Їмо

Кукурудзяна каша з сирним соусом

kukurudzyana-kasha-z-syrnym-sousom

Зізнайтеся, чи давно у вас в меню була каша з кукурудзяної крупи? На жаль, цю доступну та корисну їжу багато хто з нас навіть не куштував. А тим часом страва підвищує гемоглобін, зміцнює волосся і нігті, розщеплює жири й холестерин, містить природні антиоксиданти.

Вищезазначена крупа, особливо грубого помелу, багата на волокна, які посилюють перистальтику, допомагаючи очистити кишечник. Майте лише на увазі, що людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту в період загострення недуги вживати страви з кукурудзи не рекомендується. Інших протипоказань така їжа не має.

Крупа кукурудзяна не містить глютену. Отже, її без побоювань можуть включати в раціон ті, у кого є алергія на страви з пшеничною основою. Кукурудзяну кашу вводять як прикорм однорічним дітям.

Як варити кукурудзяну кашуkukurudzyana-kasha-z-syrnym-sousom

Полента в італійців, грузинська гомі, українсько-молдовська мамалига — усе це найменування нашої «героїні». Приготування цієї страви в різних народів відрізняється лише деталями. Абсолютно всі варять густу кашу, яку після охолодження можна різати. Її подають як окрему страву або, запікаючи, обсмажуючи, змішуючи, використовують як доповнення до інших продуктів.

Приготування кукурудзяної каші не забере багато часу та сил. При цьому ви отримаєте їжу, яка чудово поєднується як з фруктами, джемами, так і з м’ясом, анчоусами, сирним асортиментом, грибами.

Отже, спробуємо розібратися, як варити кукурудзяну кашу, щоб вона вийшла по-справжньому смачною. Існує кілька секретів:

  1. Використовуйте відповідну крупу. Кукурудза дрібного помелу вариться чверть години на слабкому вогні. Таку крупу купують для приготування страв для дітей, з неї роблять мамалигу, банош. Термічна обробка кукурудзи середнього помелу забере пів години, грубого — хвилин 50.
  2. Щоб каша не розварилася, перед її приготуванням трохи обсмажте крупу на сухій сковороді.
  3. Одну склянку подрібненої кукурудзи заливайте трьома склянками води (молока). Засипати крупу потрібно в киплячу підсолену рідину.
  4. Варіть кашу в каструлі з товстим дном, але майте на увазі, що найбільш смачною така страва виходить у горщиках. У них засипають крупу, заливають її водою (пропорція — 1:2) і ставлять на 40 хвилин у розігріту до 180 °С духовку.
  5. Якщо страва випадково підгоріла, перекладіть її в інший посуд, відріжте скоринку свіжого чорного хліба, накрийте ним кашу й трохи почекайте. Запах не зник? Тоді ще раз доведіть крупу до кипіння в чистій воді з додаванням щіпки кориці.

Приготування кукурудзяної каші з сирним соусомkukurudzyana-kasha-z-syrnym-sousom

Кукурудзяна каша з сирним соусом, яку ми пропонуємо вам зробити, нагадує поленту. Її шматочки поливають соусом із трьох видів сиру. Робити цю страву досить нескладно, а в результаті у вас вийде дуже нетривіальна та вишукана їжа. Усі продукти, які знадобляться для приготування кукурудзяної каші з сирним соусом, можна купити в будь-якому торговельному центрі мережі METRO.

Інгредієнти

  • крупа кукурудзяна — 1 скл.;
  • вода (молоко) — 3 скл.;
  • масло вершкове — 1,5 ст. л.;
  • оливкова олія — 2–3 ст. л.;
  • сіль, перець мелений — на смак.

Щоб зробити сирний соус, візьмемо:

  • горгонзолу — 100 г;
  • пармезан — 100 г;
  • бринзу — 100 г;
  • вершки (жирність — 30%) — 200 мл.

Час приготування: близько 2 годин (але не переживайте, активні дії заберуть набагато менше часу).

Кількість порцій: 6–8.

Покрокова інструкція

  1. У киплячу солону воду (молоко) засипаємо обсмажену крупу, варимо, помішуючи, до готовності.
  2. Перекладаємо кашу на деко (в лоток), де вона має охолонути. Попередньо дно і стінки ємності щедро змащуємо вершковим маслом. Коли страва повністю охолоне, поміщаємо її на пів години в холодильник.
  3. Ріжемо застиглу кашу на брусочки (довжина кожного — приблизно 7 см, ширина — до 1 см). Викладаємо їх на невеликій відстані один від одного на застелене пергаментом деко. Посипаємо кукурудзяні брусочки перцем, скроплюємо оливковою олією, відправляємо на 15 хвилин у розігріту до 200 °С духовку. Коли полінця зарум’яняться, перевертаємо їх і знову пропікаємо 10–15 хвилин. kukurudzyana-kasha-z-syrnym-sousom

Отримавши на практиці відповідь на питання «Каша кукурудзяна, як готувати?», вчимося робити сирний соус. Для цього в каструлі гріємо вершки, додаємо до них подрібнену шматочками горгонзолу. Нагріваємо та помішуємо суміш. Вводимо в неї шматочки бринзи, варимо на невеликому вогні десь 3 хвилини. Кидаємо в каструльку тертий пармезан. Проварюємо сирно-вершкову масу, поки вона не стане однорідною. Остиглу поленту вмочуємо в соус або поливаємо ним і насолоджуємося смачною корисною їжею!kukurudzyana-kasha-z-syrnym-sousom