Їмо

Обід на роботу: що взяти з собою?

obid-na-robotu-shho-vzyaty-z-soboyu-1

Їдальні на роботі немає, кав’ярні поблизу теж, обід в офіс не доставляють… Чим же перекусити людині протягом робочого дня? Чудовою альтернативою фастфуду та булочкам із кефіром стане здоровий повноцінний обід, приготований власноруч напередодні.obid-na-robotu-shho-vzyaty-z-soboyu-8

Купуємо відповідну тару

Перш ніж вирішити, що приготувати на обід на роботу, поміркуйте, в чому ви будете зберігати та транспортувати їжу. Найкраще використовувати тару, яку можна мити: так вийде дешевше й екологічніше. До того ж такий посуд, на відміну від одноразового, ніколи не закінчиться в неслушний момент. Запасіться харчовою плівкою, фольгою для запікання та поліетиленовими пакетами. Вони будуть потрібні не завжди, але часто.

Якщо в офісі є мікрохвильова піч, вам знадобляться відповідні контейнери для розігріву їжі. Придбайте також скляні пляшечки для коктейлів, свіжих соків, морсів, компотів. Якщо в офісі немає чайника, вам буде потрібний термос. Плануєте носити в ньому супи та бульйони? Підберіть невеликий за об’ємом термос із широким горлом.obid-na-robotu-shho-vzyaty-z-soboyu-5

Їмо свіже та здорове

Намагайтеся не запасатися їжею на тиждень наперед. Звичайно, це набагато зручніше, але для організму корисна свіжа їжа, приготована максимум за добу до вживання. У крайньому разі зупиніться на стравах, які можна заморозити на кілька днів.

Стежте за об’ємом: обід на роботу, як і будь-яка інша порція їжі, має бути не більше за вашу жменю. Водночас дбайте і про збалансованість щоденного меню.obid-na-robotu-shho-vzyaty-z-soboyu-9

Готуємо правильне харчування в офіс

Дієтичний обід на роботі справить чудовий вплив на ваше здоров’я. Смачна здорова їжа поповнить запас поживних речовин, енергії, активізує мозок. Якщо в офісі немає холодильника, краще не брати з собою продукти, що швидко псуються.

Переліченим вище вимогам відповідають різноманітні бутерброди, сандвічі, роли. Але якщо в офісі передбачено зону для харчування, обладнану належною побутовою технікою, спробуйте трохи пофантазувати й істотно урізноманітнити своє меню.

Рецепти швидких і смачних обідів

Запропоновані нижче страви можна готувати вранці перед виходом на роботу. Але якщо є можливість розігріти їх в офісі, зробіть їжу ввечері в спокійній атмосфері.obid-na-robotu-shho-vzyaty-z-soboyu-2

Ситний салат

Салат і заправку готуємо окремо. Змішуємо їх уже в офісі безпосередньо перед вживанням: тоді овочі збережуть свою форму та соковитість.

Для салату вам знадобляться по 100 г цикорію, руколи та шпинату, яйце, свіжий огірок, невеликий свіжий помідор, 70 г консервованої кукурудзи, 50 г сиру й півбанки консервованого тунця. Заправку готуємо з 50 мл йогурту (продукт має бути без добавок), столової ложки рослинної олії, пів чайної ложки лимонного соку, чверті ложки оцту, солі та перцю.obid-na-robotu-shho-vzyaty-z-soboyu-7

Яйце ставимо варитися. Ретельно миємо салатну зелень, нарізаємо. Додаємо злиту кукурудзу, подрібнений огірок. Наступний інгредієнт — досить грубо нарізаний помідор. Далі кладемо в салат подрібнений скибочками твердий сир. Після цього додаємо півбанки тунця, сіль, перець, добре вимішуємо.

Поки відварене яйце охолоджується, готуємо заправку. У йогурт додаємо необхідні інгредієнти. Ретельно розмішуємо. Яйце ліпше додати безпосередньо перед вживанням до заправки. В офісі це зробити незручно? Тоді розрізаємо яйце на четвертинки та кладемо в отриману суміш вдома. В іншому разі салат на роботу несемо в контейнері, заправку та яйце — в надійних пакетиках.

До речі, кукурудзу можна замінити грінками або хлібцями, а тунець — шматочками відвареного м’яса. І тоді отримаємо салат «Цезар»!

Запечена курка

Щоб курка вийшла ароматною та соковитою, запікайте її в харчовій фользі. М’ясо відразу розділіть на порції. Тоді частину можна буде заморозити, щоб діставати перед приготуванням потрібний шматочок.

Відрізаємо лист фольги завдовжки 30–35 см, змащуємо його олією. Беремо два середні помідори. Нарізаємо їх кружальцями завтовшки приблизно 0,5 мм. Помідори викладаємо на підготовану фольгу, на них — помиту курячу грудку.

М’ясо солимо, перчимо, накриваємо гілочками базиліку, розмарину. Завершуємо кулінарну композицію скибочками твердого сиру. Загортаємо все у фольгу, ставимо в духову шафу, розігріту до 190–200 °C. Час запікання — 30–35 хвилин.

Привабливість такого обіду полягає ще й в тому, що для нього не потрібен окремий контейнер. Охололий згорток фольги можна покласти в пакет, а в офісі розігріти м’ясо.obid-na-robotu-shho-vzyaty-z-soboyu-4

Запечена риба

Як і обід із курки, рибні страви можна доповнити салатом із свіжих овочів: він зробить трапезу соковитішою та кориснішою. Але для її приготування знадобиться трохи більше часу.

Спочатку філе риби натираємо сіллю. Відставляємо ненадовго вбік. Готуємо маринад: чайну ложку сметани або чистого йогурту змішуємо з такою само кількістю гірчиці. Солимо, перчимо за смаком. Ретельно все розмішуємо.

Змащений олією лист фольги покриваємо кружечками лимона, на них викладаємо філе риби, яке зверху поливаємо маринадом. Загортаємо все у фольгу. Випікаємо близько півгодини. Щоб перевірити готовність, достатньо розгорнути фольгу. Якщо трохи потримати рибу в духовій шафі відкритою, на ній утвориться апетитна скоринка. Такий обід смакуватиме як гарячим, так і холодним.obid-na-robotu-shho-vzyaty-z-soboyu-6

Рулет із лаваша

Тонкий лаваш можна начиняти м’ясом, рибою, овочами, сиром. Щоб приготувати рулет, корж ділимо навпіл і наповнюємо кожну частину окремо.

З приправами та сіллю змішайте м’який сир. Змастіть ним лаваш. Нарізане тонкими скибочками філе сьомги рівномірно розподіліть на поверхні коржа, потім загорніть його. Обід готовий. Фантазувати з начинкою можна скільки завгодно.

Запропоновані обіди в офісі з легкістю компонуються один із одним. Наприклад, можна брати з собою салат і запечену рибу. Або ж взяти рол, доповнити його фруктами, злаковими батончиками.

Демонструйте кулінарну фантазію та отримуйте задоволення від їжі на роботі!