Відпочиваємо

Куди поїхати влітку: визначаємося, де проведемо відпустку

kudy-poyihaty-vlitku-vyznachayemosya-de-provedemo-vidpustku

Нова реальність змінила життя та плани населення планети. Не стали винятком і українці. Відкладені на невизначений термін сімейні тури, авіаперельоти. У результаті багато хто просто не знає, де провести літню відпустку.

Замість того, щоб сумувати, саме час згадати, в якій прекрасній і багатій на туристичні можливості країні ми живемо. Адже у нас є чудові гори, теплі моря, мальовничі ліси та навіть власна пустеля!

Куди поїхати відпочивати цього літа? Де в Україні можна відмінно провести відпустку? Куди вирушити охочим оздоровитися? Відповіді на ці питання знайдете в нашому огляді.

Найкращий пляжний відпочинок в Україні

Багато з нас на питання «Куди поїхати влітку?», не замислюючись відповість: «Звичайно, до моря!». В Україні можна засмагати й купатися на узбережжях двох морів. Але є одна проблема: мандрівники, розпещені комфортом і красою європейських курортів, пред’являють підвищені вимоги до умов відпочинку. Мало хто сьогодні погодиться жити в дерев’яному будиночку без зручностей, розташованому за два кілометри від моря.

Ми хочемо зупинитися у сучасному готелі з басейном, гарною зеленою територією. Звичайно, готель має знаходитися поруч із морем. У нашій країні знайти такі варіанти цілком реально. Але радимо під час вибору готелю робити ставку насамперед на природну красу місцевості, де він розташований, чистоту моря, екскурсійні можливості.

Куди краще поїхати на море: топ-5 чорноморських курортів

Серед найліпших місць для відпочинку на Чорноморському узбережжі України:

  • Одеса. Топовий напрямок пляжного туризму з 2014 року. Плюси даного курорту — багата готельна база, велика кількість пляжів, розвинена туристична інфраструктура, наявність різноманітних ресторанів, кафе. Мінуси Південної Пальміри — дорожнеча в липні та в серпні, натовпи туристів на пляжах, перевантаженість інфраструктури. Крім того, іноді влітку чистота моря залишає бажати кращого. Відпочинок в Одесі підійде молодим динамічним мандрівникам. На автомобілі з Києва до Південної Пальміри можна доїхати за лічені години;
  • Кароліно-Бугаз. Миле курортне селище, головна перевага якого —просторий пляж із білосніжним піском. На відміну від сусідньої Затоки, до якої можна дійти по узбережжю, в Кароліно-Бугазі панують спокій і умиротворення. Відстань від Одеси до цього селища — 50 км. Кароліно-Бугаз — відмінне місце для відпочинку з дітьми, оскільки море біля берега тут неглибоке, а пляж піщаний. Варто лише враховувати, що навіть у розпал літа температура морської води на деякий час може різко знизитися. Ще один мінус даного курорту — небагатий вибір місць розміщення. У Кароліно-Бугазі є кілька пансіонатів для невибагливих туристів, більшість відпочивальників розміщуються у приватних міні-готелях;
  • Кінбурнська коса. Дивовижне місце, розташоване на кордоні Миколаївської та Херсонської областей. Для тих, хто мріє вирватися із задушливих, стомлених від карантинних обмежень міст, Кінбурнська коса стане справжнім порятунком. Місцеве узбережжя — довгий піщаний пляж. Тутешнє море — найчистіше, а дика природа — одна з найбільш красивих у країні. Ви, звичайно, можете зупинитися на одній з місцевих комфортних вілл. Але ідеальний сценарій відпустки на Кінбурнській косі — тиждень-другий, проведений у наметі. Можна також орендувати приватне житло зі зручностями або без;
  • Лазурне — відверто недооцінений курорт Херсонської області (більшість відпускників прагнуть відпочити в Залізному Порту або Скадовську). Це селище потішить вас приголомшливим пляжем, чистим морем, відсутністю натовпів туристів. Основний недолік Лазурного — складна логістика. Добиратися сюди без машини досить довго та проблематично. Вирушаючи до Лазурного автомобілем (селище розташоване в 120 км від Херсона), запасіться всім необхідним у торгових центрах мережі METRO, оскільки можливості для шопінгу на даному курорті досить обмежені. Але вищеописані недоліки цілком компенсуються приголомшливою місцевою природою, дивовижною медитативною атмосферою, неймовірно дешевими кавунами й динями наприкінці літа;
  • Санжейка — ще один нерозкручений вітчизняний курорт Одеської області. Санжейка знаменита своїм «фірмовим» пейзажем — тутешній пляж розташований під високим глинистим обривом. Славиться цей курорт і демократичними цінами на проживання. Санжейка — відмінне місце для пляжного відпочинку. А якщо туристам у якийсь момент набридне засмагати та купатися, то можна з’їздити на екскурсію до Одеси або Білгород-Дністровського.

Де відпочити влітку на морі: найліпші варіанти Азовського узбережжя

Якщо вас влаштовує відпочинок на галасливому багатолюдному пляжі, то вам сподобається в Кирилівці (Запорізька область). Серед переваг цього курорту — великий вибір варіантів розміщення. Крім того, Кирилівка — один із найкращих дитячих курортів України. В Азовському морі, найдрібнішому в світі, можна купатися з травня.

Якщо хочете відпочити в красивому малолюдному місці, вирушайте на Херсонщину — острів Бірючий. Серед плюсів цього курорту — чималий вибір комфортних сучасних готелів і вілл.

kudy-poyihaty-vlitku-vyznachayemosya-de-provedemo-vidpustkuНайкращі місця для літнього відпочинку «зелених» туристів

Насамперед, це, звичайно ж, мальовничі Карпати. Тут є величезна кількість курортів, де можна відпочити анітрохи не гірше, ніж на морі. Багато готелів мають басейни, також у цій місцевості є гірські річки, озера, водоспади.

Роздумуючи, де зупинитися, рекомендуємо сконтактувати з місцевими жителями та орендувати будинок з харчуванням. Розмістившись таким чином, можна кожного дня подорожувати, ходити по гриби, ягоди, кататися на велосипедах, конях — словом, у всіх сенсах чудово проводити відпустку.

Відмінні місця для «зеленого» відпочинку:

  1. Яремче. Розташоване неподалік Івано-Франківська мальовниче містечко на березі річки Прут. Серед переваг курорту — наявність декількох нескладних туристичних маршрутів околицями. Такі невеликі подорожі зможуть здійснювати й сім’ї з дітьми.
  2. Драгобрат. Найвисокогірніший курорт України та водночас одне з наймальовничіших місць країни. Розташований Драгобрат у Закарпатській області. Влітку цей курорт — чудове місце для відпочинку на лоні казково прекрасної природи.kudy-poyihaty-vlitku-vyznachayemosya-de-provedemo-vidpustku
  3. Лумшори. Розташоване на річці Турички селище в Перечинському районі Закарпатської області. У Лумшори їдуть, зокрема, за незвичайною спа-процедурою — купанням у чанах, що підігріваються на дровах, з додаванням у воду ароматних гірських трав.
  4. Славське. Курорт, розташований неподалік Львова. Влітку зі Славського можна ходити в походи. Якщо вирішите провести свою відпустку на цьому курорті, обов’язково відвідайте одну з перлин Карпат — фантастичне озеро Синевир.
  5. Східниця (Львівська область). Курорт із термальними водами та безліччю цікавих пам’яток. Тут ви не тільки чудово відпочинете, але й оздоровитесь.

Альтернатива Карпатам

Якщо мрієте про спокійний відпочинок у мальовничому місці, рекомендуємо звернути увагу на Миргород (Полтавщина). Тут до ваших послуг — місцеві мінеральні джерела та лікувальні грязі. Ще одна фішка Миргорода — доглянуті тінисті парки. Гостей на курорті приймають сучасні санаторії «Березовий гай», «Миргород», «Полтава», «Хорол». Місцева бальнеогрязелікарня пропонує безліч різноманітних процедур, які допомагають зберегти здоров’я та красу.

kudy-poyihaty-vlitku-vyznachayemosya-de-provedemo-vidpustkuТакож влітку ви можете всією сім’єю вирушити в турпохід. Можливість цілодобово знаходитися на свіжому повітрі, готувати їжу на багатті, рибалити — лише мала частина переваг подібного відпочинку.

Не забувайте, що в Україні є чимало мальовничих річок, по яких сплавляються на байдарках або плотах. Популярні маршрути для сплаву —Десна (Чернігівська та Київська області), Дністер (Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області), Рось (Київська, Вінницька, Черкаська області).

Чудового вам літнього відпочинку!