Їмо

Обираємо рецепт джамбалайя та готуємо фантастичну страву

obyrayemo-retsept-dzhambalajya-ta-gotuyemo-fantastychnu-stravu

Недосвідчені кулінари впевнені, що джамбалайя — це плов із незвичайними інгредієнтами. Але згадана самобутня їжа не має жодного відношення до кухні Середньої Азії.

Що таке джамбалайя

Англійський варіант написання назви цієї страви американської кухні —jambalaya. Вважається, що це креольська версія іспанської страви паелья. Основою джамбалайя залишився рис, а набір інгредієнтів замінили на продукти, які змогли відшукати в Новому Орлеані.

Класична джамбалайя передбачає використання шинки, копчених французьких ковбасок андуй. Сучасні варіанти покрокових інструкцій нерідко пропонують замінити м’ясні інгредієнти рибою, морепродуктами, поекспериментувати з різними овочами. Прості, доступні складові та велика різноманітність рецептів зробили джамбалайя популярною далеко за межами Америки.

Як приготувати джамбалайя

Джамбалайя готується не менше години. Якщо хочете, щоб ця їжа вийшла по-справжньому апетитною, використовуйте тільки свіжі та високоякісні продукти, які ви завжди можете придбати в торгових центрах мережі METRO.

Пропонуємо вашій увазі 2 рецепти. Перший — класичний. Завдяки йому ви зможете зробити страву, яка неодмінно сподобається вашим близьким. Друга покрокова інструкція передбачає приготування вишуканої джамбалайя з морепродуктами. Така страва здатна прикрасити не тільки святковий домашній стіл, а й ресторанне меню.

Класична джамбалайя

Із приготуванням цієї їжі доведеться «повозитися», але зате вона вийде не тільки смачною, а й естетично привабливою. Джамбалайя можна їсти кілька днів, розігріваючи перед черговим подаванням. На смак страви це не вплине. До такої їжі рекомендують подавати гострий соус, часточки лимонів.obyrayemo-retsept-dzhambalajya-ta-gotuyemo-fantastychnu-stravu

Складові

  • 500 г м’яса з курячих стегенець;
  • 300 г курячих або свинячих варено-копчених ковбасок;
  • 1 болгарський перець зеленого кольору;
  • 1 велика ріпчаста цибулина;
  • 1 лавровий лист;
  • 2 стебла селери;
  • 3 помідори;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 л курячого бульйону;
  • 1 ч. л. паприки;
  • ½ ч. л. каєнського перцю;
  • ½ ч. л. орегано;
  • ¼ ч. л. чебрецю;
  • 2,5 склянки довгозернистого рису;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • сіль, мелений чорний перець — за смаком;
  • лимон, гострий соус, зелень для подавання.

Час приготування — 70 хвилин.

Кількість порцій — 6.

Покрокова інструкція

  1. Куряче м’ясо подрібнити невеликими кубиками, ковбасу — кільцями.
  2. Лук, селеру, болгарський перець вимити, нашаткувати.
  3. Часник почистити, пропустити через часничницю або дрібно порізати ножем.
  4. Помідори помити. Порізати томати невеликими шматочками.
  5. Поставити на вогонь глибоку сковороду або сотейник, вилити в ємність 2 ст. л. рослинної олії.
  6. Викласти в сотейник (на сковороду) м’ясо. Поперчити, посолити, обсмажувати приблизно 8 хвилин, помішуючи. Перекласти в миску.
  7. Помістити на сковороду (в сотейник) ковбаски. Обсмажити їх до утворення скоринки, перекласти до м’яса.
  8. Долити на сковороду (в сотейник) олію. Протягом 10 хвилин потушкувати селеру, болгарський перець, цибулю, часник. Головне — не забути посолити продукти.
  9. Додати до овочів, що готуються, помідори. Продовжувати смажити інгредієнти майбутньої джамбалайя, доки вони не втратять форму.
  10. Додати до цієї маси паприку, лавровий лист, чебрець, орегано, каєнський перець. Все перемішати й тушкувати ще 1 хвилину.
  11. Помістити до овочів ковбасу, куряче м’ясо, рис. Посолити, поперчити та залити бульйоном.
  12. Добре вимішати страву. Після закипання зменшити вогонь, накрити сковорідку (сотейник) кришкою.
  13. Проварити страву приблизно 20 хвилин. Якщо за цей час рис не буде готовий, зробити в суміші виделкою наскрізні отвори та залити в них півсклянки води або бульйону.
  14. Нашаткувати зелень для подавання.
  15. Розкласти страву по тарілках, прикрасити зеленню, скропити соком лимона. Їсти джамбалайя гарячою.

Джамбалайя з морепродуктами

Страва, зроблена за цим рецептом, вийде особливо апетитною, якщо використовувати свіжі креветки. Дрібні чорноморські надають джамбалайя не тільки насиченого смаку, а й оригінального вигляду. Також можна використовувати якісні сироморожені креветки. Якщо ви, опанувавши запропоновану нижче покрокову інструкцію, почнете експериментувати та додавати в джамбалайя улюблені продукти, то з часом зможете потішити гостей авторською стравою.obyrayemo-retsept-dzhambalajya-ta-gotuyemo-fantastychnu-stravu

Складові

  • 500 г креветок;
  • 300 мл курячого бульйону;
  • 250 мл води;
  • 250 г м’яса з курячих стегенець;
  • 200 г довгозернистого рису;
  • 150 г гострої ковбаси;
  • 4 помідори;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • 1 солодкий зелений перець;
  • 1 стебло селери;
  • 1 цибулина;
  • 1 ч. л. цукру;
  • ½ ст. л. паприки;
  • ½ ч. л. меленого чилі;
  • сіль за смаком.

Час приготування — 50 хвилин.

Кількість порцій — 4–6.

Покрокова інструкція

  1. Цибулю, селеру, часник, болгарський перець помити, почистити, нашаткувати.
  2. Розігріти глибоку сковороду (сотейник). Помістити в ємність олію та масло.
  3. Покласти на сковороду (в сотейник) порізані овочі, протушкувати, щоб вони стали м’якими.
  4. М’ясо помити, порізати шматочками, додати до овочів. Тушкувати суміш протягом хвилини.
  5. Додати на сковороду (в сотейник) ковбаски. Тушкувати інгредієнти 2 хвилини.
  6. Помідори обшпарити, зняти з них шкірку. Порізати томати кубиками, помістити до маси, що готується. Помішуючи, тушкувати все 2 хвилини.
  7. Додати в майбутню джамбалайя сіль, спеції, рис. Гарненько вимішати страву.
  8. Додати в масу бульйон, розмішати, довести до кипіння. Накрити сковороду (сотейник) кришкою, зменшити вогонь. Варити страву, періодично помішуючи, доки не приготується рис.
  9. Додати в джамбалайя креветки, вимішати та протушкувати ще з хвилину.
  10. Розкласти страву по тарілках, прикрасити зеленню.

Смачного!