Їмо

Меню дитячого дня народження в домашніх умовах

menyu-dytyachogo-dnya-narodzhennya-v-domashnih-umovah

Порадувати дитину в її день народження мріє будь-яка матуся. Подарунки, ігри, розваги з друзями запам’ятаються малюкові надовго. І, ясна річ, учасників дитячої вечірки необхідно смачно нагодувати. Проблема в тому, що подати на стіл слід не лише апетитні, а й корисні страви. У раціоні для малюків є чимало обмежень, тому меню на дитячому дні народження має бути ретельно продумане.

5 головних правил добору страв для дитячого свята

Хлопчики та дівчатка ростуть швидко, змінюючись щороку. Отже, потрібно розуміти, що для дво-, трирічних малюків підійде одне дитяче меню, а для одинадцятилітніх бешкетників — інше. Спробуємо розібратися як із загальними рекомендаціями, так і з порадами, які стосуються різних вікових груп:

  1. Складайте меню дитячого дня народження тільки після розмови з батьками запрошених хлопчиків і дівчаток. Обов’язково дізнайтеся, чи немає у друзів вашої дитини обмежень у харчуванні, алергії на певні продукти.
  2. Виключіть з меню дитячого дня народження копченості, гостру, делікатесну, занадто солону та кислу їжу, наїдки з напівфабрикатів. Віддайте перевагу стравам із легкозасвоюваних, нежирних інгредієнтів, овочів, а також фруктів, ягід. Якщо красиво оформите те, що подасте на святковий стіл, діти розметуть огірки, помідори, яблука та багато іншого, що не вдавалося змусити їх з’їсти раніше. Купити усі необхідні продукти в будь-який момент зможете в торгових центрах мережі METRO.
  3. Не включайте до меню дитячого дня народження екзотичні продукти та страви з них. Святковий стіл має складатися зі знайомої малюкам їжі. Адже ви не знаєте, як шлунки дітлахів відреагують на кулінарні новації.
  4. Пам’ятайте, що святковий дитячий стіл не може повністю складатися з солодких страв. Тістечка, цукерки, печиво тощо мають бути в меню, але в розумних кількостях.
  5. Не забувайте, що малюкам двох-трьох років під час свята потрібно повноцінно поїсти. Отже, включіть до меню дитячого дня народження картопляне пюре, котлети, макарони. Для непосид чотирьох-шести років організуйте фуршетний стіл із тарталетками, бутербродами — їжею, якої хлопчики та дівчатка зможуть швидко перекусити між активностями. Меню дитячого дня народження в домашніх умовах для школярів більше нагадує «дорослий» стіл — як сервіруванням, так і набором страв, але, звісно, з урахуванням вікових обмежень.

Приблизний перелік стравmenyu-dytyachogo-dnya-narodzhennya-v-domashnih-umovah

Отже, приблизне меню дитячого дня народження повинно включати:

  • закуски — бутерброди з сиром, тарталетки з паштетом, бургери з домашньою котлетою, пиріжки, запечені в тісті сосиски, фаршировані яйця, м’ясну нарізку з домашньої буженини, нагетси;
  • салати — овочеві без майонезу, фруктові та ягідні. Можна зробити й м’ясну страву, наприклад, із грудинкою та тертим сиром;
  • рибні та курячі котлети (бажано приготовані на пару), відбивні, які подають до різних гарнірів (картоплі, макаронів);
  • напої — компот, морс, узвар, соки, домашній лимонад, молочні коктейлі. Від купленої солодкої води радимо відмовитися;
  • десерти. Обов’язковий пункт меню — святковий торт (а-ля «Пташине молоко», желейний, чизкейк і т. д.), на якому винуватець урочистостей задуватиме свічки. Доповнити солодкий стіл можна фруктовими оладками, кошиками з ягодами та желе, мафінами, капкейками, меренгами.

Дитяче меню на день народження: рецепти оригінальних закусок

Радимо випробувати обидва наведені нижче рецепти. До слова, цілком можливо, приготовані за цими покроковими інструкціями закуски полюбляться не тільки молодшому члену сім’ї, а і його батькам.

«Швидкі» нагетси

Інгредієнти

  • курячі яйця — 2 шт.;
  • куряче філе — 0,5 кг;
  • сир — 100 г;
  • крекери — 100–150 г.

Покрокова інструкція

  1. Подрібнюємо крекери. Вони повинні перетворитися на великі крихти.
  2. Тремо сир.
  3. Змішуємо подрібнені крекери та сир — це буде наше панірування.
  4. Ріжемо філе шматочками приблизно 3 х 3 см і завтовшки близько 1,5 см.
  5. В окремій мисці збиваємо яйця з дрібкою солі.
  6. Шматочки м’яса занурюємо в яєчну масу, обвалюємо у паніруванні, викладаємо на деко, застелене пергаментом.
  7. Відправляємо нагетси в духову шафу, розігріту до 200 °C, запікаємо до рум’яності (20–30 хвилин).

Фаршировані яйця «Чортики»

menyu-dytyachogo-dnya-narodzhennya-v-domashnih-umovahРадимо поекспериментувати з оформленням цієї закуски. Ви можете перетворити фаршировані яйця не тільки на «чортиків», а й, наприклад, на якихось «звіряток». Що симпатичніший вигляд матиме страва, то більше вона зацікавить малюків.

Інгредієнти

  • відварені круто курячі яйця — 10 шт.;
  • сир — 100 г;
  • сметана — кілька столових ложок;
  • шматочки червоного перцю/томатів, оливки — для прикрашання.

Покрокова інструкція

  1. Яйцярозрізаємовздовж,виймаєможовток.
  2. Дрібнотремосир.
  3. Розминаєможовток ізсиромтасметаною.Повинна вийтив’язкамаса.
  4. Викладаємоначинкувбілки-човники.
  5. Вирізаємозовочівіоливокносики,ріжки,вушкайприкрашаємокожнупорцію. За бажаннятакічовникиможнанафаршируватидомашнімпаштетом.

Веселого і, звісно ж, смачного дитячого дня народження!