Їмо

Вибираємо корисний йогурт: кілька практичних порад

obyrayemo-korysnyj-jogurt-kilka-praktychnyh-porad-1

Ніжний, повітряний, вершковий і приголомшливо смачний — більшість українців не уявляють свій сніданок без баночки йогурту. Насправді ця корисна їжа — не лише чудова ідея для початку дня. Із цього кисломолочного продукту можна приготувати ніжне суфле, соуси до м’яса та салатів і багато іншого. Чим корисні йогурти? Як вибрати якісний продукт, чиїм смаком могли б насолодитися всі члени сім’ї, а діти-вередуни попросили б добавки? Розкриємо кілька важливих секретів.

Трішки історії

Віддавна йогурт вживали люди різних національностей. Цікаво, що сучасну назву продукт отримав від болгарського слова «югурта». А величезну популярність він здобув завдяки Іллі Мечникову. Вчений виділив із продукту біфідобактерії. Мечников назвав їх болгарськими кисломолочними паличками. До речі, чи знаєте ви, що в склянці йогурту (або кефіру) корисні біфідобактерії містяться в більшій кількості, ніж у таблетці популярного пробіотика (наприклад, препарату «Лінекс»)? Тож йогурт однозначно має бути в раціоні кожної сім’ї.

Як вибрати корисний йогурт

Фруктовий, знежирений, густий або питний — полиці магазинів прогинаються від різновидів цього продукту. Звичайно, найоптимальніший варіант — без добавок і без цукру. Але це аж ніяк не вичерпна характеристика корисного для здоров’я йогурту. Річ у тім, що багато виробників грішать додаванням в склад продукту «альтернативних» компонентів. Наприклад, сухого молока замість свіжого, жирність котрого потім підвищують за рахунок гідрогенізованих рослинних жирів. Пальмова олія, величезна кількість цукру, загусники, «ароматизатори, ідентичні натуральним» — навряд чи все це можна назвати компонентами якісної їжі. Натуральний йогурт має містити винятково такі складники:

  • молоко;
  • молочнокислі бактерії.

Усе інше — зайве. Але що робити тим, хто любить молочні продукти, багаті на різноманітні добавки? Можна приготувати ці здорові ласощі на основі чистого йогурту без цукру.

Якщо хочеться солодкого, додайте ложечку меду, трохи тростинного цукру або природний підсолоджувач (наприклад, стевію в порошку або таблетках). Фруктовий смак можна створити за допомогою пюре зі свіжих або заморожених ягід — полуниці, вишні, малини, чорниці. Цікаве поєднання свіжого йогурту з пюре із печених яблук. Останнім штрихом до вашого корисного десерту будуть горішки або різне насіння — соняшнику, льону, чіа. Якщо додати трохи вівсяних пластівців, вийде просто дивовижний сніданок! Готувати його краще з вечора. Тоді вівсяні пластівці будуть м’якшими. Ну а ті, хто любить похрумтіти, можуть заправити страву безпосередньо перед сніданком.

Вживання йогурту сприяє накопиченню корисних бактерій у кишківнику, формуванню сильнішого імунітету, налагодженню травних процесів в організмі. Фахівці попереджають: щоб ці продукти допомогли подолати таку поширену проблему, як дисбактеріоз, їх необхідно вживати регулярно. Інакше очікуваного розрекламованого ефекту не буде.

Термін має значення

Читаючи етикетки магазинної «молочки», варто звертати пильну увагу не тільки на компоненти продукту. Важлива характеристика — термін зберігання. Тут все просто: чим він коротший, тим більша ймовірність того, що перед вами натуральний продукт, корисний для здоров’я. Оптимальний термін зберігання для йогурту — 3–5 днів. Якщо на баночці або пляшці зазначено, що його можна вживати протягом місяця і більше, то не слід купувати такий продукт. Принаймні, придбавши, не вважайте його корисним. Це лише десерт, який варто зарахувати до категорії промислових солодощів.

Як приготувати йогурт удома

Домашній йогурт приготувати досить просто, а користь від нього особливо велика. Адже ви на 100 % будете впевнені: в страві немає нічого зайвого, зроблена вона з любов’ю і турботою про близьких. Тут є і практичний аргумент — під час промислового приготування гине чимала частина молочнокислих бактерій. Та й добавки у вигляді пальмової олії, білого цукру, барвників, згущувачів та інших «покращувачів» смаку, винайдених сучасним харчопромом, користі не додадуть.

Щоб приготувати домашній йогурт (питний або густий класичний), не потрібні складні побутові прилади. Якщо у вас немає спеціальної йогуртниці, не варто хвилюватися.

Для приготування знадобляться бактерії для йогуртів у вигляді закваски. Її можна купити в молочному відділі будь-якого супермаркету. А також молоко. Краще взяти пастеризоване (але не стерилізоване!) середньої жирності (оптимально — 2–6 %), із невеликим терміном придатності. У продукті, котрий можна зберігати і вживати протягом довгих місяців, після промислової обробки не залишається практично нічого корисного.

Молоко потрібно закип’ятити, остудити до теплого стану (близько 40 °C). Змішати із закваскою. За бажанням до питної суміші можна додати трохи цукру. Отриманий напій перелити в термос або загорнути теплу каструлю в ковдру. Через 7–10 годин у вас на столі  буде надзвичайно корисний йогурт.

Приголомшливий десерт, дивовижний соус

Які страви із застосуванням цього продукту приготувати, щоб їли навіть діти, котрі навідріз відмовляються від «кисломолочки»? Виберіть у магазині густий «турецький» йогурт без добавок. Це буде основа для приголомшливого десерту. Завдяки ніжному вершковому смаку з вишуканою кислинкою, цей йогурт можна змішувати з різними компонентами: шматочками фруктів, ягід, розтопленим на водяній бані шоколадом, печивом, вафлями, горіхами, медом, сухофруктами. Усе це шарами складайте в креманку і подавайте як десерт.

До м’яса або овочів гриль можна приготувати дивовижний йогуртовий соус. В основу додайте зелень — м’яту, базилік, петрушку, кріп, а також часник. Приправте сіллю, червоним і чорним перцем, краплею оливкової олії холодного віджиму. Такий соус чудово доповнить свіжі і печені овочі, курку, рибу, яловичину.