Відпочиваємо

Трійця: що роблять на Зелені свята

trijtsya-shho-roblyat-na-zeleni-svyata-1

Трійця асоціюється з початком літа, буйством зелені, м’яким, невиснажливим теплом. У нинішньому році одне з головних християнських свят випадає на 16 червня, неділю. Згідно з чинним законодавством, наступний за ним понеділок також має бути вихідним, оскільки Трійця в Україні — державне свято. Воно належить до числа головних православних подій, які відзначають в нашій країні.

Подібні урочистості зазвичай пов’язані з низкою традицій і ритуалів, які в Україні тісно переплелися з давніми язичницькими обрядами та народними віруваннями. На Трійцю в християнських церквах проводять пишне богослужіння. До речі, католицька церква цього року відзначає розглянуте свято на тиждень пізніше за православну — 23 червня.

Історичне коріння свята

Що ж означає це свято та яке його історичне коріння? Оскільки Трійцю відзначають на 50-й день після Воскресіння Христового (Великодня), її ще називають П’ятдесятницею. Вважається, що саме в цей день Святий Дух зійшов на апостолів.

Свято вшановує один із центральних християнських символів — триєдиних Бога Отця, Бога Сина та Святого Духа. День, коли Бог вперше з’явився перед світом і виконав пророцтво Ісуса Христа, і став днем Святої Трійці.

trijtsya-shho-roblyat-na-zeleni-svyata-2

Окрім того, це свято вважається «днем народження» християнства. Пов’язано це з тим, що дану релігію після чудесного зішестя Святого Духа стали сповідувати багато іновірців, зокрема іудеї.

Традиції та обряди

В Україні Трійця тісно пов’язана з Зеленими святами, отже, багато ритуалів передбачають використання свіжої рослинності. Вважається, що цієї неділі потрібно прикрасити будинок свіжозрізаними травами. Але головне, що обов’язково роблять на Трійцю, — відвідують храм, де можна не тільки відстояти урочисту службу, помолитися, а й освятити букет із зелені та гілочок дерев.

Важливо також, що субота, яка передує святковій неділі, є днем поминання померлих. У такий день бажано відвідати могили предків, взявши з собою поминальне частування, а також зайти в храм, поставити свічки й помолитися за упокій душ померлих родичів. Пам’ятайте, що православна церква не рекомендує відвідувати кладовище в дні великих свят. Це, звичайно, стосується й Трійці. Отже, краще пом’янути померлих рідних саме напередодні свята, в суботу.

trijtsya-shho-roblyat-na-zeleni-svyata-3

Повернемося до зелені й гілочок дерев — головного символу Трійці. За легендою, він пов’язаний із тим, що будинок, в якому Святий Дух зійшов на апостолів, було прикрашено свіжим листям і травами.

Як має бути організований цей літній святковий день? Православні віряни на Трійцю:

  • вранці, одягнувшись в легкі та світлі речі з натуральних тканин, відвідують службу в храмі;
  • після богослужіння освячують заздалегідь принесені з собою букети зелені й трави (їх можна зібрати самостійно або купити на ринку);
  • повернувшись додому, розкидають освячену зелень по підлозі в будинку або квартирі. Така прикраса житла символізує радість, процвітання, щастя, душевне оновлення, благодать і віру в краще майбутнє. Традиційна зелень, яка використовується для цього, — лугова трава, польові квіти, гілочки різних дерев. Не забудьте перед прикрашанням квартири навести в ній лад, ретельно прибрати. Найкраще це зробити в суботу напередодні.

У багатьох виникає запитання: що робити з освяченими в церкві букетами після свята? Рекомендується зберігати їх вдома (в ідеалі — за іконами) протягом року, до наступної Трійці. Потім їх варто спалити.

Православні святкують Трійцю протягом трьох днів. У церквах служать три дні поспіль, і вірянам рекомендується тричі відвідати богослужіння.

Традиції, звичаї та обряди, пов’язані з великими православними святами, передбачають і низку заборон. Ми вже згадували про те, що не варто цієї неділі відвідувати місця поховання родичів. Під забороною також сільськогосподарські роботи в саду або на городі. Господиням в цей день варто забути про шиття, прання й прибирання.

trijtsya-shho-roblyat-na-zeleni-svyata-4

Кулінарні звичаї

Традиційно в ці святкові дні заведено готувати борошняні страви, що символізують благоденство, багатство й радість. Обов’язково на святковому столі має бути здобний коровай, а також млинці з начинкою або без, розкішні домашні пироги, рум’яні пиріжки. Для начинки використовуйте свіжу зелень — головний символ свята. Зелену цибулю, петрушку, кріп можна змішати з рисом і вареними яйцями.

На Трійцю належить бути гостинними. Запросіть друзів і родичів та всі разом відзначте цей день за щедро прикрашеним зеленню столом.

trijtsya-shho-roblyat-na-zeleni-svyata-5

Зелена неділя в Києві: куди піти

Побувавши зранку в церкві, можна потім всією сім’єю вирушити на прогулянку. Традиційно масштабні святкування заплановані в Національному музеї народної архітектури та побуту України. У «Пирогові» Трійцю відзначатимуть 15, 16 і 17 червня.

Ще одне популярне в ці дні місце серед киян — Співоче поле на Печерську. Тут встановлять «Троїцьке дерево», виступлять народні колективи, відбудеться ярмарок, пройдуть різноманітні майстер-класи.

У Зелену неділю плануються гуляння й в етнографічному комплексі «Українське село», що в селі Бузова на Київщині. Програма включає урочисте богослужіння в місцевому храмі та подальше фольклорне дійство з народними піснями й танцями.

Гарна ідея — відправитися на пішу прогулянку по Києву, заглядаючи по дорозі у святково прикрашені церкви та монастирі й відпочиваючи в тінистих парках. Також можна відвідати Труханів острів, подихати свіжим повітрям на березі Дніпра.

Tags : Свята