Купуємо

Купити все: секретні прийомчики професійних стокаперів

kupyty-vse-sekretni-pryjomchyky-profesijnyh-stokaperiv-1

Люди поділяються на два типи: ті, хто ходить до магазину щодня, і ті, хто виділяє на глобальні закупи один день на тиждень. Здається, що друга категорія — практично інопланетяни або особи, які ніколи не дозволяють собі спонтанних радощів. Але це не так. За модним словом stock up, що у перекладі означає “закупи на довгостроковий період”, сьогодні стоїть практична та здорова життєва філософія. Вигода від неї буде і для великої сім’ї, і для молодої пари, і для суперзайнятого трудоголіка.

kupyty-vse-sekretni-pryjomchyky-profesijnyh-stokaperiv-2

Як і будь-яке корисне починання, планування витрат вимагає ґрунтовної підготовки. Не зірватися та не побігти увечері за чимось смачненьким допоможе правильна мотивація. Отже, що ви отримаєте, відмовившись від щоденних набігів у магазини та перейшовши на бік планових тижневих закупівель.

  • Не будете довго стояти перед холодильником та розмірковувати, що приготувати. Коли є базові продукти, питання «А що на вечерю?» більше вас не турбує .
  • Заощадите гроші. Менше відвідин  магазину — менше спонтанних витрат. Ще більше зекономити  можна, попередньо вивчивши акційні пропозиції.
  • Витратите менше часу. Порахуйте, скільки часу втрачаєте щодня або через день на дорогу до магазину, вибір товару, роздуми перед полицями, очікування у черзі. А його ж можна приділити коханій людині, книзі, фільму, спорту, вивченню іноземної мови.
  • Зможете контролювати збалансованість раціону. Усі ми знаємо, як харчуватися корисно та правильно, але коли дуже голодні та поспішаємо додому, на очі чомусь потрапляють піца, пельмені і щось до чаю.

Як купувати правильно

Почати варто зі складання списку базових продуктів. Зазвичай це м’ясо, риба, овочі, фрукти, крупи та макарони, яйця, кисломолочний сир, йогурти, ультрапастеризоване молоко. Що додавати чи прибирати, вирішуйте самі. Краще за все складати список усією родиною, а точно вгадати з кількістю допоможе досвід. Скласти список можна на папері, чи в замітках на смартфоні чи спеціальному додатку, наприклад, METRO C&C.

Наступний крок у тактичній боротьбі за економні закупи — вибір часу та місця. Якщо ви працюєте протягом усього тижня, поїздку можна планувати на вільний вечір або вихідний. Головне, щоб не довелося поспішати. А от з локацією для гуртових закупівель існують певні тонкощі. Так, якщо для візиту за хлібом та молоком підійде найближчий магазин, то раз на тиждень варто вирушити у великий гіпермаркет з оптовими цінами.

kupyty-vse-sekretni-pryjomchyky-profesijnyh-stokaperiv-3

Що треба зробити перед виходом з дому

Якщо ви озброїлися списком, обрали зручний час та правильне місце, результат вже гарантовано. Але у професійних стокаперів є секретні прийомчики. І перша їхня заповідь говорить: «Володієш інформацією про знижки — отримуєш економію». А щоб їх не пропустити, краще підписатися на промо-розсилку.

Якщо пропозиція вигідна, а товар не швидко псується, то можна відразу переходити на наступний рівень: здійснювати закупи не на тиждень, а на місяць вперед. Такий підхід добре працює, наприклад, з побутовою хімією та засобами особистої гігієни, які завжди закінчуються неочікувано.

У магазині: великі упаковки та маленькі радощі

Якщо з першою заповіддю розібралися, час переходити до другої: «Кількість має значення». Великі упаковки  — те, що треба для економії. Наприклад, придбати один раз півкілограмову упаковку розчинної кави вигідніше, ніж купувати двічі по 250 г. Що більша упаковка, то менша вартість одиниці чи 100 г продукту. Припустимо, 205 грам кави Ambassador коштує 129,90 грн, в той час, як 400 грам – 199,90 грн. Тобто  дві упаковки по 205 г коштують майже на 60 гривень дорожче, ніж одна 400 г. Різниця відчутна майже в 60 грн! Тому, якщо товар потрібен часто — його беріть якомога більше. Крім того, в економ-упаковках майже завжди кілька штучок або десятків грам йдуть у подарунок, а це, як мінімум, – приємно.

kupyty-vse-sekretni-pryjomchyky-profesijnyh-stokaperiv-5

Не варто оминати і гуртові (оптові) закупівлі. Це не завжди означає купувати ящиками. Наприклад, в METRO на більшість товарів оптові ціни починаються при купівлі від трьох одиниць. Три пляшки рослинної олії — це не зовсім багато навіть для родини з двох чоловік. Звісно, на одній олії складно заощадити на відпочинок за кордоном, але якщо купувати за оптовими цінами постійно, за рік набігає немала сума. Тут навіть не треба витрачати час на підрахунки: уся інформація є на потрійному ціннику — ціна за одну одиницю, три та шість.

Ви відразу побачите вигоду, купуючи від трьох або шести одиниць товару, адже вартість за кожну з них знижується.

Оцінили переваги закупів на тиждень, але остерігаєтесь, що все це перетворить вас у скупого та нудного Скруджа МакДака? Тоді зустрічайте третю заповідь економних закупівельників — «Маленькі радощі обов’язкові». Її сенс в тому, щоб дозволити собі купівлю, наприклад, трьох чи п’яти товарів, яких немає у списку. Це ті ж самі спонтанні покупки, які принесуть задоволення. Так, наприклад, себе можна побалувати улюбленими солодощами. До речі, заздалегідь домовитися про незаплановані бонуси можна не лише з самим собою, а й з дітьми.

kupyty-vse-sekretni-pryjomchyky-profesijnyh-stokaperiv-1

Що ж, основні правила та секретні прийомчики професійних стокаперів ми вам вже розкрили. За їх допомогою ви легко організуєте процес закупівель  на тиждень і навіть на місяць. Тепер можна сміливо перевіряти їх ефективність на практиці та планувати, як розпоряджатися заощадженими коштами і часом.