П'ємо

Молоде вино — смак і властивості

molode-vyno-smak-vlastyvosti-1

Багато хто чув про такий напій, як молоде вино. Найвідоміше у світі молоде вино виробляють у  Франції в регіоні Бургундія, воно називається Beaujolais Nouveau (Божоле Нуво). Це вино, яке починають продавати в третій четвер кожного року, одразу ж як тільки завершився процес ферментації. В день старту продажів виробники влаштовують справне свято, котре відомо геть усюди як свято «Божоле Нуво».

molode-vyno-smak-vlastyvosti-2

В чому особливість молодого вина?

  • Вино Beaujolais Nouveau створене за унікальною методикою — за допомогою вуглекислотної мацерації. Технологія полягає в тому, що виноград ферментується цілими гронами в герметичних ємностях, заповнених вуглекислим газом (без доступу кисню до них).
  • Ферментація починається в цілих ягодах. Водночас в процесі утворюються такі ароматичні сполуки, які не формуються за традиційної ферментації винограду. Ці сполуки надають напою ароматів «банану», «льодянику» і «жувальної гумки», що характерні для вин, отриманих шляхом вуглекислотної мацерації.
  • Такі вина мають більш виражений фруктовий тон і містять значно менше танінів (яку надають терпкості), в порівнянні з напоями, що виготовляються звичайним методом. Тому молоді вина типу Beaujolais Nouveau завжди легкі, фруктові, не насичені й не терпкі.
  • Таке вино дуже легко п’ється, у чому й криється його підступність — можна непомітно для себе випити доволі багато, адже напій вирізняється приємним смаком;
  • Нове вино має своєрідний термін придатності і використання — хоча вживати його, як і будь-яке інше вино, можна починаючи з листопада цілий рік. У Франції його продають як молоде вино лише до 1 березня.

Чи корисне вино?

Варто розуміти, що це алкогольний напій, і тому оцінка користі або шкоди від його вживання – суцільно суб’єктивне твердження.

molode-vyno-smak-vlastyvosti-5

Келих червоного вина, випитий перед або під час їжі – посилює апетит та допомагає отримати задоволення від їжі.

У напої містяться антиоксиданти, а це означає, що його вживання є профілактикою розвитку онкологічних хвороб. Кому не рекомендується пити молоде вино:

  • жінкам, які планують вагітність або вже очікують на малюка;
  • тим, хто схильний до алергічних реакцій на виноматеріали;
  • особам, які мають проблеми з печінкою та іншими органами, особливо в період систематичного прийому медикаментів. До вживання алкоголю треба віднестись з певною обережністю, враховуючи особливості власного організму.

Фестивальне вино

Починаючи з середини XX століття, щороку в третій четвер листопада у Франції відзначається свято «Божоле нуво» — молодого вина, виготовленого в невеликому регіоні на півночі від Ліона. Тому для більшості людей молоде вино асоціюється безпосередньо із Французьким молодим вином.

Ідеальне місце, щоб оцінити та вподобати цей напій, що хвилює кров, — регіон Божоле в Бургундії (Франція). Beaujolais Nouveau 2019 — різновид молодого вина з регіону, що дав йому ім’я. Це червоне сухе вино з винограду сорту «гаме» (gamay). Зорієнтуватися під час вибору дуже просто: напис Nouveau на етикетці означає, що це вино врожаю поточного року, продавати яке можна в ресторанах і магазинах, починаючи з третього четверга листопада, і не раніше!

molode-vyno-smak-vlastyvosti-3

До слова, в українському виноробстві також є культура споживання молодого вина. Свято молодого вина та меду «Закарпатське Божоле» традиційно відбудеться в Ужгороді 21–24 листопада. У центрі міста найкращі винороби регіону представлять молоде вино нового врожаю. Виробники змагаються за звання кращого в старовинних виноробнях Ракоці.

Італійське молоде вино називається «новелло» (novello). З початку листопада по всій країні, в різних її куточках, на виноробнях відзначають свята, присвячені цьому легкому напою, що звеселяє. У деяких регіонах свято молодого вина поєднують зі святом молодої оливкової олії.

yak-pyty-sambuku-10