Якщо ви думаєте, що з морквою не можна приготувати десерт, значить ви просто не куштували випічку, до складу якої входить згаданий коренеплід. А тим часом цей овоч надає тісту незвичайні структуру та смак, соковитість і красивий колір. У Сполучених Штатах навіть існує свято National Carrot Cake Day. Цього дня господині готують «сонячні» десерти, а кондитери змагаються між собою, чия випічка вийде смачнішою.
Морквяний пиріг, рецепт якого знайдете нижче, дуже просто зробити. Крім того, щоб його приготувати, вам знадобляться звичайнісінькі продукти. Їх ви в будь-який момент можете придбати в торгових центрах мережі METRO, які пропонують найширший вибір високоякісних товарів.
Кекс або торт?
Аби зробити цей варіант десерту, підійде форма будь-якої конфігурації. Морквяний пиріг, найпростіший рецепт якого ми пропонуємо вашій увазі, можна приготувати у вигляді кексу (в спеціальній формі тісто пропечеться ідеально) або кексиків.
Якщо ви надасте йому круглої форми, то з легкістю вийде торт. Вам потрібно буде лише розрізати спечену основу страви, змастити коржі кремом, а зверху прикрасити, наприклад, глазур’ю. Підкреслити/змінити смак морквяного пирога, приготовленого відповідно до базового рецепта, можна за допомогою цедри, мускатних горіхів, кориці, чорносливу.
Морквяний пиріг в духовці
На активні дії доведеться витратити менш як пів години. Термічна обробка десерту триватиме 50 хвилин. У результаті ви зможете потішити себе та близьких 8–10 порціями ароматної випічки.
Інгредієнти:
- борошно — 350 г;
- цукор — 250 г;
- яйця — 3–4 шт.;
- розпушувач — 2 ч. л.;
- морква — 350–400 г;
- рафінована рослинна олія — 200 мл + трохи для змащування форми;
- ванільний цукор — 1 пакетик;
- цукрова пудра — 1–1,5 ст. л.;
- родзинки — 50 г;
- горіхи (волоські, арахіс, фундук або мигдаль — на ваш розсуд) — 50–80 г;
- сіль — дрібка.
Покрокова інструкція:
- Поки духовка розігрівається до 180 °C, заливаємо родзинки на 10 хвилин окропом, потім відкидаємо їх на друшляк.
- Горіхи злегка підрум’янюємо на сухій сковороді, потім рубаємо ножем. За бажання ці інгредієнти можна подрібнити й у блендері.
- Чистимо моркву (радимо брати соковиті плоди яскраво-помаранчевого кольору). Подрібнюємо коренеплоди на середній/дрібній тертушці.
- Охолоджені яйця збиваємо з цукром і ваніліном. В отриману пухку масу додаємо масло. Збиваємо всі інгредієнти.
- Додаємо в яєчно-масляну масу моркву, родзинки, горіхи, перемішуємо.
- Просіваємо борошно. Вводимо його і розпушувач в основу майбутньої випічки, кидаємо дрібку солі, вимішуємо до однорідної консистенції.
- Виливаємо тісто в змащену форму, розрівнюємо лопаткою та відправляємо на 40–50 хвилин у духовку. Готовність страви перевіряємо зубочисткою.
- Остиглий морквяний пиріг посипаємо пудрою, прикрашаємо на свій смак (наприклад, ягодами), розрізаємо на порції та подаємо з чаєм, компотом, молоком.
Смачного!