Хелловін належить до свят із фіксованою датою. Його завжди відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. У 2019 році ці дати припадають на четвер і п’ятницю.

Вважається, геловінської ночі людям сняться віщі сни. Але не хвилюйтеся: ви все встигнете — і повеселитися, і відпочити. Окрім того, не забувайте, що найфантастичніші сновидіння люди бачать під ранок.

Чудова новина — у нас буде зайва година для підготовчих робіт! Адже в останні вихідні жовтня стрілки годинника переводять назад.

Традиції та історія свята

До нас Хелловін прийшов із США, куди його привезли емігранти з Ірландії, Шотландії та Англії. З часом це релігійне свято набувало світських ознак. Головною метою заходу стало прагнення якомога сильніше налякати ближніх і максимально круто повеселитися.

Костюми монстрів, вампірів, мумій або героїв коміксів, яскравий «кривавий» макіяж, веселі погрози «цукерки або життя?», гучна музика, галасливі гуляння — стародавні кельти напевно позаздрили б, що самі не додумалися так зустрічати Самайн. Саме від цього язичницького свята, якому понад дві тисячі років, походить Хелловін.

Рік кельти ділили на дві частини — літо й зиму (світлий/темний періоди). В останні дні жовтня ці стародавні люди відзначали завершення хліборобського року та настання зими. Кельти вірили, що в такий період їхні помешкання відвідують душі померлих. Але разом із предками до житла могла навідатися і нечисть. Аби відлякати непрошених гостей, на підвіконня ставили незвичайний світильник. З ріпи вирізали серцевину, всередину овочу клали вуглинку. Пізніше ріпу змінив гарбуз зі свічкою.

koly-ta-yak-vidznachayut-gelovin-2019-3

Про походження геловінського гарбуза існує ще одна легенда. Його називають світильником Джека — ірландського коваля, який обдурив диявола. У пекло бідолаха не потрапив, але й до раю дороги йому не було. Так і блукає Джек по Землі в очікуванні Судного дня, освітлюючи свій шлях ліхтарем з гарбуза.

Християни інтегрували кельтське свято у свій релігійний календар. 1 листопада католики відзначають All Hallow’s Eve — День усіх святих. Ця назва й трансформувалася у «Хелловін».

Костюми та аксесуари

Головна вимога до геловінського вбрання — воно повинне бути таким страшним, аби жодній  нечисті навіть на думку не спало до вас підійти. На цю ніч можна вбратися:

  • відьмою;
  • мерцем або зомбі;
  • вампіром;
  • піратом;
  • блазнем.

Ці образи завжди будуть актуальними, тим паче, що їх можна осучаснити. Наприклад, хіба чародійка не може бути з префіксом «кібер»? Вашу фантазію ніхто не обмежує!

Якщо захочеться виявити оригінальність, згадайте найгучніші кінопрем’єри 2019 року. Можливо, ви забажаете вбратися Аладдіном або мутантом з Чорнобильської зони. Увагу як мінімум любителів кіно, котрі беруть участь у вечірці, таке вбрання вам точно забезпечить.

З другого боку, Хелловін — чудова можливість перетрусити «бабусину скриню». Коли ще дівчина зможе покрасуватися в елегантному капелюшку з вуаллю, а хлопець — приміряти фрак або смокінг?..

Що стосується декору, аксесуарів, то до цього свята магазини пропонують:

  • тематичні повітряні кульки;
  • штучних павуків, павутиння, сколопендр;
  • хлопавки;
  • маски, капелюхи відьом;
  • моторошні «криваві» наклейки тощо.

Грим на Хелловін: у кого перевтілитися?

Можна обійтися маскою, проте в ній буде жарко, якщо ви не збираєтеся всю вечірку скромно просидіти в кутку.

koly-ta-yak-vidznachayut-gelovin-2019-5

Найліпше, якщо грим на Хелловін вам накладе фахівець. Утім, зробити тематичний make-up можна самостійно. Пам’ятайте лише про базові правила:

  1. Макіяж повинен бути яскравим, але пристойним (якщо, звичайно, вульгарність не є особливістю обраного вами образу).
  2. Грим має відповідати костюму й навпаки. «Мертвецьке» обличчя лякає, але з вбранням Жасмин має безглуздий вигляд.
  3. Аби ваш геловінський make-up точно вийшов вдалим, потренуйтеся в нанесенні макіяжу за кілька днів до свята.
  4. Якщо грим складний (череп, обличчя Фредді Крюгера), попередньо набийте руку в нанесенні контурів.
  5. Не забудьте захопити з собою на вечірку косметику, щоб була можливість підправити макіяж, який «поплив» у тому чи іншому місці.

Грим на Хелловін — благодатне поле для експериментів. Фантазуйте, креативте та ставайте зіркою найбожевільнішої вечірки року!

Готуємося до веселої вечірки

koly-ta-yak-vidznachayut-gelovin-2019-6

Аби не мучитися питанням, як відзначити Хелловін, займіться його організацією. Якщо на вас вже покладено таке завдання, не зволікаючи, беріться за справу. Чудові ідеї, як організувати вечірку, без зайвих зусиль можна знайти в Інтернеті.

Продумайте, де найкраще провести захід, визначтеся зі списком учасників, складіть меню, не забудьте про відповідний декор приміщення. Постарайтеся дійти суті майбутнього свята й тоді навіть підготовка до нього подарує вам чимало приємних емоцій.