Їмо

Маринована скумбрія: вибираємо оптимальний рецепт

marynovana-skumbriya-vybyrayemo-optymalnyj-retsept1

Скумбрія — надзвичайно популярна риба. І це можна пояснити. Вона недорога, апетитна в будь-якому вигляді та дуже корисна. Запечена, копчена й маринована — ця риба прикрасить буденний і святковий стіл, незалежно від способу приготування.

Особливо смачною скумбрія буде, якщо маринувати її в домашніх умовах. Тим паче, що існує чимало відповідних простих і доступних рецептів.

Корисна основа смачних страв

Розглянуту рибу складно назвати дієтичним продуктом, оскільки вона доволі жирна. Але при цьому її філе містить велику кількість життєво важливих для людського організму вітамінів і мікроелементів.

У 100 г продукту міститься до 14% жирів, 20 г білка, 4,3 г корисних жирних кислот. А ще — вітаміни різних груп, велика кількість фосфору, вкрай необхідного людям, що займаються інтелектуальною працею.

Поживна цінність 100 г скумбрії — 190 ккал. Але це зовсім не означає, що страви з такою основою можуть спровокувати набирання зайвої ваги. Просто стежте за розміром порції — вона не має перевищувати 200 г.

marynovana-skumbriya-vybyrayemo-optymalnyj-retsept2

Скумбрія маринована — чудова їжа. Завдяки способу приготування, що не передбачає теплової обробки, продукт зберігає всі свої корисні речовини та вітаміни.

Зробити маринад в домашніх умовах зовсім не складно, з цим завданням легко впорається навіть кухар-початківець. Ми ж пропонуємо вам ознайомитися з 3 рецептами, дотримуючись яких ви потішите рідних апетитною та корисною їжею. Купити все необхідне для приготування можна в супермаркеті METRO.

Маринована скумбрія з цибулею

Щоб маринована скумбрія вийшла чудовою, перше, що потрібно зробити, — правильно її вибрати. В ідеалі це має бути охолоджений або розморожений продукт.

Якщо купуєте заморожену скумбрію, вибирайте великі, непошкоджені тушки. Після розморожування рибу потрібно почистити, добре промити та обробити на філе (зняти шкурку, вийняти хребет і кістки, відрізати голову, а потім відокремити м’якоть).

marynovana-skumbriya-vybyrayemo-optymalnyj-retsept3

Найпопулярніший рецепт маринаду — з цибулею. Щоб зробити страву особливою, візьміть червону, ялтинську, цибулю. Замаринована з нею скумбрія виходить соковитою, ароматною, гідною стати головною окрасою святкового столу!

Час приготування (без урахування розморожування та процесу взаємодії основи з розсолом) — всього 15 хвилин. Для того, щоб зробити 5–6 порцій цієї страви, вам знадобляться:

  • 2 середні скумбрії;
  • 2 великі червоні цибулини (скуштуйте їх заздалегідь. Цибуля обов’язково має бути солодкою та соковитою);
  • 3 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. (з гіркою) солі;
  • 750 мл води;
  • перець горошком — 5 шт.;
  • кілька лаврових листочків;
  • 1 ст. л. горілки або спирту.

Покрокова інструкція:

  1. Філе скумбрії порізати невеликими шматочками.
  2. Приготувати маринад — воду нагріти на середньому вогні, додати сіль, перець, лавровий лист. Варити розсіл протягом декількох хвилин, потім охолодити до злегка теплого стану.
  3. В практично остиглий маринад додати горілку, порізану півкільцями цибулю.
  4. У банку помістити шматочки скумбрії, перекладаючи їх шарами цибулі, залити розсолом.
  5. Поставити майбутній кулінарний шедевр у холодильник.
  6. Через 2 години делікатес можна подавати до столу. В ідеалі процес маринування має тривати близько доби.

marynovana-skumbriya-vybyrayemo-optymalnyj-retsept4

Рецепт із гірчицею

Маринована скумбрія, приготована за рецептом, який передбачає використання французької гірчиці, — це щось неймовірне! Страва виходить настільки ніжною, що не потребує при подаванні жодного гарніру. Чудовими «супутниками» для неї будуть крутони з житнього хліба, несолоне вершкове масло та невеликий шматочок лимона.

Готувати таку мариновану рибу дуже просто. До речі, підійде цей рецепт і для тих, хто дотримується церковного посту.

Щоб зробити маринад, доведеться витратити не більше ніж 10 хвилин. Для приготування 5–6 порцій страви знадобляться такі інгредієнти:

  • 2 свіжі або розморожені скумбрії без голів і хвостів;
  • 0,5 л води;
  • 2 ст. л. французької гірчиці з зернами;
  • перець горошком — кілька штук;
  • 2 ст. л. солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку (якщо вам не подобається легка кислинка в рибних стравах, можна обійтися без цього компонента).

Покрокова інструкція:

  1. Рибу нарізаємо на шматочки, не обробляючи на філе.
  2. Готуємо маринад. У каструлі на плиті кип’ятимо воду, додаємо спеції, цукор, сіль. Охолоджуємо маринад.
  3. Шматки скумбрії складаємо в банку, додаємо туди гірчицю та лимонний сік.
  4. Заливаємо майже повністю остиглим розчином.
  5. Маринуємо близько 8 годин.

Приготована за таким рецептом риба дуже смачна з охолодженим білим вином, хрустким хлібом або запеченою картоплею, приправленою часником і зеленню.

marynovana-skumbriya-vybyrayemo-optymalnyj-retsept5

Маринована скумбрія в томатному соусі

Поєднання томатного смаку з рибною м’якоттю — класика кулінарії. У таких страв особливий смак, що чудово гармоніює з картопляними гарнірами.

Здивуйте гостей, приготувавши до маринованої скумбрії ніжне пюре з цвітної капусти та зелені з вершковим маслом або вершками. Ну а перед цим 20 хвилин приділіть тому, щоб, скориставшись нижченаведеним рецептом, зробити 3–4 порції риби. До речі, у такий спосіб можна приготувати й смачного маринованого оселедця.

Інгредієнти:

  • 2 великі скумбрії;
  • 2 ріпчасті цибулини;
  • 50 г рафінованої олії;
  • 250 мл томатів, подрібнених у власному соку;
  • по 1 ст. л. цукру та кам’яної солі;
  • свіжозмелений чорний перець — на смак;
  • 4–6 горошин чорного перцю;
  • кілька лаврових листочків;
  • 250 мл води.

Покрокова інструкція:

  1. Почищену рибу обробляємо на філе, нарізаємо на невеликі поздовжні шматочки.
  2. Готуємо соус — каструлю з водою ставимо на помірний вогонь, всипаємо сіль, цукор, спеції, додаємо лавровий лист.
  3. Доводимо до кипіння. Додаємо томати. Якщо шматочки помідорів занадто великі, подрібнюємо їх дерев’яною лопаткою або блендером.
  4. Даємо соусу покипіти кілька хвилин, потім додаємо олію. Прибираємо з вогню. Охолоджуємо.
  5. Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями.
  6. Шар рибних шматочків укладаємо на дно ємності з кришкою. Зверху накриваємо порізаною цибулею.
  7. Чергуємо шари, доки не закінчаться інгредієнти.
  8. Заливаємо страву маринадом.
  9. Накриваємо кришкою й струшуємо кілька разів, щоб рідина рівномірно розподілилася по банці або судку.
  10. Ставимо в холодильник маринуватися на 6–8 годин.

marynovana-skumbriya-vybyrayemo-optymalnyj-retsept6

Подайте приготовану таким чином рибу з овочевим пюре, білим свіжим хлібом або вареним рисом. Не забудьте прикрасити страву пір’їнками зеленої цибулі.

Можна приготувати мариновану рибу й за власним рецептом. Деякі господині використовують майонез, оливкову олію, винний оцет, різноманітну зелень і спеції. Любителі гостренького можуть додати в маринад подрібнений перець чилі та часник.

Наші рецепти — універсальні та перевірені, але ніхто не забороняє вам «кастомізувати» їх, доповнити незвичайним інгредієнтом. Створюйте свій авторський маринад і частуйте близьких апетитною та корисною скумбрією!