Цей дивовижний плід родом із Мексики варто постійно включати до раціону. Адже такий фрукт цілком може замінити м’ясо — стільки в ньому легкого до засвоєння білка, вітамінів і мінералів!
Стиглий авокадо дуже смачний і стане окрасою святкового і повсякденного столу. Але більшість людей відмовляється від цього продукту. Воно й не дивно, адже вибрати стиглий авокадо правильно — справжнє мистецтво.
Часто в магазині можна знайти щось зовсім тверде чи навпаки — зморщене та занадто м’яке, кашоподібне. Ми розповімо, як вибрати авокадо оптимальної стиглості та консистенції.
Стиглий чи ні? Визначаємо за кольором шкірки
Найточніше визначити стиглість цього фрукта можна, коли його зривають з дерева. На жаль, такою перевагою можуть скористатися лише жителі країн, де культивують авокадо. Нам залишається довіряти візуальним і тактильним враженням.
Існує понад сотню сортів авокадо. Та в магазини потрапляє лише один-два з них. Стиглість плодів можна визначити за шкіркою, а точніше — за інтенсивністю та насиченістю її кольору.
Отже:
- якщо вам потрібен плід для суші чи страви з креветками, які ви плануєте одразу ж приготувати, вибирайте темно-зелений авокадо з досить м’яким верхнім шаром. Такий фрукт чудово підійде для салату, що прикрасить святковий стіл, або для смачного гуакамоле;
- плід яскравого, насиченого та не дуже темного кольору теж буде цілком стиглим, але для повного дозрівання авокадо знадобиться ще певний час (орієнтовно протягом доби). Після цього фрукт можна споживати;
- світло-зелений авокадо, придбаний в магазині, достигатиме три дні. Саме за такий проміжок часу його м’якоть стане ніжною та приємною на смак, зникнуть залишки терпкості.
Вибираючи темний плід (із сірою, близькою до чорної шкіркою), керуйтеся тим самим принципом: що насиченіший смак, то вищий рівень стиглості фрукта.
Твердість: як правильно вибрати фрукт за цим параметром
Це найсуб’єктивніший критерій вибору. Стиглий авокадо повинен бути пружним, але не твердим при натисканні. Найчастіше під час прощупування може видатися, що верхній шар під шкіркою досить м’який. Але після розрізання стає зрозуміло: всередині — терпка, нестигла та доволі тверда м’якоть.
Розрізаний плід уже не можна лишити достигати протягом кількох днів. Тому під час вибору краще брати до уваги весь комплекс критеріїв. Саме такий підхід стане гарантією того, що вся родина буде їсти авокадо чи страви з ним із задоволенням.
Яким має бути хвостик
Вибираючи, пам’ятайте, що хвостики або черешки легко відділяються від стиглих фруктів. Тож варто звернути увагу на колір того місця, до якого був прикріплений хвостик. Якщо зріз яскраво-зеленого відтінку, а на місці зрізу з’явиться крапелька соку, перед вами — хороший авокадо оптимальної стиглості.
Темно-зелений, майже коричневий зріз свідчить: плід перестиглий. Не виключено, що він залежався на складі чи полиці магазину.
Жовто-зелений колір місця, до якого кріпився хвостик, — характерна ознака того, що фрукту ще необхідний деякий час, аби досягнути оптимальної стиглості.
Як дати дозріти авокадо вдома
Тут знадобиться лише одне — трохи терпіння. Отож пропонуємо декілька ефективних методів, які допоможуть дозріти авокадо за короткий час:
- покладіть у паперовий пакет разом із цим фруктом яблуко чи помідор. Це допоможе посилити вироблення газу етилену, який сприяє дозріванню. За 1–2 дні авокадо достигне;
- скропіть половинки вже розрізаного зеленого плоду лимонним соком, з’єднайте їх і загорніть у харчову плівку. Це допоможе фрукту дозріти. Покладіть його в холодильник і зберігайте там, доки плід не стане м’яким;
- загорніть зелений фрукт у газету, покладіть у тепле місце, наприклад, поблизу батареї чи обігрівача. Влітку це може бути духовка, яка майже охолонула.
Існують і так звані шокові, швидкі методи, що допоможуть зробити авокадо стиглим. Ідеться про «дозрівання» плода в розігрітій духовці чи мікрохвильовій печі. Але вдаватися до таких способів не варто, оскільки під час нагрівання фрукт може втратити вітаміни та мінерали, а його м’якоть — стати слизькою та гіркуватою на смак.
Загалом вживати авокадо потрібно в сирому вигляді. Це й смачно, й корисно. Але існують також цікаві рецепти із запеченими плодами.
Користь від «алігаторової груші»
Фрукт, про який ми говоримо, незамінний для вегетаріанців: у ньому багато білка, який легко засвоюється. Та й насичує цей екзотичний плід не гірше, ніж соковитий стейк на кістці.
Стане в пригоді авокадо й під час складання меню для схуднення, адже в такому фрукті є чимало корисних речовин, яких не вистачає організму в період харчових обмежень. Наприклад, 50 грамів «алігаторової груші» містять добову норму каротиноїдів, що сприяють збереженню молодості на клітинному рівні. Окрім цього, вживання екзотичного фрукта зберігає пружність шкіри та гостроту зору.
Плід достатньо калорійний, але водночас він не провокує появу зайвої ваги.
Не варто їсти кісточку авокадо, адже в ній міститься фунгіцидний токсин persen. Він може спровокувати сильні харчові отруєння.
Рецепт із авокадо на сніданок: тости зі слабосолоною рибою
Вам знадобляться:
- цільнозернові тости чи хліб з висівками;
- кисломолочний сир;
- червона слабосолона риба;
- декілька шматочків стиглої «алігаторової груші».
Хліб підрум’янити в тостері чи на сковороді, зробити бутерброди. Фрукт можна скропити лимонним соком. Готують смачні сендвічі й без риби, адже цей екзотичний плід чудово поєднується і з сиром. Декілька таких бутербродів на сніданок — і заряд бадьорості на першу половину дня забезпечено! Урізноманітнити ці сендвічі можна помідорами, креветками, улюбленою свіжою зеленню, вареним яйцем.
Легендарне гуакамоле
Вам знадобляться:
- 2 стиглі плоди авокадо;
- 1 соковитий великий томат;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- 1 маленька ріпчаста цибулина;
- 1 перчик чилі;
- сіль за смаком;
- декілька гілочок свіжої кінзи.
Розім’яти м’якоть «алігаторової груші» виделкою, дрібно нарізати помідор. Почистити чилі від насіння та подрібнити овоч ножем. Решту інгредієнтів посолити, заправити лимонним соком, додати порізану цибулю. Подавати з кукурудзяними чипсами, свіжим хрустким хлібом або як складову традиційних мексиканських страв — наприклад, буріто з куркою.
Смачного!