Пиріг з м’ясом — універсальна страва, якою можна прикрасити святковий стіл, наїстися після трудового дня в будні, взяти на пікнік або на роботу. Ця їжа засвоюється краще, ніж бутерброди, і на відміну від них не приїдається.
Приготувати м’ясний пиріг можна з будь-якої основи. Любите пишну випічку — випробуйте страву з дріжджового тіста. Віддаєте перевагу пирогу з мінімальною борошняною складовою — підійде варіант з лаваша.
А скільки відкривається можливостей для експериментів із начинкою! З’єднуйте різні види м’яса, фантазуйте з міксом спецій, приправами… Словом, створюйте власний оптимальний рецепт! Але поки він не придуманий, скористайтеся нижчевикладеними покроковими інструкціями, щоб потішити себе й близьких смачною та поживною стравою.
Ситний пиріг без дріжджів
Незважаючи на те, що цей пиріг із м’ясом роблять без дріжджів, він виходить пишним і м’яким. До речі, начинка випічки може бути будь-якою. Але особливо смачний такий пиріг із курячим м’ясом або свининою.
Інгредієнти
Для приготування тіста та начинки візьміть:
- борошно — близько 1 кг;
- яйця — 2 шт. + 1 жовток (для змащування);
- цукор — 1 ст. л.;
- несолодкий йогурт — 0,5 л;
- вершкове масло (можна вершковий маргарин) — 200 г;
- рослинну олію — 2–3 ст. л. для смаження та змащування форми;
- сіль — 1/2 ч. л. в тісто, у фарш — на смак;
- соду — 1 ч. л.;
- куряче філе або свинячу вирізку — 500 г;
- цибулю — 2 шт.;
- спеції, зелень — на смак.
Порції та час приготування
Сам процес випікання забере не більше ніж 40 хвилин, але з замісом доведеться попоратися 3–4 години. Зате потім у вас буде ціле деко ситного та смачного пирога з м’ясом.
Покрокова інструкція
- М’ясо попередньо відваріть. Дайте йому охолонути в бульйоні.
- Поки головна складова пирога охолоджується, займіться тістом. Але спершу ввімкніть духовку, щоб вона розігрілася до 180 ºС.
- Збийте йогурт, яйця та сіль, додайте третину просіяного борошна, перемішайте.
- Введіть у масу добре розм’якшене масло/маргарин. Вимішайте, додаючи борошно. У вас має вийти м’яке, еластичне, але таке, що не липне до рук і столу, тісто.
- Розкачайте основу пирога в лист. Посипте 1/3 ч. л. соди. Згорніть конвертом і знову розкачайте. Знову посипте 1/3 ч. л. соди. Повторіть процедуру. Після цього згорніть лист, закутайте та поставте на 2–2,5 години в тепло.
- Цибулю наріжте кубиками та посмажте до золотистого кольору. У сковороду додайте перекручене м’ясо, спеції, сіль, 2 ст. л. бульйону. Потушкуйте все хвилин 10. Зніміть із вогню, додайте посічену зелень, залиште остигати.
- Тісто розділіть на дві частини. Одну розкачайте, викладіть на змащену форму так, щоб краї виступали за бортики.
- Розподіліть начинку по всій площі, візьміть другу частину тіста, розкачайте, накрийте нею фарш, краї защипніть.
- Жовток збовтайте, змастіть ним верх пирога. Візьміть гострий ніж. Поріжте м’ясний пиріг на ромби (завдяки цьому шматочки готової страви будуть легко та рівно відламуватися). Поставте в духовку на 35–40 хвилин. Пиріг із м’ясом має добре підрум’янитися.
Пиріг з дріжджового тіста з начинкою з телятини
Якщо немає телятини, візьміть свинину або інше м’ясо. Як начинка згодяться також лівер, печінка.
Інгредієнти
Для приготування тіста вам необхідно буде взяти:
- борошно — 3,5–4 скл.;
- молоко — 200 мл;
- сухі дріжджі — 2 ч. л.;
- яйце — 1 шт. + 1 жовток (для змащування);
- цукор — 2 ст. л.;
- сіль — 1/2 ч. л.;
- вершкове масло — 40 г;
- рослинну олію — для змащування та смаження.
Для начинки потрібні:
- фарш — 300–400 г;
- цибуля — 1–2 середніх;
- сіль, чорний перець, зелень — на смак.
Порції та час приготування
З вказаної кількості продуктів вийде 6–8 порцій пирога. Процес приготування забере максимум 2,5 години. З них:
- 15 хвилин + годину основа буде підходити;
- 30–40 хвилин піде на підготовчі роботи;
- 25–30 хвилин забере випікання.
Покрокова інструкція
- Нагріти молоко максимум до 30 ºС (інакше дріжджові бактерії загинуть). Додати в нього дріжджі, цукор, перемішати та залишити на хвилин 15, щоб опара підійшла.
- На робочу поверхню висипати гіркою борошно (3–3,5 склянки), зробити заглиблення. Покласти в нього яйце, розм’якшене вершкове масло, сіль. Замішати, додаючи невеликими порціями опару. Тісто має бути еластичним, м’яким, але не липнути до рук.
- Отриману масу скачати в кулю, накрити рушником і поставити в тепле місце без протягів на годину, щоб вона підійшла. Тим часом займіться м’ясною начинкою та ввімкніть духовку, щоб вона розігрілася до 150–160 ºС.
- Порізану кубиками цибулю обсмажити до золотистого кольору. Додати фарш, перець, сіль. Пересмажити все хвилин 8, не забуваючи помішувати. Потім вимкнути вогонь, додати посічену зелень і відставити, щоб начинка охолола.
- Взяти круглу форму діаметром 26 см, змастити її дно. Тісто розділити на дві рівні частини. Одну розкачати (товщина — 1 см), викласти по формі, закриваючи не тільки дно, але й борти.
- Начинку розподілити по всій поверхні тіста. Розкачати другу його частину. Накрити нею майбутній пиріг. По краях обрізати зайве. Із залишків основи можна зробити прикраси для пирога.
- Змастити збовтаним жовтком поверхню страви та поставити її у піч. В духовці пиріг буде випікатися приблизно пів години. Готовність перевіряйте зубочисткою.
Заливний пиріг на кефірі
Заливний пиріг не потребує довгого замішування. Крім того, з приготуванням основи для такої випічки впорається навіть новачок. Спробуйте варіант на кефірі, експериментуючи з різними видами м’яса, спеціями. Цілком можливо, що цей пиріг стане вашою улюбленою сімейною стравою.
Інгредієнти
Набір інгредієнтів, які знадобляться для приготування заливного пирога, дуже простий і доступний:
- борошно — 400 г;
- кефір — 0,5 л;
- яйця — 2 шт.;
- масло вершкове — 100 г;
- розпушувач — 11 г;
- свинина (курка, ягнятина, телятина — на ваш вибір) — 300–400 г;
- цибуля — 1 шт.;
- сіль — 0,5 ч. л.;
- чорний мелений перець, зелень — на смак.
Порції та час приготування
Весь процес — з підготовчими роботами та термічною обробкою — забере всього годину. Спекти цей пиріг можна в круглій (нероз’ємній) або квадратній формі, нарізавши потім зручними порціями.
Покрокова інструкція
- Вмикаємо духовку. Вона має розігрітися до 180 ºС.
- У глибокій мисці злегка збиваємо яйця. Додаємо до них розтоплене (обов’язково тепле) масло, перемішуємо. Далі вводимо кефір (він має бути кімнатної температури), сіль.
- Окремо просіюємо борошно, змішуємо його з розпушувачем. Отриману масу невеликими порціями вводимо в рідку суміш. Розмішуємо. За консистенцією тісто має нагадувати густу сметану.
- Пропускаємо через м’ясорубку м’ясо, цибулю. Додаємо у фарш сіль, приправи, зелень.
- Форму змащуємо маслом або застилаємо пергаментом, виливаємо половину основи. На неї акуратно викладаємо фарш. Рівномірно розподіляємо його по поверхні. Зверху заливаємо рештою тіста та ставимо в духовку на 35–40 хвилин. Готовність пирога перевіряємо дерев’яною шпажкою. Не забудьте лише, що перші 15 хвилин дверцята духовки відкривати не можна.
Швидкий пиріг із м’ясом, приготований на сковороді
Ще один нескладний рецепт передбачає приготування пирога з м’ясом на сковороді. Тісто, що використовується в даному випадку, зробити просто, воно не потребує тривалого вимішування та формування шарами. Щоправда, м’ясо доведеться попередньо відварити.
Інгредієнти
Для того, щоб приготувати швидкий пиріг із м’ясом, візьміть:
- відварне м’ясо — 400 г. Згодяться курка, свинина, баранина, також можна спробувати спекти цей пиріг із ковбасою, шинкою;
- яйця — 3 шт.;
- розпушувач — 10 г;
- борошно — 300 г;
- кефір — 300 мл;
- рослинну олію — 100 г;
- цукор — 1 ч. л.;
- сіль, перець, зелень, маслини — на смак.
Порції та час приготування
Процес випікання цього пирога з м’ясом забере трохи більше як годину. Кількість інгредієнтів розрахована на заповнення сковороди діаметром 26 см.
Покрокова інструкція
- У глибокій мисці збити яйця. Додати до них цукор, сіль, перемішати. Влити олію, кефір.
- Просіяти борошно, змішати його з розпушувачем. Ввести порціями в рідку масу, постійно працюючи віничком. За консистенцією тісто має нагадувати густу сметану.
- Відварене м’ясо порізати невеликими кубиками, маслини — кільцями, подрібнити зелену цибулю, петрушку, кінзу. Все покласти в тісто, перемішати.
- Сковорідку злегка розігріти. На тепле дно покласти коло з пергаменту. Вилити отриману масу, щільно накрити кришкою. Готувати на маленькому вогні. Щоб м’ясний пиріг рівномірно пропікся, час від часу повертайте сковороду. Коли верх страви стане золотистим, в декількох місцях перевірте його готовність зубочисткою.
Випечений в духовці м’ясний пиріг з лаваша
Чудовий рецепт пирога для тих, хто не любить поратися з тістом, — запечений лаваш із м’ясом.
Інгредієнти
Для приготування такого пирога знадобляться:
- тонкий лаваш — 6 стандартних листів або 3 великих;
- цибуля — 2 шт.;
- помідори — 2 шт.;
- фарш із будь-якого виду м’яса (можна взяти шинку, ковбасу) — 400 г;
- твердий сир — 150 г;
- майонез — 100 г;
- зелень — на смак.
Щоб зробити заливку, візьміть:
- сметану — 150 мл;
- яйця — 1 шт.;
- твердий сир — 150 г;
- сіль, мелений перець — на смак.
Також вам знадобляться рослинна олія для смаження та змащування форми, панірувальні сухарі.
Порції та час приготування
Шість порцій лаваша з ароматним м’ясом випікаються 20 хвилин. Підготовчі роботи заберуть 20–40 хвилин.
Покрокова інструкція
- Вмикаємо духовку. Вона має розігрітися до 180–200 ºС.
- Окремо смажимо м’ясний фарш і порізану кубиками цибулю, потім обидві маси з’єднуємо, заправляємо сіллю, перцем.
- Розрівнюємо листи лаваша. На кожний не дуже товстим шаром викладаємо м’ясну начинку. Зверху шарами — кружальця томатів, тертий сир, зелень. Все змащуємо майонезом. Акуратно згортаємо кожен лаваш. Рулети викладаємо на змащену та посипану сухарями форму.
- Збиваємо яйце з сіллю, вводимо сметану, тертий сир, чорний перець. Сумішшю заливаємо рулети, покладені в форму. Ставимо в духовку на 20 хвилин. Після охолодження пиріг можна розрізати на зручні порції або акуратно розділити на рулетики.
Чудовий пиріг зі свининою та ягням
Спробуйте зробити святковий м’ясний пиріг, про який ваші гості ще довго будуть згадувати! Завдяки оригінальному відео від шефа ви навчитеся швидко готувати непросту страву. Цей рецепт дійсно досить складний, оскільки передбачає небанальне поєднання двох видів м’яса, желювання начинки, незвичайні доповнення (коньяк, фісташки тощо). Ну а всі інгредієнти — від солі до філе ягняти — ви знайдете в METRO.