Відпочиваємо

Октоберфест у Німеччині: фестиваль пива, на якому повинен побувати кожен

oktoberfest-v-nimechchyni-festyval-pyva-de-povynen-pobuvaty-kozhen-1

22 вересня в Мюнхені стартуватиме Октоберфест. Найбільше у світі народне гуляння щороку збирає 6-7 мільйонів любителів німецького пива й нестримних веселощів. Подію такого масштабу й важливості просто неможливо оминути увагою. Та й не потрібно, адже Октоберфест — це ціла низка цікавих і кумедних фактів! Про них і поговоримо в нашій статті.

Свято пива в Німеччині: із чого все почалося і чим завершилося

Офіційною датою проведення першого Октоберфесту вважають 12 жовтня 1810 року. Щоправда, тоді цей захід більше нагадував домашню тусівку зі «своїми». Приводом стало весілля майбутнього короля Людвіґа I та принцеси Терези Саксен-Гільдбурґгаузенської. З нагоди свята 17 жовтня відбулися перегони. Саме тому джерела наводять дві різні дати народження фестивалю — 12 і 17 жовтня. Та нехай вас це не бентежить.

Спочатку Октоберфест був закритою «вечіркою», допоки 1819 року кермо влади не перейшло до рук міської ради. Відтоді фестиваль проходить щороку, з невеликими перервами на революції та війни. Наприклад, 1813 року Октоберфест не відбувся: тоді Баварія брала участь у наполеонівських війнах, гуляння були не на часі.

Таким, яким ми бачимо фестиваль нині, він став наприкінці XIX століття. Тоді організатори провели на територію фестивалю електроенергію, пивоварні заводи встановили свої намети, а продавці — ятки з ковбасками, курятиною та іншими м’ясними смаколиками. Приблизно в той самий час, 1892 року, з’явилися знамениті здоровенні кухлі зі скла, у яких і досі подають святкове пиво.

Тепер весела «вакханалія» триває 16 днів. На території фестивалю проходять костюмовані паради, концерти, перегони, працює ярмарок і блошиний ринок, установлено атракціони та, звичайно ж, багато-багато пивних наметів. Складно сказати, яка ідея Октоберфесту, і чи є вона взагалі. Люди п’ють пиво, танцюють, співають пісень і просто насолоджуються життям — усе тут пронизане духом свободи, веселощами й радістю. Звісно, у створенні такої атмосфери значну роль відіграє пиво, але про нього трохи згодом.

Аби ви розуміли масштаб заходу, наведемо кілька фактів:

  • Октоберфест обслуговує 13 000 офіціантів;
  • на території обладнано 120 000 посадкових місць;
  • щороку з поштового відділення Октоберфесту надсилають 130 000 листів і листівок;
  • у фестивальному параді бере участь 9500 людей, одягнених у традиційні костюми;
  • серед загублених речей — 4500 предметів, зокрема: 950 документів, 570 гаманців, 400 зв’язок ключів, 480 мобільних телефонів, слуховий апарат, наручники, тенісна ракетка, журнал «Плейбой» і собака.

Октоберфест у Німеччині: пивні традиції

Гостям фестивалю доступні розваги на будь-який смак і рівень відчайдушності. Але головною дійовою «особою» залишається пиво. Ось де можна розгулятися справжньому гурманові! Сорти й види, представлені на Октоберфесті, — еталонні зразки хмільного напою. Пивоварні, пиво з яких подають, — це легендарні мюнхенські підприємства, що мають разючу історію та давні традиції:

  • Paulaner,
  • Spaten,
  • Löwenbräu,
  • Hofbräu,
  • Hacker-Pschorr,
  • Augustiner (найстаріша пивоварня, заснована 1328 року).

oktoberfest-v-nimechchyni-festyval-pyva-de-povynen-pobuvaty-kozhen-4Баварське пиво недешеве — його вартість стартує від 10 євро за келих. Однак воно того варте! Це засвідчує статистика: на Октоберфесті щороку продають 7 млн літрів пива. Цього вистачить, щоб заповнити три плавальних басейни олімпійського розміру.

Найпопулярнішим і найпоширенішим є пшеничне пиво. Зазвичай воно нефільтроване і світле, але трапляються й інші види. Його головна особливість — пряний фруктовий смак. Щоб відчути всі відтінки смаку, пшеничне пиво п’ють тільки охолодженим. Для кожного сорту — свої рекомендації щодо температурного режиму. Зазвичай вони перебувають у межах 7—10 °C.

Важливо також, із чого пити пшеничне пиво. Уважають, що найкраще годяться високі склянки з «талією»: бульбашки в ньому піднімаються повільніше, і напій довше залишається лоскітно свіжим.

Пивні намети — краса та й годі!

Ви правильно зрозуміли: основне дійство проходить у пивних «наметах». Пишемо в лапках, бо насправді це — величезні тенти, під якими перебуває кілька тисяч людей.

Усі намети — оригінально оздоблені! Кожен з них — це «філія» тієї чи іншої пивоварні, і всі вони дуже стараються «зробити красиво». Для цього використовують найнезвичайніший декор. Наприклад, Löwenbräu оформлює свій намет у баварському сільському стилі й традиційно встановлює на вежі лева, який п’є пиво. Hofbräu прикрашає намет величезною лозою хмелю і короною нагорі. Hacker-Pschorr оздоблює тент зсередини так, щоб він був схожий на небо з хмаринами.

Під кожним наметом — своє свято. Десь більше ряджених, десь — місцевих, а десь — туристів. Тому головна порада: побувайте всюди, розгляньте намети і знайдіть своє пивне місце під сонцем.

Зворотний бік Октоберфесту

Німецьке пиво настільки смачне, що часом складно зупинитися. Особливо коли ви перебуваєте всередині драйвового багатотисячного натовпу. Ось тут і починаються проблеми. За статистикою офіційного порталу Октоберфесту, під час заходу щонайменше 1000 осіб звертаються по медичну допомогу (точніше, їх доставляють до медиків). Причина — алкогольна інтоксикація.

Річ у тім, що на фестивалі діє правило: прийти сюди потрібно обов’язково тверезим, а йти звідси можна в будь-якому стані. Власне, більшість гостей так і робить — не розраховує свої сили й не рахує келихи. Утім, хвилюватися не варто: у цілому атмосфера на Октоберфесті привітна й доброзичлива, тож ви можете бути спокійні за себе та свою компанію.

Зауважте, що на фестивалі часто відбувається один вид злочинів — крадіжка пивних келихів. У гостей є можливість придбати собі пам’ятні келихи в сувенірній крамниці, однак багато хто вважає, що це зовсім не цікаво. Тому крадіжка келихів перетворилася на своєрідний вид спорту! Відчайдушні гості фестивалю змагаються у спритності й хитрості, намагаючись поцупити заповітний келих. З огляду на це кілька років тому організатори почали наймати додаткову охорону.

Якщо ви все ще не впевнені, їхати на фестиваль чи ні, відкиньте сумніви. Октоберфест — подія, яка вражає масштабом, атмосферою і назавжди залишається в пам’яті. Тож радимо починати планувати поїздку на наступний Октоберфест — не пошкодуєте.