Їмо

Панакота — витончений подарунок італійської кухні

panakota-vytonchenyj-podarunok-italijskoyi-kuhni

Панакота — досконалий у своїй вишуканій простоті італійський десерт. Незважаючи на те, що ця страва складається лише з кількох загальнодоступних інгредієнтів, вона завоювала серця мільйонів ласунів у всьому світі.

Вершкове желе у формі башточки

Ніжне вершкове желе у формі башточки винайшли на півночі Італії, у мальовничому місті П’ємонт. Цікавий факт: раніше, коли бідні італійці не могли дозволити собі дорогий цукровий пісок, цей десерт готували несолодким. А для досягнення потрібної консистенції замість желатину використовували природний загусник — відвар із рибних кісток. Як цукрозамінник деякі кухарі використовували натуральний квітковий мед.

Спочатку панакоту запікали в печі. Потім ласощі остуджували й подавали з фруктами як закуску до сухого вина.

panakota-vytonchenyj-podarunok-italijskoyi-kuhniНайближчими «родичами» панакоти є бланманже та баварський крем. У першому, традиційних вишуканих французьких ласощах, замість вершків використовують мигдальне молоко. Ніжний солодкий баварський крем — німецький десерт. Для його приготування крім молока або вершків використовують яєчні жовтки.

Італійська панакота, рецепт якої гранично простий, — один із тих десертів, що прикрашають меню більшості респектабельних ресторанів. Ніжний вершковий смак, приємна легка консистенція — фішки цього дивовижного желе.

Наш рецепт панакоти припаде до смаку тим, хто хоче здивувати близьких розкішними ласощами. А ідеї, що стосуються соусів, які подаються до цього вершкового желе, напевно оцінять навіть професійні кондитери!

panakota-vytonchenyj-podarunok-italijskoyi-kuhniПанакота — класичний рецепт

У перекладі з італійської красиве слово «панакота» означає «варений крем». Основний інгредієнт, що передбачається класичним рецептом, — свіжі вершки. Серед головних ознак справжньої panna cotta — не дуже щільна, ніжна консистенція, відчутні аромат і смак ванілі, білий колір страви.

Варто врахувати, що традиційна панакота — досить жирні ласощі, адже для їхнього приготування використовують вершки тваринного походження. Звичайно, є і більш дієтичні варіанти цього десерту з молоком або фруктовим пюре.

panakota-vytonchenyj-podarunok-italijskoyi-kuhniПанакота — простий рецепт, який відповідає всім канонам

Отже, розповідаємо, як приготувати панакоту за оригінальним, п’ємонтським, рецептом. На активні дії та подальше застигання страви піде близько трьох годин. У результаті у вас буде три порції чудових ласощів. Усі необхідні продукти, щоб приготувати панакоту, можна придбати в торговельних центрах мережі METRO.

Інгредієнти

  • 350 мл вершків (жирність — від 20%);
  • 3 ст. л. цукрового піску;
  • стручок натуральної ванілі (не варто заощаджувати й брати порошкову, адже це один із ключових інгредієнтів справжньої панакоти);
  • 7 г швидкорозчинного желатину.

Покрокова інструкція

  1. Підготуйте желатин. У металевій ємності змішайте порошок із декількома ложками холодної води. Залиште набухати згідно з інструкцією, надрукованою на пакетику.
  2. Помістіть ємність із желатином в об’ємний посуд із гарячою водою. Постійно помішуючи, добийтеся повного розчинення порошку.
  3. Перелийте вершки в сотейник. Туди ж відправте приготований цукровий пісок. Розчиніть його, помішуючи у вершках. У жодному разі не кип’ятіть суміш, це згубно позначиться на смакові десерту!
  4. Стручок ванілі акуратно розріжте уздовж. Вийміть вміст. Покладіть його разом із порожнім стручком у каструлю з вершками.
  5. Потоміть ароматну суміш кілька хвилин на помірному вогні. Не давайте майбутній панакоті закипіти.
  6. Вимкніть вогонь, процідіть вершки через сито.
  7. Коли рідина охолоне, з’єднайте її з желатином і ретельно перемішайте.
  8. Помістіть майбутню панакоту у формочки для кексів або спеціальні ємності.
  9. Поставте в холодильник для застигання. Зазвичай процес забирає близько двох годин.
  10. Викладіть ласощі з формочок на десертні тарілки.
  11. Сервіруйте з шоколадним або ягідним соусом, за бажанням присипте какао-порошком.

Панакота — простий рецепт, який гідно оцінять любителі вишуканих ласощів. Незаперечна перевага цієї страви — відсутність тіста. Це легко пояснити, адже основа італійської кухні — паста й піца. Після ситного обіду повітряна вершкова панакота — чудовий десерт!

panakota-vytonchenyj-podarunok-italijskoyi-kuhniЯк приготувати панакоту із соусом

Отже, на вашому столі десерт мрії — панакота. Рецепт у домашніх умовах освоїти не складно. Головний момент — домогтися правильної консистенції страви. Ну а коли ви навчитеся створювати ці чудові ласощі, рекомендуємо урізноманітнити їх соусами:

  • полуничним. Один із найпопулярніших варіантів. Кисло-солодкий смак ягоди прекрасно гармонує з вершковою ніжністю панакоти. Для приготування цього соусу перебийте блендером свіжу або заморожену полуницю з цукровою пудрою до смаку. Аналогічно можна готувати цю страву й з інших улюблених ягід — вишні, малини, журавлини, смородини. Суміш із плодів, у яких є дрібні кісточки, потрібно буде процідити через сито;
  • карамельним. Візьміть 100 г цукру і 200 мл вершків середньої жирності. У посуді з товстим дном поступово розчиніть цукор. Повільно вливаючи вершки, доведіть суміш до потрібної консистенції. Варто врахувати, що такий соус значно підвищить загальну калорійність десерту;
  • апельсиновим. У сотейнику з’єднайте 50 г розтопленого вершкового масла з такою ж кількістю цукрового піску. Помішуйте, поки маса не стане однорідною. Потім додайте м’якоть і сік одного апельсина. Прогрійте соус протягом декількох хвилин і подайте до панакоти ледь теплим;
  • шоколадним. Вам знадобляться 100 г гіркого (вміст какао — від 70%) шоколаду, 50 г цукру, 80 мл жирних вершків. У каструлі з’єднайте та прогрійте вершки й цукор, додайте шматочки шоколаду, злегка остудіть і подайте до панакоти.

Смачного!