Їмо

Одеський рецепт: плов з мідіями та грибами

odeskyj-retsept-plov-z-midiyamy-ta-grybamy

Попри те, що ті само креветки або мідії давно перестали бути екзотикою, ми не вельми часто використовуємо їх під час приготування повсякденної їжі. І дуже даремно. Адже морепродукти здатні збагатити раціон поживними, корисними та смачними стравами. До того ж, аби зробити таку їжу, знадобиться мінімум зусиль і часу. Переконатися в цьому можна, спробувавши приготувати плов з мідіями по-одеськи. Усі потрібні для цього продукти ви завжди знайдете в торгових центрах мережі METRO.

Підготовлюємо молюсків odeskyj-retsept-plov-z-midiyamy-ta-grybamy

Складність може полягати в підготовці самих мідій. Усе залежить від того, яких молюсків ви купили: заморожених, в мушлях чи без, варених або сирих. Наші рекомендації допоможуть вам правильно підготувати основний інгредієнт майбутнього плову:

  1. Неочищені мідії промивають проточною водою, а після термічної обробки знімають з них мушлі.
  2. Заморожені морепродукти без мушель варять відразу. Молюски в стулках спершу розморожують у холодильнику, потім промивають і тільки після цього кидають в окріп.
  3. Щойно відварених молюсків відразу відкидають на друшляк. Ці морепродукти в жодному разі не залишають у воді. До речі, отриманий бульйон можна буде додати до плову з мідіями, рецепт якого пропонуємо нижче.
  4. Час термічної обробки залежить від стану продукту. Неочищені свіжоморожені мідії варять 5–10 хв., свіжі молюски в мушлях і очищені свіжоморожені — 5–7 хв., варено-морожені в стулках — 3–4 хв., такі само очищені — 2–3 хв.

Як робити плов з мідіями та печерицями odeskyj-retsept-plov-z-midiyamy-ta-grybamy

Навіть з урахуванням попередньої термічної обробки мідій на приготування плову піде близько 45 хвилин. Не забувайте лише, що подати на стіл цю страву потрібно просто с жару та бажано відразу її з’їсти. З наведеної нижче кількості продуктів вийде 4–6 порцій плову.

Інгредієнти:

  • печериці — 200 г;
  • мідії — 200 г (чиста вага відварених молюсків);
  • рис (краще басматі) — 200–250 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 1–2 шт.;
  • чорний мелений перець — дрібка;
  • часник — 3–4 зубчики;
  • вершкове масло — 30–40 г;
  • сіль — на свій смак;
  • рослинна (оптимально — оливкова) олія — ​​для смаження.

Покрокова інструкція:

  1. Наріжте чималими шматочками гриби.
  2. Почистьте та подрібніть великими кубиками цибулю.
  3. На розігрітому вершковому маслі обсмажте печериці та цибулю. Остання повинна стати напівпрозорою. Готувати плов бажано в казані або товстостінній сковороді з високими бортами. Якщо такого посуду немає, смаження проведіть в сотейнику/пательні, а завершіть процес у звичайній каструлі.
  4. До грибів і цибулі киньте терту (або подрібнену невеликими брусочками) моркву, мідії, додайте трохи олії. Смажте основу страви близько 7 хв.
  5. Висипте до заготовки рис, обсмажте його з іншими інгредієнтами протягом 4 хв. Масло та/чи воду на цьому етапі вводити не потрібно.
  6. Пересипте основу страви до підготовленої каструлі (або продовжуйте готувати в казані/товстостінній сковороді), додайте розчавлений часник, перець, посоліть, залийте водою/бульйоном. Рівень рідини повинен бути приблизно на 2 см вище рівня плову. Накрийте місткість кришкою, готуйте страву на повільному вогні близько 20 хв., поки вода повністю не всотається.
  7. Обережно перемішайте плов, сформуйте з нього гірку. Знову накрийте казан/сковороду/каструлю кришкою та пропарте практично готову їжу хвилин 5–10 на мінімальному вогні.
  8. Викладіть страву на тарілки та, поки вона дуже гаряча, посипте зеленою цибулею чи петрушкою. Подайте плов з будь-якими овочами.

Смачного!