Їмо

Маринади для м’яса в духовці: секрети приготування

marynady-dlya-m-yasa-v-duhovtsi-sekrety-prygotuvannya-1

У приготуванні м’яса найважливішим є правильний маринад. Адже від того, як саме підготувати м’ясо до запікання, залежатиме не лише його смак, але і м’якість. Зрозуміло, що попередньо не замариноване м’ясо буде набагато гіршим, ніж правильно підготоване.

У кожній національній кухні є традиційні способи маринування. Та що там говорити, навіть у кожній родині є «секретний» рецепт приготування ідеальної страви.

Ми розповімо про те, як замаринувати м’ясо для запікання, і розкриємо декілька секретів приготування. Адже в нашій кухні м’ясу традиційно відводиться головна роль. А в світлі тренда здорового способу життя та підтримки стрункості фігури запікання — найбільш оптимальний спосіб приготування будь-якого продукту.

Так як замаринувати м’ясо для духовки, щоб воно було не пересушеним і не дуже жорстким? Перш за все, спосіб підготовки до запікання залежить від виду. І, передусім, ми розглянемо свинину та яловичину. Також особливі маринади потрібні для приготування стейків і шинки.

Маринад для свинини

Як і для шашлику, для запікання необхідно брати свіже м’ясо бажано молодих тварин. Навіть самий чудовий маринад для м’яса в духовці не перетворить жорстке м’ясо на ніжний делікатес. Також не бажано для запікання використовувати м’ясо, яке зазнало заморожування.

Маринади для м’яса для запікання в духовці поступово розм’якшують волокна та роблять м’ясо більш ніжним і соковитим, додаючи йому приємного присмаку. Тому маринувати варто хоча б 12 годин, щоб волокна повністю просочилися необхідною речовиною. Для експрес-маринадів використовуються продукти з підвищеною кислотністю: сік лимона, ківі, граната або ананаса. Але не варто використовувати чомусь популярний на пострадянському просторі оцет — він може безповоротно зіпсувати смак навіть добірного продукту, висушивши його, і замість того, щоб розм’якшити волокна, зробить їх ще більш жорсткими.

Ідеальні приправи для свинячих запіканок — чорний перець і зіра. також прекрасно підкреслюють смак коріандр і червоний перець, різноманітна зелень, традиційний для нас лавровий лист, чилі та базилік. До приємного смаку м’яса в готовій страві додається ще букет смачних запахів.

Маринад для стейка

Стейк традиційно маринують у гострому або солодкуватому маринаді. Він збагачує смак незалежно від ступеня подальшого прожарювання. Стейки традиційно роблять з яловичини (парної телятини) або свинини. Також існують рибні стейки, що потребують особливих рецептів.

Ідеальним для яловичих стейків буде такий маринад:

  • 50 мл олії,
  • часник за смаком,
  • 2 ст. л. лимонного соку,
  • 1 цибулина,
  • 3 щіпки чорного меленого перцю,
  • 0,5 ч. л. солі,
  • 1,5 ч. л. гірчиці.

Яловичину обов’язково варто марнувати перед приготуванням, адже вона досить жорстка для пережовування. А крім розм’якшення цей маринад збагатить м’ясо пікантним і ніжним смаком. Аромат таких стейків не залишить байдужим навіть найпереконанішого вегетаріанця — варто спробувати!

Чим же маринувати свинину? Для неї краще використовувати оливкову олію. Також варто використовувати більше приправ, наприклад, ароматний базилік, чебрець, розмарин. В іншому маринади не відрізняються між собою. Свинячі стейки користуються популярністю через більшу соковитість порівняно з яловичими.

Маринад для шинки

marynady-dlya-m-yasa-v-duhovtsi-sekrety-prygotuvannya-4Останнім часом все більшої популярності набирає приготування традиційно «магазинних» продуктів в домашніх умовах на кухні. Так можна контролювати якість і технологію обробки вихідних інгредієнтів і бути впевненим в тому, що така страва не зашкодить здоров’ю.

Як замаринувати м’ясо для приготування домашньої шинки? Необхідно закип’ятити воду, після чого додати в неї сіль, перець і улюблені спеції на ваш вибір, давши трохи проваритися, вимкнути й остудити. Охолоджений маринад вводимо шприцом у м’ясо з усіх боків, щоб ним максимально просяк увесь шматок. У залишок маринаду повністю занурюємо м’ясо, накриваємо його гнітом і ставимо до холодильника на три доби. Щодня перевертаємо, щоб воно рівномірно просочилося розчином.

Маринад для яловичини на шинку відрізняється тим, що для посилення смакових якостей

бажано додавати часник. Наприклад, рецепт може бути таким:

  • 3 л води,
  • 1 голівка часнику,
  • 5 лаврових листків,
  • 1 ч. л. запашного перцю,
  • 0,5 ч. л. чорного перцю,
  • 6 ст. л. солі,
  • 1 ст. л. цукру,
  • 3 г селітри для збереження кольору продукту.

Шинка з баранини за правильного приготування — незабутні ласощі, але готувати баранину досить складно: головне завдання — позбутися специфічного запаху, що псує враження про м’ясо. Досягається ця мета завдяки правильно підібраним спеціям.

Щоб досягти максимально м’якого смаку й аромату, варто використовувати паприку, любисток, подрібнений висушений стручковий перець. В іншому — технологія та ж: витримуємо в маринаді дві доби в холодильнику. Також необхідно пам’ятати про те, що баранину, втім, як і інші види м’яса перед приготуванням необхідно ретельно зачищати.

Маринуємо для запікання в фользі

marynady-dlya-m-yasa-v-duhovtsi-sekrety-prygotuvannya-5Цей спосіб приготування можна практикувати з будь-яким видом м’яса, за винятком дичини. В результаті запікання в фользі страва виходить м’якою, соковитою, ароматною, а крім того, не потрібно відмивати піддони після готування. Цей спосіб приготування максимально наближений до запікання на багатті або в печі.

Смачно приготувати у фользі нескладно, якщо дотримуватися основних правил:

  • великі шматки (понад кілограм слід загортати у фольгу, домагаючись максимальної герметичності, тоді сік не буде витікати і випаровуватися, а страва вийде ніжною та соковитою.
  • щоб створити герметичну упаковку, варто покласти м’ясо на один шматок фольги, який перевищує його за площею, і накрити іншим, сформувавши за чотирма боками шви за допомогою багаторазових згинів фольги. Під час готування пакет буде роздуватися, а ступінь готовності можна відстежити за допомогою швів: коли вони потемніють, страва готова.
  • як маринад для запікання найкраще використовувати червоне вино, вимочивши в ньому м’ясо мінімум годину. Варто пам’ятати про те, що для готування в фользі м’ясо не варто солити в жодному випадку. Також його необхідно якісно почистити та видалити всі непотрібні частини.
  • як маринад часто використовують нарізані помідори та цибулю, змішані з лимонним соусом і чорним перцем. В ньому варто залишати продукт мінімум на дві години. Лимонний сік тут можна замінити білим сухим вином. Не слід думати, що якість вина не має значення для маринаду: не женіться за економією та використовуйте якісне столове вино.

Підводячи підсумок всьому вищесказаному, можна зазначити, що хороший маринад і достатній час витримки в ньому м’яса перед приготуванням — одна з постійних умов смачного соковитого м’яса та аромату. Також необхідно правильно вибирати продукти для запікання та ретельно їх очищати від залишків кісток, плівочок і зайвого жиру, щоб не зіпсувати фінальний смак і вигляд під час подавання на стіл.