Їмо

Корисні вечері: смачно й без наслідків для фігури

korysni-vecheri-smachno-j-bez-naslidkiv-dlya-figury1

Міф про те, що відмова від їжі ввечері — мало не ключова запорука збереження стрункої фігури, давно розвінчаний. Головне, останній раз сідати за стіл за 2 години до сну та подбати, щоб це була легка й корисна вечеря. Дієтологи рекомендують готувати її з білкових продуктів.

На вечерю ви можете вживати морепродукти, рибу, яйця, кисломолочний та твердий сир, гриби. Як гарнір використовуйте сочевицю, квасолю. Не забувайте також про листові та наземні овочі — кабачки, огірки, гарбуз, броколі, томати, болгарський перець, зелений салат, цвітну капусту.

Готуємо тільки зі свіжих і якісних продуктів

Смачна корисна вечеря вийде лише в тому разі, якщо для її приготування ви будете використовувати свіжі та якісні продукти. Їх можна придбати в будь-якому з торгових центрів мережі МЕТRO.

Стежте, щоб під час вечері ви споживали вдвічі більше овочів, ніж білкових продуктів. Останні готуйте на грилі, парі або в духовці з рослинним жиром.

Отже, потрібна ситна, смачна та, безумовно, корисна вечеря, але ви не знаєте, чим порадувати себе й домашніх? Рекомендуємо звернути увагу на кілька нижченаведених перевірених рецептів.

Ідеї корисної вечері: легкий крем-суп із броколі

Красивий, неймовірно ніжний на смак і, звичайно ж, корисний крем-суп стане прекрасним завершенням дня. Подайте його в ефектному сервіруванні та стовідсотково отримаєте масу захоплених компліментів. Простий рецепт допоможе, щоб на вашому столі з’явилася приготована власноруч швидка корисна вечеря.

Інгредієнти

  • 2 качани броколі;
  • 1 шматочок кірки пармезану;
  • 500 мл води;
  • 1 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ст. л. соку лимона;
  • сіль, перець — на смак.

З цієї кількості продуктів вийде 2 порції страви. Час приготування — 10 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Налийте в каструлю воду та закип’ятіть.
  2. Броколі вимийте, дрібно поріжте. Киньте в киплячу воду.
  3. Додайте в майбутній суп кірочку пармезану та соєвий соус. Варіть на середньому вогні близько 8 хвилин.
  4. Дістаньте з каструльки кірочку пармезану.
  5. Коли броколі трохи охолоне, збийте її блендером до однорідної пюреподібної маси.
  6. Додайте в страву сіль, перець і лимонний сік.
  7. Підігрійте суп і розлийте по тарілках.
  8. Посипте зверху невеликою кількістю пармезану.

korysni-vecheri-smachno-j-bez-naslidkiv-dlya-figury2

Риба з овочами — універсальна корисна вечеря

Складно знайти більш легку та водночас ситну вечерю, яка не обтяжить шлунок. Багата на жирні кислоти й вітамін D запечена риба в поєднанні з овочами — джерело необхідних організму мікроелементів.

Повернувшись з роботи та думаючи про їжу, хочеться, щоб це була корисна вечеря, рецепт якої не передбачає тривалого процесу приготування. Саме таку покрокову інструкцію ми й пропонуємо нижче.

Інгредієнти

  • 500 г рибного філе;
  • 150 г моркви;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1 лимон;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • розмарин, перець, сіль — на смак.

З перерахованої вище кількості продуктів вийде 3 порції страви. Її приготування забере 30 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Увімкніть духовку. Її потрібно розігріти до 200 °C.
  2. Вимийте рибне філе, поділіть на три рівні частини, кожну викладіть на папір для випікання.
  3. Почистьте моркву, цибулю, поріжте кружальцями. Складіть у миску.
  4. Поріжте кружальцями лимон і помістіть до моркви та цибулі.
  5. Додайте в миску спеції, оливкову олію, перемішайте.
  6. Отриману суміш викладіть на філе риби.
  7. Загорніть папір, помістіть на деко, поставте в духовку та запікайте близько 20 хвилин.

Викладіть готову рибу на блюдо та подайте з рисом, тушкованими овочами.

korysni-vecheri-smachno-j-bez-naslidkiv-dlya-figury3

Швидка корисна вечеря: креветки в медовому соусі

Цей рецепт корисної вечері дуже простий і не потребує особливих умінь або навичок. Навіть у новачка страва вийде вишуканою на смак і розкішною на вигляд.

Такі креветки прикрасять не лише домашній стіл. Подібні ідеї корисної вечері можуть взяти на озброєння й власники кафе, ресторанів.

Інгредієнти

  • 450 г великих очищених креветок;
  • 200 г сметани;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • 1 ст. л. меду;
  • 1,5 ч. л. подрібненої цедри лайма;
  • 4 ст. л. соку лайма;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. паприки;
  • ½ ч. л. кмину;
  • 1/8 ч. л. кориці;
  • 1/8 ч. л. каєнського перцю;
  • 1 пучок кінзи.

З такої кількості складових вийде 2 порції страви. Час приготування — 10 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Висипте в миску паприку, кмин, корицю, каєнський перець і 3/4 ч. л. солі. Добре вимішайте.
  2. Кожну креветку обкачайте в приготованій суміші.
  3. Кінзу вимийте та дрібно посічіть. Залиште трохи для оздоблення.
  4. Цедру лайма подрібніть на тертушці.
  5. В окрему миску помістіть кінзу, сіль, що залишилася, цедру та сік лайма, мед, сметану. Добре вимішайте віничком.
  6. Розтопіть на сковороді вершкове масло.
  7. Викладіть на нього креветки в паніруванні. Обсмажте.

Готові креветки покладіть на блюдо, скропіть соком лайма, посипте залишками кінзи. Подайте разом із приготованим соусом.

У ресторані блюдо, на яке планують викласти креветки, попередньо вистилають листям салату. Соус подають окремо в соуснику.

korysni-vecheri-smachno-j-bez-naslidkiv-dlya-figury4

Корисні вечері: рецепти чудових гратенів

Ця страва французької кухні прикрасить меню будь-якого ресторану або кафе. Ситний, ароматний, смачний гратен містить велику кількість корисних речовин. Така їжа легко засвоюється, не залишаючи важкості в шлунку. Якщо у вас достатньо кулінарних навичок, ви зможете легко приготувати гратен вдома самостійно.

Інгредієнти

  • 200 г курячої грудки;
  • 200 г натурального йогурту;
  • 100 г твердого сиру;
  • 15 оливок;
  • 3 картоплини;
  • 3 ст. л. зеленого горошку;
  • 2 солодких перчини;
  • сіль, перець — на смак.

З цієї кількості продуктів вийде 4 порції страви. Час приготування — 40 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Почистьте картоплю, поріжте на слайси та відваріть у підсоленій воді до напівготовності.
  2. Курячі грудки помийте, поріжте невеликими шматочками. Пробланшуйте трохи на сковороді.
  3. Помийте, почистьте перець. Подрібніть невеликими кубиками.
  4. Поріжте оливки кружальцями.
  5. Вилийте йогурт у зручну посудину, додайте спецій на смак і вимішайте.
  6. У духовці розігрійте форму для випікання. Змастіть її маслом.
  7. На розігріту форму викладіть шар картоплі. Змастіть його йогуртом. Зверху на картоплю викладіть шар подрібненого філе. Змастіть йогуртом. На філе викладіть оливки, горошок, перець. Полийте залишками йогурту.
  8. Натріть сир і посипте ним майбутній гратен.
  9. Запікайте страву близько 25 хвилин при 200 °C.

korysni-vecheri-smachno-j-bez-naslidkiv-dlya-figury5

Лосось на грилі: делікатесна вечеря за пів години

На грилі можна запікати філе власне як лосося, так і будь-якої іншої риби цього сімейства. Щоб готувати корисні вечері, рецепти, пропонують брати форель, таймень, горбушу, кету. Оскільки червона риба доволі жирна, під час її запікання не потрібно використовувати олію. Для подавання знадобиться зелень, овочі — свіжі або приготовані на грилі.

Інгредієнти

  • 4 філе лосося на шкірці (приблизно по 170 г кожне);
  • 2 ч. л. рослинної олії;
  • 2 ч. л. соєвого соусу;
  • 2 ч. л. соку лайма;
  • 2 ч. л. меду;
  • 2 пір’їнки зеленої цибулі;
  • 1/4 ч. л. чорного кунжуту;
  • 1/4 склянки листя кінзи;
  • 1,3 склянки соєвих бобів;
  • 1 ч. л. тертого імбиру;
  • сіль, перець — на смак;
  • часточки лайма для прикрашання.

З такої кількості складових вийде 4 порції страви. Час приготування — 30 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Змастіть решітки олією, поставте гриль розігріватися.
  2. Вимийте, потім дрібно поріжте цибулю, кінзу, висипте все в миску.
  3. Додайте тертий імбир, олію, сіль, перець. Вимішайте.
  4. Філе вимийте, зробіть на рибі довгі та глибокі поздовжні надрізи. Заповніть їх сумішшю із зелені.
  5. Поперчіть, посоліть філе.
  6. Вилийте в посудину соєвий соус, мед, сік лайма. Вимішайте.
  7. Викладіть філе на гриль шкіркою догори, смажте близько 4 хвилин. Переверніть. Просмажте з іншого боку до готовності. В процесі термічної обробки не забувайте періодично змащувати шматочки риби соєво-медово-лаймовим соусом.

Готові шматочки філе викладіть на сервірувальну тарілку. Додайте в неї соєві боби, прикрасьте кунжутом і часточками лайма.

korysni-vecheri-smachno-j-bez-naslidkiv-dlya-figury6

Натхненної вам кулінарної творчості та чудової корисної вечері!