Желе — один із найпростіших у приготуванні класичних десертів. Окрім того, желатин, що міститься в ньому, дуже корисний для організму, особливо для шкіри, волосся, нігтів і суглобів.
Ці легкі ласощі, в яких відносно небагато калорій, зможуть зробити навіть кулінари-початківці. Особливо ніжним виходить молочне желе.
Ми розповімо про базові рецепти, які стануть основою для авторських солодких шедеврів.
Десерт з молока
Це класика, яку обожнюють ласуни всього світу. Такий простий, але смачний десерт з молока стане чудовим завершенням святкової вечері та не зашкодить фігурі.
Для приготування страви для сім’ї з 4–5 осіб знадобляться:
- 1 л молока (не знежиреного, в ідеалі незбираного);
- 150 г цукру (якщо хочете приготувати дієтичний десерт із мінімумом калорій, використовуйте підсолоджувач. Кількість — згідно з інструкцією на етикетці);
- 1 пакетик желатину;
- 2 ст. л. ванільного цукру;
- для прикрашання (на бажання) — тертий шоколад, подрібнені горіхи, лимонна цедра, свіжі ягоди тощо.
Приготувати молочне желе дуже просто:
- Вилийте молоко в каструлю з товстим дном, всипте желатин і ретельно розмішайте.
- Коли желатин розчиниться, поставте посудину на невеликий вогонь, додайте цукор, ванілін.
- Нагрійте, помішуючи, але не доводячи до кипіння.
- Коли всі інгредієнти розчиняться, спробуйте суміш і за необхідності додайте трохи цукру.
- Розлийте молоко з желатином і цукром по креманках або формах.
- Охолодіть майбутній десерт і поставте на полицю холодильника.
- Коли ласощі застигнуть, прикрасьте їх.
Як зробити кавово-молочне желе
Від цих дивовижних ласощів будуть у захваті любителі поєднання смаків вишуканої кави та ніжного молока. Рецепт такої страви дуже простий. Потрібно буде приготувати дві різні суміші та розмістити їх шарами у формах.
Для створення білого желе вам знадобляться:
- 15 г розчинного желатину;
- 100 мл холодної води;
- 2 склянки молока;
- 3 ложки цукру;
- трохи ваніліну або ванільного цукру.
Інгредієнти для приготування кавового прошарку:
- 15 г розчинного желатину;
- 100 мл кип’яченої води;
- 2 склянки кави середньої міцності з цукром на смак.
Беремося до створення десерту:
- Готуємо білий прошарок. Желатин замочуємо у воді на півгодини, заздалегідь розмішавши.
- Нагріваємо молоко, з’єднуємо з водою з желатином, цукром.
- Не доводячи до кипіння, змішуємо до однорідності, залишаємо трохи охолонути.
- Охолоджене желе розливаємо по маленьких формах або поміщаємо в одну скляну.
- Ставимо в холодильник.
- Готуємо кавову частину за таким же принципом.
- Дістаємо форму зі злегка застиглим білим шаром, акуратно виливаємо зверху кавову частину.
- Відправляємо в холодильник на 2–3 години.
- Прикрашаємо готовий десерт збитими вершками, карамеллю, шоколадом, подрібненими горіхами.
Таке желе може бути не дво-, а багатошаровим. Правда, тоді доведеться попрацювати над майбутнім десертом трохи довше, але неймовірно ефектний зовнішній вигляд страви того вартий. Гарантуємо: фурор багатошаровому желе забезпечений. Ну а коли ваші близькі його спробують, то ці красиві солодощі стануть їхнім улюбленим десертом.
Ласощі зі сметани з фруктами
Десерт зі сметани вирізняється вишуканою кислинкою, яка чудово гармонує зі смаком свіжих або заморожених фруктів. Для приготування такого желе вам знадобляться:
- 0,5 кг сметани (оптимально — 20% жирності);
- 2/3 склянки цукру або цукрової пудри;
- 15 г желатину (можна використовувати загущувач для збитих вершків, тоді ваш сметанно-фруктовий шедевр вийде більш ніжним і менш щільним);
- 100 мл кип’яченої води кімнатної температури;
- улюблені фрукти та ягоди — полуниця, малина, груші, виноград без кісточок, ківі, банани;
- для оформлення та прикрашання — какао, тертий шоколад, бісквітне печиво.
Готуємо сметанно-фруктовий десерт:
- Замочуємо желатин у воді згідно з інструкцією.
- Міксером збиваємо сметану з цукром до густої консистенції.
- Якщо використовуєте загущувач, додайте його та збивайте ще хвилину.
- Змішуємо сметану з розчиненим желатином.
- Нарізаємо фрукти та ягоди.
- На дно креманок кладемо фрукти та, якщо хочете, шматочки печива.
- Заливаємо ємності з фруктами сметанною сумішшю.
- Відправляємо десерт застигати в холодильник мінімум на півтори години.
Двошаровий желе-торт для особливих випадків
Молочно-фруктове желе стане справжньою окрасою святкового столу. Така страва чудово підійде для дитячих свят, а також романтичної вечері, коли важкий торт із масляним кремом недоречний.
Приготуйте легкий і апетитний десерт! Цей рецепт трохи складніший за попередні, але зусилля того варті, адже у вас вийдуть не тільки смачні, але й вельми ефектні ласощі.
Вам знадобляться:
- 3 пакетики желатину;
- 300 мл кип’яченої води:
- 1 склянка апельсинового соку;
- 1 склянка вишневого соку;
- 500 мл нежирної сметани;
- 200 г цукру;
- 5 ківі;
- 2 банани;
- харчова плівка;
- велика салатниця з гладенького скла.
Етапи приготування:
- Замочіть желатин у воді згідно з інструкцією.
- В апельсиновий і вишневий сік додайте розчинений желатин і цукор на смак.
- Вилийте суміші в окремі форми, поставте застигати в холодильник.
- Через годину почніть готувати сметанне желе так, як в попередньому рецепті.
- Не ставлячи збиту сметану з желатином і цукром в холодильник, займіться підготуванням форми.
- Скляну миску вистеліть харчовою плівкою.
- Розмістіть по всій внутрішній поверхні кружальця ківі та банана.
- Дістаньте застигле желе з соків із холодильника, наріжте його кубиками або довільними шматочками.
- Вилийте частину сметанної суміші у форму, розмістіть на ній шматочки фруктового желе. Чергуйте такі шари.
- Зверху викладіть шматочки фруктів.
- Накрийте десерт плівкою, помістіть у холодильник.
- Коли все застигне, зніміть верхню плівку, накрийте великою тарілкою або блюдом, обережно переверніть.
- Зніміть з торта плівку, прикрасьте (на бажання) ягодами та листочками свіжої м’яти.
Смачного!