Пончик, пампушка, берлінер, донат — цей круглий солодкий смажений пиріжок, відомий у різних країнах під різними назвами, підкорив увесь світ. Практично в кожній державі є свій традиційний і улюблений спосіб того, як можна готувати цю страву. І хоча дієтологи проти високої калорійності пончиків і обсмажування у фритюрі, популярності цих смаколиків це не шкодить.
Є безліч рецептів солодких смажених пиріжків. У нашій добірці ми зібрали найпростіші способи приготування цих апетитних ласощів.
Сирні пончики
Ця страва з сиру чудово підходить для сніданку. Щоб зробити такі запаморочливо смачні смаколики, знадобиться всього 20 хвилин.
Інгредієнти:
- сир — 300 г;
- яйця — 2 шт.;
- цукор — 3 ст. л.;
- розпушувач;
- сметана — 1 ст. л.;
- манка — 1 ст. л.;
- борошно — 130 г;
- сіль, ванілін.
Приготування:
- Приготування пончиків стартує з того, що яйця необхідно змішати з сіллю та цукром, трохи збити, додати до сиру. Наприкінці кладемо сметану.
- Борошно змішуємо з манкою, додаємо розпушувач, ванілін і з’єднуємо з сирною масою.
- Формуємо невеликі кульки, посипаючи їх борошном. Утворені колобки смажимо у фритюрі до золотавого кольору.
- Викладаємо сирні пампухи на серветку, щоб із них стекла олія.
- Подаємо з варенням або зі згущеним молоком.
Пончики на молоці: рецепт Гордона Рамзі
Гордон Рамзі — відомий британський шеф-кухар і ведучий кулінарних телешоу, чиї ресторани відзначені 16 мішленівськими зірками. Улюблений рецепт пончиків Гордона ми назвали «Шоколадний хіт».
Інгредієнти:
- молоко — 900 мл;
- свіжі дріжджі;
- цукор — 3-4 ст. л.;
- пачка вершкового масла (240 г);
- борошно — 2,5 склянки;
- яйця — 2 шт.;
- дрібка солі;
- густі вершки — 500 мл;
- рідкий мед — 3-4 ст. л.;
- гіркий шоколад.
Приготування:
- Розігріваємо молоко з цукром до 30 °C.
- Розламуємо дріжджі на дрібні шматочки, заливаємо половиною теплого молока. Гарненько перемішуючи інгредієнти, залишаємо на годину, щоб дріжджі «ожили».
- До другої частини молока додаємо вершкове масло. Потім розтоплюємо суміш на повільному вогні.
- До борошна додаємо сіль, яєчні жовтки. Наступний крок — вливаємо туди ж молоко з маслом і дріжджі. Беремо дерев’яну ложку та ретельно все перемішуємо.
- На столі або дошці замішуємо м’яке еластичне тісто, перекладаємо в миску, залишаємо «відпочити» в теплому місці під харчовою плівкою на 1-1,5 години.
- У каструльці розігріваємо вершки з медом.
- Шоколад подрібнюємо ножем на невеликі шматочки, додаємо вершкове масло, заливаємо вершково-медовою сумішшю. Ретельно змішавши, збиваємо вінчиком. Готову шоколадну начинку ставимо в холодильник охолоджуватися.
- Повертаємося до тіста, розкачуємо його товщиною 1,5 см, нарізуємо невеликими брусочками. Викладаємо заготовки на дошку та залишаємо ще на 30-40 хвилин у теплому місці, щоб піднялися.
- У глибоку сковороду наливаємо олію, прогріваємо, смажимо «хітові» пончики до золотавого кольору.
- У кондитерський мішок із насадкою перекладаємо шоколадну масу та начиняємо ще теплі пампухи. Викладаємо їх у мисочку.
Пончики на кефірі та без дріжджів
Цей рецепт приходить на допомогу, коли хочеться потішити себе солодким, але немає ні часу, ні бажання довго возитися з тістом.
Інгредієнти:
- кефір (2,5 %) — 250 мл;
- борошно — 400 г (3 склянки);
- яйця — 1 шт.;
- цукор — 4-5 ст. л.;
- сіль;
- сода — ½ ч. л.;
- вершкове масло — 30 г;
- олія — 3-4 ст. л.
Приготування:
- Яйце збиваємо з цукром до однорідної консистенції.
- У яєчно-цукрову суміш виливаємо кефір і розтоплене вершкове масло, сиплемо сіль, соду. Все ретельно перемішуємо.
- Невеликими частинами вводимо в суміш борошно, замішуємо тісто.
- У готовій кульці з тіста робимо посередині невелику ямку. У це заглиблення акуратно наливаємо олію та вмішуємо її в тісто.
- Ділимо тісто на дві частини, кожну розкачуємо товщиною до 1 см. Борошно не додаємо, щоб пончики не горіли під час смаження. Вирізаємо заготовки.
- Смажимо пончики на пательні або у фритюрі в добре розігрітій олії. Викладаємо на паперові серветки, посипаємо цукровою пудрою.
Американські різнокольорові donuts, що випікають у духовці
В Америці популярність цієї страви не поступається любові до бургерів. У знаменитій пончиковій Randy’s (Лос-Анджелес) готують близько 30 видів донатсів. Одним із рецептів цієї культової закусочної ми пропонуємо скористатися вдома.
Інгредієнти:
- молоко — 100 мл.;
- борошно — 200 г;
- цукор — 50 г;
- вершкове масло — 50 г;
- сіль;
- сухі дріжджі — 7 г;
- ванільний сироп або екстракт;
- яйце — 1 шт.;
- цукрова пудра — 100 г;
- лимон;
- харчові барвники;
- кондитерська посипка.
Приготування:
- Переливаємо молоко в каструльку, нагріваємо приблизно до 40 °C.
- Яйце збиваємо, додаємо сіль, цукор і ванільний екстракт.
- У яєчну суміш вливаємо молоко, всипаємо дріжджі, перемішуємо.
- Просіюємо борошно та всипаємо його частинами до дріжджів, замішуємо м’яке тісто.
- Розтоплюємо вершкове масло. Потроху додаємо його до тіста. Продовжуємо вимішувати, поки масло повністю не вбереться. Тісто має бути трохи рідкуватим і липнути до рук.
- Готову суміш накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на годину підходити в теплому місці.
- Тісто місимо, перекладаємо в кондитерський мішок і заповнюємо формочки для приготування донатсів. Залишаємо його в теплому місці ще приблизно на 15-20 хвилин.
- Розігріваємо духовку до 180 °C і 10 хвилин випікаємо майбутній кулінарний шедевр.
- Готуємо глазур — цукрову пудру змішуємо з водою та лимонним соком, додаємо харчові барвники.
- Занурюємо донатси в глазур і прикрашаємо посипкою.
Берлінер із повидлом, приготований на воді
Берлінер із начинкою — це німецькі пончики. Готують такі солодощі на дріжджах, які роблять страву повітряною та пишною.
Інгредієнти:
- борошно — 500 г;
- вода — 180-200 мл;
- вершкове масло — 100 г;
- яйце — 1 шт.;
- цукор — 1-2 ст. л.;
- сухі дріжджі — 6 г;
- сіль;
- повидло.
Приготування:
- У просіяне борошно додаємо цукор, сіль, дріжджі та яйце, перемішуємо.
- Вливаємо теплу воду, замішуємо тісто.
- Розтоплюємо масло, додаємо в тісто, добре вимішуємо, поки масло не вбереться.
- Накриваємо тісто харчовою плівкою, залишаємо на 15 хвилин у теплому місці.
- З тіста робимо круглі заготовки, залишаємо підійти на 20 хвилин.
- Смажимо берлінери занурювальним способом у фритюрі, потім викладаємо на паперову серветку або сито.
- У кондитерський мішок з насадкою для еклерів перекладаємо повидло та начиняємо пампухи.
Смачного!