Їмо

Молочне желе: готуємо ніжні та корисні ласощі

molochne-zhele-gotuyemo-nizhni-ta-korysni-lasoshhi-1

Желе — один із найпростіших у приготуванні класичних десертів. Окрім того, желатин, що міститься в ньому, дуже корисний для організму, особливо для шкіри, волосся, нігтів і суглобів.

Ці легкі ласощі, в яких відносно небагато калорій, зможуть зробити навіть кулінари-початківці. Особливо ніжним виходить молочне желе.

Ми розповімо про базові рецепти, які стануть основою для авторських солодких шедеврів.

Десерт з молока

Це класика, яку обожнюють ласуни всього світу. Такий простий, але смачний десерт з молока стане чудовим завершенням святкової вечері та не зашкодить фігурі.

Для приготування страви для сім’ї з 4–5 осіб знадобляться:

  • 1 л молока (не знежиреного, в ідеалі незбираного);
  • 150 г цукру (якщо хочете приготувати дієтичний десерт із мінімумом калорій, використовуйте підсолоджувач. Кількість — згідно з інструкцією на етикетці);
  • 1 пакетик желатину;
  • 2 ст. л. ванільного цукру;
  • для прикрашання (на бажання) — тертий шоколад, подрібнені горіхи, лимонна цедра, свіжі ягоди тощо.

molochne-zhele-gotuyemo-nizhni-ta-korysni-lasoshhi-2

Приготувати молочне желе дуже просто:

  1. Вилийте молоко в каструлю з товстим дном, всипте желатин і ретельно розмішайте.
  2. Коли желатин розчиниться, поставте посудину на невеликий вогонь, додайте цукор, ванілін.
  3. Нагрійте, помішуючи, але не доводячи до кипіння.
  4. Коли всі інгредієнти розчиняться, спробуйте суміш і за необхідності додайте трохи цукру.
  5. Розлийте молоко з желатином і цукром по креманках або формах.
  6. Охолодіть майбутній десерт і поставте на полицю холодильника.
  7. Коли ласощі застигнуть, прикрасьте їх.

Як зробити кавово-молочне желе

Від цих дивовижних ласощів будуть у захваті любителі поєднання смаків вишуканої кави та ніжного молока. Рецепт такої страви дуже простий. Потрібно буде приготувати дві різні суміші та розмістити їх шарами у формах.

Для створення білого желе вам знадобляться:

  • 15 г розчинного желатину;
  • 100 мл холодної води;
  • 2 склянки молока;
  • 3 ложки цукру;
  • трохи ваніліну або ванільного цукру.

Інгредієнти для приготування кавового прошарку:

  • 15 г розчинного желатину;
  • 100 мл кип’яченої води;
  • 2 склянки кави середньої міцності з цукром на смак.

molochne-zhele-gotuyemo-nizhni-ta-korysni-lasoshhi-3

Беремося до створення десерту:

  1. Готуємо білий прошарок. Желатин замочуємо у воді на півгодини, заздалегідь розмішавши.
  2. Нагріваємо молоко, з’єднуємо з водою з желатином, цукром.
  3. Не доводячи до кипіння, змішуємо до однорідності, залишаємо трохи охолонути.
  4. Охолоджене желе розливаємо по маленьких формах або поміщаємо в одну скляну.
  5. Ставимо в холодильник.
  6. Готуємо кавову частину за таким же принципом.
  7. Дістаємо форму зі злегка застиглим білим шаром, акуратно виливаємо зверху кавову частину.
  8. Відправляємо в холодильник на 2–3 години.
  9. Прикрашаємо готовий десерт збитими вершками, карамеллю, шоколадом, подрібненими горіхами.

Таке желе може бути не дво-, а багатошаровим. Правда, тоді доведеться попрацювати над майбутнім десертом трохи довше, але неймовірно ефектний зовнішній вигляд страви того вартий. Гарантуємо: фурор багатошаровому желе забезпечений. Ну а коли ваші близькі його спробують, то ці красиві солодощі стануть їхнім улюбленим десертом.

molochne-zhele-gotuyemo-nizhni-ta-korysni-lasoshhi-4

Ласощі зі сметани з фруктами

Десерт зі сметани вирізняється вишуканою кислинкою, яка чудово гармонує зі смаком свіжих або заморожених фруктів. Для приготування такого желе вам знадобляться:

  • 0,5 кг сметани (оптимально — 20% жирності);
  • 2/3 склянки цукру або цукрової пудри;
  • 15 г желатину (можна використовувати загущувач для збитих вершків, тоді ваш сметанно-фруктовий шедевр вийде більш ніжним і менш щільним);
  • 100 мл кип’яченої води кімнатної температури;
  • улюблені фрукти та ягоди — полуниця, малина, груші, виноград без кісточок, ківі, банани;
  • для оформлення та прикрашання — какао, тертий шоколад, бісквітне печиво.

molochne-zhele-gotuyemo-nizhni-ta-korysni-lasoshhi-5

Готуємо сметанно-фруктовий десерт:

  1. Замочуємо желатин у воді згідно з інструкцією.
  2. Міксером збиваємо сметану з цукром до густої консистенції.
  3. Якщо використовуєте загущувач, додайте його та збивайте ще хвилину.
  4. Змішуємо сметану з розчиненим желатином.
  5. Нарізаємо фрукти та ягоди.
  6. На дно креманок кладемо фрукти та, якщо хочете, шматочки печива.
  7. Заливаємо ємності з фруктами сметанною сумішшю.
  8. Відправляємо десерт застигати в холодильник мінімум на півтори години.

Двошаровий желе-торт для особливих випадків

Молочно-фруктове желе стане справжньою окрасою святкового столу. Така страва чудово підійде для дитячих свят, а також романтичної вечері, коли важкий торт із масляним кремом недоречний.

Приготуйте легкий і апетитний десерт! Цей рецепт трохи складніший за попередні, але зусилля того варті, адже у вас вийдуть не тільки смачні, але й вельми ефектні ласощі.

Вам знадобляться:

  • 3 пакетики желатину;
  • 300 мл кип’яченої води:
  • 1 склянка апельсинового соку;
  • 1 склянка вишневого соку;
  • 500 мл нежирної сметани;
  • 200 г цукру;
  • 5 ківі;
  • 2 банани;
  • харчова плівка;
  • велика салатниця з гладенького скла.

molochne-zhele-gotuyemo-nizhni-ta-korysni-lasoshhi-6

Етапи приготування:

  1. Замочіть желатин у воді згідно з інструкцією.
  2. В апельсиновий і вишневий сік додайте розчинений желатин і цукор на смак.
  3. Вилийте суміші в окремі форми, поставте застигати в холодильник.
  4. Через годину почніть готувати сметанне желе так, як в попередньому рецепті.
  5. Не ставлячи збиту сметану з желатином і цукром в холодильник, займіться підготуванням форми.
  6. Скляну миску вистеліть харчовою плівкою.
  7. Розмістіть по всій внутрішній поверхні кружальця ківі та банана.
  8. Дістаньте застигле желе з соків із холодильника, наріжте його кубиками або довільними шматочками.
  9. Вилийте частину сметанної суміші у форму, розмістіть на ній шматочки фруктового желе. Чергуйте такі шари.
  10. Зверху викладіть шматочки фруктів.
  11. Накрийте десерт плівкою, помістіть у холодильник.
  12. Коли все застигне, зніміть верхню плівку, накрийте великою тарілкою або блюдом, обережно переверніть.
  13. Зніміть з торта плівку, прикрасьте (на бажання) ягодами та листочками свіжої м’яти.

Смачного!