Їмо

Кращі страви з індички

krashhi-stravy-z-indychky-1

Найпопулярнішим є рецепт індички, запеченої в духовці, – без неї не обходиться практично жодне застілля. Багато хто з цією метою використовує роками перевірений рецепт, але дехто хоче знати, як запекти індичку в духовці, щоб вона вийшла соковитою, апетитною, надзвичайно смачною.

Ацтеки, які проживали на території сучасної Мексики, колись вирощували індиків як домашніх тварин; вони були завезені до Європи Христофором Колумбом, де, поряд із куркою, використовувалися в кулінарії найчастіше. Користь індиків у тому, що їх м’ясо містить у великій кількості такі вітаміни, як А і Е, багато необхідних для людини мікроелементів – залізо і кальцій, натрій і фосфор, калій і сірка, йод, марганець і магній. При цьому в ньому мало холестерину, воно чудово перетравлюється і легко засвоюється організмом. Саме з цієї причини це м’ясо відносять до розряду якісних дієтичних продуктів. У нашій країні індичатина стала популярною не так давно. Рецепти приготування, серед яких – запечена індичатина або індичка, запечена в рукаві, – одні з найпоширеніших.

krashhi-stravy-z-indychky-2Індичка: номер один у кулінарії

У багатьох країнах святковим балом править індичка. Способів приготування безліч – її можна готувати на вертелі, тушкувати в кулінарному рукаві, запекти індичку у фользі або на товстому шарі солі. Але найкращий, на думку шеф-кухарів ресторанів, – це традиційний спосіб запікання на решітці, поставленій на деко.krashhi-stravy-z-indychky-8

Як замаринувати індичку перед запіканням? Птицю натерти сіллю і перцем, нафарширувати (на вибір – яблуками і сухофруктами, часником і цибулею, квасолею, грибами, капустою, хлібом, сиром, мигдалем, родзинками), зв’язати лапки. Через півгодини натерти вершковим маслом і зважити разом з начинкою, оскільки від ваги залежить час приготування: на кожні 500 г – по 20 хвилин. Наприклад, індичка вагою 4 кг смажиться близько двох з половиною годин. Решітку з духовки потрібно поставити на деко, на неї укласти птицю лапками вниз. Оптимальна температура запікання – 190 °С. Кожні 20–30 хвилин поливаємо тушку витопленим із неї жиром. Але якщо грудка все одно занадто рано почне темніти, її слід накрити фольгою, яку хвилин за 15 до кінця приготування потрібно зняти для отримання однотонного кольору. Запечена індичка – апетитна, ароматна і дуже приваблива страва. Вона завжди стає номером один на святковому столі, її люблять і діти, і дорослі.

Індичатина, запечена у фользі, – також дуже поширений рецепт, втім, як і запікання індички в рукаві. У такому разі м’ясо готується значно швидше і буде набагато соковитішим.

А чи знаєте ви?

Перші індики були одомашнені індіанцями і їх називали індіанськими півнями. Ніхто і не думав про вживання в їжу їх м’яса. Головною метою було отримання птахів з яскравим і незвичайним оперенням. І тільки з 1930-х років почали виводити ті види індиків, які мали м’ясо високої якості.

Грудка індички – рецепт

Рецепт приготування

Грудка індички, запечена в рукаві

На 4-6 персон / Час приготування: приблизно 50 хв.

krashhi-stravy-z-indychky-4Інгредієнти:

  • 500 г грудки індички
  • 0,5 шт. перцю чилі
  • 0,5 шт. лимона
  • 2 ст. л. гірчиці в зернах
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • Сіль
  • Перець

krashhi-stravy-z-indychky-7Спочатку готується маринад: перець чилі подрібнити у посуд, додати сік лимона, мелений перець, гірчицю, олію і сіль. Перемішати і натерти цим маринадом підготовлену грудку індички. Поставити її в холодильник на ніч, попередньо обгорнувши плівкою. Приблизно через 12 годин перекласти грудку в рукав для запікання. Поставити в духовку, розігріту до 180 °C, і запікати близько 50 хвилин. Готову грудку нарізати шматочками і подавати разом з картоплею та грибами.