Їмо

Молдавські національні страви: топ 10 популярних страв

moldavski-natsionalni-stravy-top-10-populyarnyh-strav

Спеціалітети молдавської національної кухні чудово урізноманітнюють повсякденне та святкове меню. Пропонуємо вашій увазі топову десятку популярних страв, що з’явилися в цій сонячній країні, а також класичний рецепт знаменитої мамалиги.

Молдавські національні страви: топова десятка

Попри те, що Молдова — держава, що сусідить з нашою, більшість українців навряд чи знають назви бодай кількох страв, якими славиться ця сонячна країна. Так, багато хто чув про мамалигу та чорбу, але аж ніяк не кожен з нас уявляє, що це, власне, за їжа. Тим часом молдавська національна кухня не менш багата, цікава і різноманітна, ніж українська.

Молдавська національна кухня — рецепти «сонячних» страв

Наші сусіди дуже люблять овочі. Останні — основа більшості тамтешніх страв. Молдавани овочі смажать, тушкують, варять, фарширують і готують з них смачну, корисну, ситну їжу.

Звісно, жителі сонячної країни люблять і м’ясні страви. Ця держава славиться своїми птахівництвом і вівчарством, а при слові «бринза» відразу спливає епітет «молдавська».

Так чим же нас може здивувати й потішити національна кухня наших південно-західних сусідів? Пропонуємо не лише ознайомитися з топовою десяткою молдавських популярних страв, а й відразу спробувати приготувати один із головних спеціалітетів сонячної країни — мамалигу. Всі продукти, що вам знадобляться для цього, в будь-який момент зможете купити в торгових центрах мережі METRO.

Мамалига

Цю кашу, яка стала однією з головних кулінарних «візиток» молдавської національної кухні, почали готувати в XVIII столітті. Щільність мамалиги залежить від кількості заварюваного борошна: для приготування гарніру його беруть менше, а якщо збираються їсти замість хліба, то більше. Готову кашу нарізають шматочками, обсмажують або запікають, подають зі шкварками, молоком, бринзою.

Спробуйте приготувати мамалигу за класичним рецептом молдавської національної кухні. З наведеної нижче кількості продуктів вийде 2 порції страви. На її приготування (без урахування можливого подальшого обсмажування) піде десь 40 хвилин.

Інгредієнти:

  • вода — 300 мл;
  • кукурудзяна мука — 100 г;
  • сіль — на свій смак.

Покрокова інструкція:

  1. Воду закип’ятити, додати в неї сіль, всипати 1 ст. л. просіяного кукурудзяного борошна. Варити кашу, помішуючи дерев’яною ложкою, до наступного закипання.
  2. Висипати в каструлю зі стравою, що готуєте, решту борошна, зменшити вогонь. Варити кашу, помішуючи, близько пів години.
  3. Загуслу масу згребти до середини (ложку можна змочити водою), сформувати товстий корж з рівними краями. Накрити каструлю кришкою, вимкнути вогонь.
  4. Витрусити трохи остиглу мамалигу з місткості, в якій вона варилася. Готову кашу можна нарізати (для цього використовують дерев’яний ніж, вощену нитку), обсмажити й подати до перших страв або використовувати як основу для бутербродів.

Зама

Мамалига чудово підійде до ще однієї традиційної страви молдавської національної кухні — супу зама. Його готують з курячого м’яса або потрухів. Також серед інгредієнтів зами — овочі, локшина та висівковий квас, який надає страві кислувато-освіжного присмаку.

Чорба

Ще один кислий суп, який готують на розсолі. Бульйон для цієї страви молдавської національної кухні варять з різних видів м’яса — курки, баранини, телятини. Також серед інгредієнтів чорби — рис, квасоля, картопля, які надають супові густоти. Ця страва не лише смачна, а й, подейкують, здатна впоратися з похміллям.

Плацинда

Молдавська кухня може похвалитися і власним стрітфудом. Плацинда — це коржі з дріжджового або листкового тіста з різноманітними начинками: фруктами, ягодами, овочами, бринзою, м’ясом.

Вертута

Обсмажені на сковороді довгі, часто згорнуті по колу рулетики з листкового тіста. Як начинку для цієї страви молдавської національної кухні використовують картоплю, смажену цибулю, сир, родзинки.

Сармале moldavski-natsionalni-stravy-top-10-populyarnyh-strav

Аналог наших голубців. Рубане м’ясо з рисом, спеціями, овочами загортають у виноградне/капустяне листя, а потім тушкують в казані. Подають сармале з мамалигою, бринзою, соусами.

Токана

Апетитне овочеве/м’ясне рагу з обов’язковим додаванням помідорів, часнику, паприки. Подають токану з мамалигою.

Мітітєї

Ароматні й соковиті молдавські ковбаски з телятини та баранини. Спершу їх проварюють, потім обсмажують на грилі. Їдять мітітеї гарячими з картоплею, салатом, загорнутими в коржі.

«Шапка Гугуце» moldavski-natsionalni-stravy-top-10-populyarnyh-strav

Переходимо до солодких страв молдавської національної кухні. «Шапка Гугуце» — ніжний десерт з тонких рулетиків, начинених соковитою вишнею, покладених гіркою та просочених вершковим кремом. Називається цей торт так, оскільки в розрізі нагадує вівчарську шапку, яку носив герой відомої молдавської казки.

Баба нягре

Ще один знаменитий молдавський десерт — шоколадна бабка. Її бездріжджове тісто настільки делікатне через безліч використовуваних білків, що часто таку страву готують на водяній бані.

Сподіваємося, наша топова десятка молдавських спеціалітетів надихне вас на нові кулінарні експерименти. Тіште себе й близьких незвичайними стравами та, звісно ж, смачного!