Їмо

Кулінарний відрив або зважене поєднання продуктів? Як несумісні продукти погіршують ваш стан

kulinarnyj-vidryv-abo-zvazhene-poyednannya-produktiv-yak-nesumisni-produkty-pogirshuyut-vash-stan-1

У кожного з нас є улюблене поєднання продуктів. Хтось готовий віддати майже все за соковиту котлетку з пюре, а хтось із задоволенням смакує огірок і молоко. Звичайно, це індивідуально, однак і традиційна європейська дієтологія, і східна медицина рясніють порадами, що з чим найкраще поєднувати, щоб почувати себе бадьорим, здоровим і не набрати зайвих кілограмів.

Серед прихильників правильного харчування дуже популярне так зване роздільне харчування — це принцип складання раціону, коли продукти різних груп категорично заборонено подавати разом. Несумісні продукти в одному прийомі їжі, запевняють шанувальники цього методу, можуть спровокувати різноманітні симптоми: від тяжкості після їжі до накопичення жиру. Звичайно, нікому не потрібне ні перше, ні друге! У разі роздільного харчування доведеться трохи змінити харчові звички, головне тут — не нашкодити й попередньо проконсультуватися з професійним дієтологом.kulinarnyj-vidryv-abo-zvazhene-poyednannya-produktiv-yak-nesumisni-produkty-pogirshuyut-vash-stan-2

Таблиця поєднання продуктів: складаємо оптимальне меню

Основні принципи роздільного харчування в класичній дієтології виходять з того, щоб не комбінувати білки й вуглеводи в одному прийомі їжі. Окрема роль відводиться зеленим овочам, сумісність яких з іншими видами їжі практично абсолютна. Ми спробували скласти зручну таблицю сполучуваності — роздруковуйте, прикріплюйте на холодильник і вперед, до більш легкого й здорового життя!

НЕБАЖАНОДОБРЕ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ
М’ясо з вуглеводами (зі шліфованим рисом, картоплею, хлібом)М’ясо з зеленим салатом
Риба з вуглеводним гарніром (хлібні вироби, білий рис, картопля смажена або варена). Оселедець з картоплею або хлібомРиба з капустяним салатом (білокачанна капуста + морква, приправлена олією)
Курятина з картоплею, макаронами, хлібомКуряче м’ясо з овочевим салатом (чим менше в ньому компонентів, тим краще, вважають дієтологи, оптимально: свіжий огірок + пучок зелені, крапля олії)
Хліб із шинкою, ковбасою, сосисками й іншими видами м’ясопродуктів, оброблених промисловоЯкщо дуже хочеться, краще поласувати шматочком якісної (не дешевої!) шинки або ковбаси без хлібобулочних виробів
Бутерброд із сиромШматочок сиру без хліба, можна зі шматочком листового салату
Яйця та молочні продукти (омлет з молоком або сметаною). Поєднання в одному прийомі їжі «білок + білок» може провокувати набір вагиОмлет без молока з овочевим гарніром (тим, хто намагається схуднути, можна готувати білковий омлет, без жовтків)
Омлет із твердим сиромОмлет без сиру, див. вище
Омлет із шинкою, сосисками або ковбасоюОмлет зі свіжою зеленню
Макарони й картопля або макарони та хліб в одному прийомі їжіВ обід, на сніданок або вечерю вживайте ОДИН вуглеводний продукт. Поєднання вуглеводів — пряма дорога до ожиріння
М’ясо з фруктами — качка з яблуками, м’ясо з солодкими, медовими соусами. Білок і цукромісткий гарнір провокують відкладення жирівМ’ясо та фрукти окремо, вони несумісні. Фрукти не менш ніж за 40–60 хвилин до або після повноцінного прийому їжі
Пиріг з кислими або кисло-солодкими яблуками, ягодамиФрукти та ягоди окремо, борошняні вироби окремо
Випічка та інші вуглеводні продукти з молокомМолоко як самостійний продукт, без традиційних «добавок» у вигляді випічки, печива, пряників, хліба або варення
Молочна каша з рисом, пшоном, гречкоюМолоко окремо, крупи окремо

Вивчаючи сумісні продукти, важливо керуватися не тільки здоровим глуздом і рекомендаціями лікарів. Потрібно продумувати схему харчування відповідно до індивідуальних особливостей організму. Правильне поєднання продуктів — це той режим харчування, коли всі системи органів працюють без збоїв, є бадьорість і інтерес до життя, а також не відбувається набір зайвої ваги.kulinarnyj-vidryv-abo-zvazhene-poyednannya-produktiv-yak-nesumisni-produkty-pogirshuyut-vash-stan-4

Несумісність продуктів харчування в східній традиції

Багато хто з нас (і цілком обґрунтовано!) схильні шукати мудрість і корисні для життя лайфхаки в східній медицині, зокрема в китайській. У ній теж є своя філософія роздільного харчування та правила, за якими існують несумісні продукти харчування. Звичайно, в азіатів абсолютно інша кулінарна традиція, різниться набір традиційних страв, і іноді поєднувані в китайській кухні продукти для нас, м’яко кажучи, екзотичні. Ми постаралися відібрати звичні комбінації інгредієнтів, які тисячолітня китайська медицина рекомендує або не схвалює.kulinarnyj-vidryv-abo-zvazhene-poyednannya-produktiv-yak-nesumisni-produkty-pogirshuyut-vash-stan-7

Які продукти не можна їсти разом за китайською медициною:

  • Молоко не поєднується з дріжджовою випічкою, рибними продуктами, пшеницею, медом, бананами, яйцями, солодощами, зеленим і чорним чаєм.
  • Яйця не «дружать» з червоним м’ясом, куркою, сиром, кислими молочними продуктами, часником.
  • Картоплю краще не вживати в одному прийомі їжі з кефіром, йогуртом, сметаною, бобовими.kulinarnyj-vidryv-abo-zvazhene-poyednannya-produktiv-yak-nesumisni-produkty-pogirshuyut-vash-stan-5

Якщо вірити китайським дієтологам, різні види м’яса також краще використовувати окремо від деяких продуктів харчування. Ось таблиця:

Вид м’ясаНЕ поєднувані з ним продукти
Курка (філе та окремі частини тушки курки)Яйця, сметана, гірчиця, молоко, йогурт, кефір
Телятина та яловичинаІнші види м’яса, зокрема свинина, риба; пшоняна каша та хліб із пшениці, мед
СвининаГречка, соєві продукти (ось вона, шкідливість всіх сосисок і ковбас із рослинним білком!), інші види м’яса
БаранинаГречана крупа, соєвий соус, бобові, твердий сир

Ці правила цілком можна застосувати до повсякденного життя. Наприклад, вирішивши приготувати з курячого філе відбивні в клярі з яєць, відмовтеся від цієї ідеї (див. пункт перший у таблиці) на користь запеченої курочки. Тільки як соус не використовуйте магазинну гірчицю з банки.kulinarnyj-vidryv-abo-zvazhene-poyednannya-produktiv-yak-nesumisni-produkty-pogirshuyut-vash-stan-6

Пофантазуйте, візьміть свіжий помідор, авокадо, краплю лимонного соусу й оливкової олії, подрібніть і отримаєте чудову овочеву сальсу. Звичайно, китайці навряд чи зможуть зрозуміти пристрасть українців до свинини з гречкою. Але варто спробувати відмовитися від традиційного поєднання, і є велика ймовірність того, що самопочуття поліпшиться, з’явиться легкість у тілі. Ну а як гарнір до свинячого м’яса можна використовувати тушковані овочі (рагу з моркви, цибулі, стручкової квасолі, кабачків), інші каші, зварені на воді.

Бувайте здорові, харчуйтеся смачно та різноманітно!