Працюємо

Новорічна ніч: ігристого для всіх!

novorichna-nich-igrystogo-1

 «Занадто багато всього — це погано, але занадто багато шампанського — це прекрасно».

Скотт Фіцджеральд, американський письменник

П’ять століть. Саме стільки часу шампанське супроводжує маленькі й великі, сімейні й грандіозні свята та офіційні публічні прийоми. Ще в середньовіччі французькі монахи виготовляли ігристе вино й використовували його в таїнстві причастя й коронаційних урочистостях. Світлі й підбадьорливі вина неабияк любили королі й посилали напій на знак поваги іншим європейським монархам. А зараз ігристе полюбляють у всьому світі. Більше того, шампанське стало символом новорічних свят, дзенькоту бокалів під бій курантів та заповітного моменту для великих мрій.

Та все ж найголовніше — це смак, аромат і атмосфера, які супроводжують смакування цього напою.

Французьке шампанське

novorichna-nich-igrystogo-2

Вершиною сучасного виноробства вважають саме французьке шампанське. Це найніжніший і найвитонченіший вид ігристого вина, який має надзвичайну палітру смаків та посмаку. Щоб напій визрів, не менше ніж протягом 18 місяців його зберігають у темних крейдяних льохах. Винагородою за кропітку й тривалу працю багатьох людей стає яскраве, смачне й дозріле вино.

Нині існує три основні сорти, дозволені для виробництва: білий шардоне (Chardonnay) і два темних із білим соком піно-нуар та піно-меньє.

За якістю шампанське поділяють на:

  • Grand Cru;
  • Premier Cru;
  • Vintage та Non-vintage.

З виноградників, які мають статус Grand Cru, виготовляють шампанське найвищої якості. Чудовий приклад — шампанське  власного імпорту METRO, Mallol-Gantois Blanc de Blancs GC, родом із містечка Cramant. Там вирощують найкраще шардоне (Chardonnay).

Статус Premier Cru дещо поступається Grand Cru, проте вказує на високу якість вина.

Яскравим представником шампанського цієї категорії якості є Claude Carre Premier Cru Blanc de Blancs з імпорту METRO.  Це ігристе вино вироблене винятково з білого винограду.

Винороби, які виготовляють згадані вище зразки шампанського, входять в об’єднання “Groupement de Champagnes de Propriétaires Récoltants”. Це професійне об’єднання незалежних виноробів заснували в 1998 році. На сьогодні 55 виноробів зі всієї території Шампані є її членами. Кожен виготовляє автентичні продукти зі свого власного «теруару», зокрема пропонує широкий асортимент вин Brut, 1er Cru та Grand Cru. Об’єднання “Groupement de Champagnes de Propriétaires Récoltants” стало надійним партнером для всього METRO Group. Це ознака відмінної якості вина та ексклюзивності марок шампанського, представлених лише на полицях METRO.

Будинок шампанських вин Pommery, має давню історію та вже став одним із найвідоміших у регіоні Шампань.

Дружина засновника виноробні, Луїза Поммері, зробила безліч революційних кроків у виробництві шампанських вин, зокрема, створила улюблений багатьма брют (вино з невисоким вмістом цукру).

  • Pommery Apanage Blanc de Blancs Brut — це біле ігристе вино, виготовлене з винограду сорту шардоне. В основі його смаку й аромату — зелене яблуко з вираженими горіховими нотками. Неймовірне доповнення букету —  аромат цитрусових і тропічних фруктів. Ідеально смакує з рибою або морепродуктами, приготованими на грилі.

Тип шампанського Vintage — це вино, яке виготовляють із винограду тільки одного року врожаю, а Non-vintage — з винограду декількох років врожаю. Приклад шампанського Vintage — Monopole Heidsieck & Co Gold Top 2010 Brut, Non-vintage — Pommery Brut Royal та Monopole Heidsieck & Co Blue Top Brut.

Біле чи рожеве — колір має значення!

За кольором шампанське поділяють на:

  • Champagne Blanc, що означає біле. Його виготовляють як із білого, так і з червоного винограду. На етикетці ігристого, зробленого лише з білих сортів, буде напис blanc de blancs («біле з білого»), а з темних — напис blanc de noirs («біле з чорного»).
  • Champagnee Rosé, тобто рожеве, виготовляють шляхом змішування червоного вина з білим. До речі, цей метод у Франції дозволено застосовувати лише в регіоні Шампань. Ідеальний приклад такого вина — Heidsieck & Co Rosé Top Brut та Pommery Brut Rosé Royal. Більш традиційний спосіб виробництва рожевих вин — ферментація червоного винограду під час контакту зі шкіркою ягоди.
  • Pommery Brut Rosé Royal – рожеве вино від шампанського будинку Pommery, яке має не лише ніжний і свіжий фруктовий смак з ягідними нотками, але яскравий лососевий колір з апельсиновим відтінком. Цей вишуканий напій добре поєднується з білим м’ясом і молюсками, десертами з ягід.
  • Pommery Brut Royal — флагманське кюве від виноробів Pommery. Для його виготовлення використовують три сорти винограду — шардоне, піно-меньє, піно-нуар. Золотисті відтінки з зеленими відблисками, свіжий ніжний аромат, який поєднує в собі нотки цитрусових, білих квітів і ягід, виразний, гармонійний, з фруктовими нотами, збалансований смак — цей напій не може набриднути і завжди розкривається по-новому.

Французьке шампанське — надзвичайно яскраве, насичене вино. Ви можете запропонувати його навіть найвибагливішим гостям під час будь-яких заходів. Напій ідеально поєднується з елітними морепродуктами, рибою та різновидами ікри.

Іспанське ігристе

novorichna-nich-igrystogo-3

Найкраще поєднання якості, вишуканого смаку й ціни — це іспанське ігристе  —  вино Cava (Кава).

Ігристе вино Cava виробляють переважно в Каталонії, традиційним (шампанським) методом. Виготовляють іспанське ігристе з трьох основних сортів винограду: макабео (Macabeo), шарело (Xarello) і парельяда (Parellada). Сорт макабео надає вину неймовірний аромат та фруктовість, шарело — ідеальну кислотність і щільність, саме цей сорт є найбільш оригінальним і визначає індивідуальність Кави, парельяда має об’ємний і ніжний аромат. Також із-поміж інших сортів варто відзначити класику виноробства — міжнародний сорт шардоне.

Висококласні зразки іспанського ігристого вина — Visiega Cava Brut та Visiega Cava Brut Rose. Для МЕTRO цю Каву виробляє найвідоміша іспанська виноробня Freixenet.

  • Cava Visiega Brut — ігристе вино, виготовлене класичним методом. Має стійкий, насичений мус, в ароматі відчутні тони яблука та мигдалю, що підкреслює свіжість та комплексність вина.
  • Cava Visiega рожеве брют — рожеве ігристе вино, яке має яскравий аромат дрібних червоних фруктів, особливо виражена цукрова полуниця. Легке та вишукане вино справляє неабияке враження не лише яскравим смаком, а й тривалим приємним посмаком.

Cava — ідеальний аперитив. Вино ідеально смакує з устрицями, равликами булот, мідіями, тигровими креветками та скампіями. Також цікаві поєднання ігристого Cava з нежирною морською рибою, яка була приготована в солі чи на пару. Щоб ваші гості оцінили неймовірний смак ігристого Cava, подавати його необхідно за температури від 5°C до 8°C.

Італійське ламбруско на будь-який смак

Ламбруско (Lambrusco) — це ігристе італійське вино з однойменного червоного сорту винограду. Виготовляють його в регіоні Емілія-Романья (Emilia-Romagna) та частково в Ломбардії (Lombardia). Раніше назва «ламбруско» означала «вино з дикого винограду» й об’єднувала цілий ряд місцевих сортів. Сьогодні ламбруско відоме у світі саме як червоне ігристе вино, хоча існують також білі й рожеві вина.

Більшість ламбруско виготовляють методом «шарма», тобто в герметичних чанах відбувається вторинне бродіння. Традиційно в Італії злегка ігристе вино (шипуче) називають фризанте (frizzante). Таке вино закривають пробкою з мюзле (проволока) або звичайною пробкою-закруткою. Ігристі варіанти спуманте (spumante) закупорюють лише пробкою з мюзле. За вмістом цукру ламбруско поділяють на декілька видів: secco (сухе), abboccato (напівсухе), amabile (напівсолодке), dolce (солодке). Проте найпопулярніший різновид — це напівсолодке вино.

У портфелі власного імпорту METRO є такі бренди: Valmarone Lambrusco dell’ Emilia Bianco, Rose та Rosso, Laura Romagnelli Lambrusco Grasparossa di Castelvetro amabile та Laura Romagnelli Lambrusco di Modena Secco (напівсухе).

  • Laura Romagnelli Ламбруско Граспароса ді Кастельветро — напівсолодке ігристе вино насиченого рубінового кольору з характерною рожевою піною. Має живий соковитий смак із нотками фруктів.

Помірна ціна та відмінні смакові якості ламбруско зробили його чудовою альтернативою іншим видам ігристого. До того ж, це вино надзвичайно пасує до свята! Подавати ламбруско краще охолодженим: білі та рожеві варіанти за 8-10°С, червоні — 10-12°С.

Класика італійського виноробства: Prosecco та Asti

novorichna-nich-igrystogo-4

Два антиподи Prosecco та Asti — найвідоміші ігристі вина з Італії. Вони різні за смаком, походженням та гастрономічними поєднаннями, проте однаково неперевершені й самобутні.

Біле ігристе вино просеко (Prosecco) виготовляють у регіоні Венето з місцевого сорту винограду глера. Саме завдяки йому просеко набуває характерної фруктовості в ароматі. Смакуючи цим вином, ви не зможете не помітити нотки персика та стиглого жовтого яблука. Виготовляють просеко шляхом бродіння в чані (Charmat-Martinotti), рідше класичним методом (Metodo Classico). Яскраві приклади, представлені в METRO — це  Prosecco  Corner Extra Dry, Valdo Marca Oro Prosecco Superiore Valdobbiadene Extra Dry Magnum  та Prosecco Valmarone Extra Dry.

  • Valdo Marca Oro Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG — одне з найвідоміших італійських ігристих напоїв. Вино золотисто-солом’яного кольору має фруктово-квітковий аромат з нотами яблук, меду та акації, вишуканий і водночас свіжий смак, із приємним фруктовим посмаком.

Просеко ідеально поєднується з рибою, морепродуктами, салатами, білим м’ясом та фруктами.

Асті (Asti) — це біле ігристе вино, родом з П’ємонту. Виробляють його з одного із найароматніших сортів — сорту мускат за модифікованою технологією Charmat-Martinotti. Насичений аромат меду, акації та зрілого винограду киш-миш —  асті неможливо сплутати з іншим видом ігристого. Ідеально пасує до фруктів, сорбетів, десертів та солодкої випічки. Чудовий зразок цього виду вина є на полицях METRO — Asti Gi’Bo.

  • Bo Asti — біле солодке ігристе вино, з класичним ароматом та смаком мускату, світлого меду та сухофруктів.

Подача ігристого

novorichna-nich-igrystogo-5

Якщо виробництво шампанського й інших ігристих вин — це мистецтво, то правильно подавати напій — це спосіб донести всю його цінність.

  • Не варто зберігати шампанське більше одного року, адже саме в цей час воно має найкращий смак та найвитонченіший аромат. Проте високоякісні ігристі вина можна зберігати роками, з часом вони набувають особливого шарму.
  • Перед подачею шампанського та інших ігристих вин напій необхідно охолодити. Рекомендована температура — 7-9 градусів. Для цього можна залишити напій охолоджуватися на ніч у звичайному холодильнику або використати кулер — відерце для шампанського з льодом, щоб швидко отримати напій необхідної температури та подати на стіл.
  • Відкривайте пляшку правильно. Міцно тримайте пробку та повертайте пляшку, а не навпаки.  У момент відкриття ігристого нахиліть пляшку й тримайте під кутом 45°С. Щоб уникнути гучного звуку під час відкривання та втрати значної частини газу — виймайте пробку повільно.
  • Ігристі вина подавайте у високих келихах у формі флейти або тюльпану. Це допоможе зберегти ігристість, смак та аромат вина. Готуйте бокали завчасно: завжди ретельно очищайте винні келихи. Часточки вапняних відкладень і домішки всередині келиха можуть погіршити смак і аромат вина.
  • Щоб зменшити втрату вуглекислоти та зменшити кількість піни, наливайте шампанське та інше ігристе вино під кутом.

Бажаємо незабутніх, яскравих атмосферних новорічних свят! А METRO Cash&Carry радо допоможе вам у цьому, адже наш бізнес — успіх наших клієнтів!