Працюємо

Мистецтво фритюру

mystetstvo-frytyuru-1

Останніми роками зростає популярність американської, азійської, близькосхідної вуличної їжі, зокрема смаженої у фритюрі. Як повідомляє Restaurant Business Online, незважаючи на те що тренд здорового харчування продовжує активно впливати на вибір, смажена їжа залишається одним із топ-пунктів меню.

У той час як на Заході кухарі давно працюють із фритюром, в Україні ця культура тільки зароджується. Великі мережі ресторанів «фастфуду» і багато шефів у США та Європі вже давно переключилися зі звичайної рафінованої олії на високоолеїнову соняшникову олію не так через те, що вона вважається «здоровішою», а перш за все через її ефективність у смаженні: вона добре працює і не так швидко руйнується (окислюється).

Високоолеїнова соняшникова олія виготовляється з виведеного селекційнім шляхом олеїнового соняшникового насіння з високим вмістом омега-9-ненасиченої жирної олеїнової кислоти (понад 75%). Саме завдяки високому вмісту омега-9 високоолеїнова соняшникова олія вважається більш стабільною у випадку термічної обробки.

В Україні олії для фритюру з’явилися зовсім недавно. Наприклад, колекція формул для смаження від Bunge ProCuisine розроблена європейським центром досліджень та розвитку міжнародного концерну Bunge і протестована шеф-кухарями в Європі. Основна перевага цих олій у тому, що завдяки спеціально розробленим формулам та оптимальному співвідношенню соняшникової олії, високоолеїнової соняшникової олії та піногасника можна значно знизити швидкість окислення в процесі смаження, збільшити таким чином термін роботи олії та, відповідно, поліпшити собівартість смаження.

mystetstvo-frytyuru-2

Олія для фритюру Bunge ProCuisine F1*

  • 100% соняшникова рафінована олія + харчовий піногасник (Е900) для зменшення кількості диму під час смаження
  • до 30 годин смаження без заміни олії
  • рекомендована температура смаження – 175°C, точка димлення – 225°C

Олія для фритюру Bunge ProCuisine F5*

  • 50% соняшникова рафінована високоолеїнова олія + 50% соняшникова рафінована олія + харчовий піногасник (Е900) для зменшення кількості диму під час смаження
  • до 42 годин смаження без заміни олії
  • рекомендована температура смаження – 175°C, точка димлення – 230°C

Олія для фритюру Bunge ProCuisine F10*

  • 100% соняшникова рафінована високоолеїнова олія + харчовий піногасник (Е900) для зменшення кількості диму під час смаження
  • до 72 годин смаження без заміни олії
  • рекомендована температура смаження – 175°C, точка димлення – 240°C

mystetstvo-frytyuru-3

*Підтверджено лабораторними тестами, деталі на www.bungepro.ua

Для правильного вибору необхідної формули олії для фритюру потрібно враховувати багато факторів:

  • обсяг їжі для смаження;
  • тип їжі для смаження;
  • мікс їжі, яка буде смажитися;
  • модель фритюрниці;
  • частота циклів смаження;
  • тип та кількість спецій, якщо їх буде додано.

Відомий український ресторатор Дмитро Борисов зазначив:

«Нам в Україні потрібно опанувати ще багато тонкощів у роботі з фритюром. Правильний фритюр впливає на смак їжі, ефективність витрат і залежить від культури роботи кухні: адже для правильного фритюру олію потрібно регулярно і правильно фільтрувати, дотримуватися температурного режиму й вибирати релевантну формулу олії для конкретного меню та розміру ресторану. Спільно з європейськими експертами Bunge ми проводили майстер-клас із фритюру для наших кухарів і сьогодні тестуємо Bunge ProCuisine F5 в одному з наших популярних ресторанів Ronin».