Працюємо

Новий винний рік: усе, що потрібно знати про Beaujolais Nouveau

shho-potribno-znaty-pro-beaujolais-nouveau-9

Третій четвер листопада. У всіх ресторанах Франції від Руана до Марселя масово відкорковуються винні пляшки й починаються «la martinee» (дегустації) молодого вина. Так відзначають Beaujolais Nouveau — локальне свято, яке виросло до світових масштабів.

Ця традиція виникла в XIX столітті. У регіоні Божоле, звідки родом це вино, історично вирощують виноград сорту Гаме. Винороби збирали його досить рано, адже він визрівав швидше за інші бургундські сорти. Вживати його потрібно було одразу після ферментації, тобто через 1,5 місяця після збору врожаю. А оскільки на сорт Гаме тут припадало 98% виробництва вина, виноробам треба було швидко його розпродати.

Щоб популяризувати молоде вино, виробники підключили винахідливість. Було оголошено, що саме Beaujolais Nouveau починає новий винний рік. Так, у закладах по всій Франції масово почали подавати цей напій 13 листопада. До яких тільки рекламних ходів не вдавалися. Наприклад, деякі виробники зменшували об’єм пляшок до 460 мл і продавали їх партіями або метрами (туди вміщувалося 12,5 пляшок, а тринадцяту пропонували в подарунок). А вже в 1985 році французький уряд ухвалив продавати молоді вина саме в третій четвер листопада.

shho-potribno-znaty-pro-beaujolais-nouveau-1

Тепер це знакова дата для всіх шанувальників вина та ресторанної індустрії зокрема. У цей період гостей частують молодим вином і влаштовують святкування з дегустаціями. Зазвичай знайомство з цим напоєм не відкладають, адже з часом вино в’яне і втрачає свою фруктово-ягідну насиченість.

Beaujolais Nouveau виробляють методом вуглекислотної мацерації. Цілі грона ферментують у герметичних посудинах, які заповнені вуглекислим газом. Доступ кисню в цей час перекритий. Мацерація триває 5-6 днів, а бродіння починається в цілих ягодах під дією власних ферментів, а не дріжджів. Цей процес супроводжується утворенням фенолів, які за звичайної ферментації не з’являються.

Завдяки вуглекислотній мацерації в Beaujolais Nouveau є аромати «банану», «льодяників» і «жуйки». Такі вина мають яскраво виражений фруктовий тон. А в порівнянні з напоями, зробленими звичайним методом, вони містять менше танінів. Тому молоді вина завжди легкі, живі, фруктові, з насиченим, але не терпким смаком.

shho-potribno-znaty-pro-beaujolais-nouveau-2

Яке вино вибрати цьогоріч? Однозначно французьке молоде вино Nouveau 2019 з автентичного регіону Beaujolais. Напис Nouveau на етикетці означає, що це вино врожаю поточного року. Подавати його можна з 21 листопада, але не раніше. У закладах до молодого вина слід розробити спеціальне меню. Смак Beaujolais Nouveau добре розкривається в компанії класичних бургундських страв чи м’ясних закусок. Це можуть бути:

  • ніжні паштети з качиної та гусячої печінки;
  • равлики по-бургундськи;
  • каєт щось на зразок холодцю зі свинини, печінки, серця з додаванням бурякової гички, селери та часнику;
  • дичина під соусом із червоного вина;
  • яловичина по-бургундськи з червоним вином і цибулею;
  • традиційна французька шинка Jambon;
  • сиров’ялена іспанська ковбаса фует із благородною пліснявою;
  • негострий сир сешон із тонким ароматом чи французький козячий сир кабріон.

shho-potribno-znaty-pro-beaujolais-nouveau-7

Взагалі Beaujolais Nouveau невибагливе у фудперингу. Шефи й сомельє використовують гастрономічні поєднання, які підкреслюють, але не перебивають легку текстуру вина та стають прекрасним доповненням до напою в період святкування. Молоде вино подають за трошки нижчої від звичайної температури для червоних вин 14-16 °C.

Сподіваємося, що надихнули вас зібрати гостей на сезон Beaujolais у своєму закладі. METRO Cash&Carry радо допоможе вам у цьому, адже наш бізнес — успіх наших клієнтів!

yak-pyty-sambuku-10