Котлети на парі в багатьох людей асоціюються зі стравою, що має невиразний смак і яку пропонують у рамках лікувальних дієт. Час позбуватися такого роду стереотипів і брати на озброєння напрацювання ресторанних шеф-кухарів. Адже професіонали давно довели: парові котлети можуть бути дуже навіть апетитними. Крім того, нерідко як основу цієї корисної страви використовують найнесподіваніші продукти.
Дієтичне — не означає несмачне
Зупинимося на фактах. Парові котлети — це:
- Дієтична, корисна їжа, в якій зберігаються вітаміни та мікроелементи. Отже, включивши цю їжу у свій раціон, ви збагатите його чудовою здоровою стравою.
- Смачно, ароматно й апетитно. Важливо лише використовувати правильний рецепт парових котлет і навчитися їх готувати, з чим також складнощів не виникне.
- Проста страва, приготування якої не забере багато сил і часу. Істотною підмогою в цій справі стане сучасна кухонна техніка. Адже приготування парових котлет у мультиварці або пароварці — процес, який не потребує вашого постійного контролю.
Готуємо ніжні й ароматні котлети на парі в мультиварці
Звичайно, хрустка скоринка, що утворюється на смажених стравах, автоматично робить їх апетитними. Але нижченаведений рецепт котлет на парі в мультиварці передбачає приготування не тільки смачної, а й цілком естетичної їжі. Щоб вона вийшла соковитою, додамо цвітну капусту. Замочений у молоці (вершках) хліб зробить парові котлети м’якими, а яскравості їм додадуть терта морквина та панірувальні сухарі. Усі необхідні для приготування 12 порцій цієї страви продукти ви можете придбати в торговельних центрах мережі METRO.
Інгредієнти
- курячий фарш — 500 г;
- молоко — ½ склянки;
- батон — ¼ частина;
- цвітна капуста — 400 г;
- куряче яйце — 1 шт.;
- цибуля — 1 головка;
- морквина (середня, насиченого кольору) — 1 шт.;
- панірувальні сухарі — ½ пачки;
- перець, сіль — на смак.
Покрокова інструкція
- Нарізати батон на невеликі шматочки, залити молоком кімнатної температури. Хліб має трохи постояти, щоб набрякнути. Потім його потрібно подрібнити в м’ясорубці/блендері до стану кашки.
- Капусту розібрати на суцвіття, опустити в киплячу підсолену воду на 5–8 хвилин, відкинути на друшляк. Дати стекти воді. Подрібнити суцвіття в блендері, але не до стану пюре — в овочевій масі мають відчуватися зернятка.
- Моркву натерти на дрібній тертці або перебити блендером, нарізати цибулю невеликими шматочками.
- У миску викласти фарш, овочі, віджати хліб і відправити до решти продуктів. Додати яйце. Посолити, поперчити та ретельно вимішати отриману масу.
- Сформувати заготовки котлет. Кожну обваляти в сухарях. Викласти майбутні парові котлети в попередньо змащений олією кошик мультиварки. Налити в чашу апарату воду, встановити всередину, увімкнути відповідний режим.
- Приготувати котлети на парі в мультиварці. На це піде хвилин 20. Не виключено, що процес термічної обробки забере трохи більше часу. Тому, перш ніж вимкнути електроприлад, упевніться, що страва готова. Дістаньте, розріжте одну котлетку й подивіться, наскільки рівномірно пропеклася її середина. За необхідності продовжте термічну обробку ще на 7–10 хвилин.
Рецепт парових котлет із червоної риби
Сьомга, горбуша, лосось містять надзвичайно корисні для наших шкіри, волосся та кісток елементи. Усі вони зберігаються в приготованих із дарів морів і річок парових котлетах. І найголовніше — цю їжу із задоволенням їдять діти, яких нерідко не змусиш навіть спробувати шматочок рибки.
Інгредієнти
Перед тим, як приготувати парові котлети, запасіться:
- філе лосося — 400 г;
- цибулею — 1 середньою головкою;
- курячим яйцем — 1 шт.;
- панірувальними сухарями — ½ пачки;
- сіллю, перцем — на смак.
Покрокова інструкція
- М’ясорубкою/блендером подрібнити філе, додати у фарш яйце, сіль, перець. Лук натерти на тертці або зробити пюре, з’єднати з рибною масою. Гарненько вимісити фарш, відставити «відпочити» хвилин на 15.
- Сформувати котлетки. Вони можуть бути як довгастими, так і у вигляді кульок, циліндриків. Кожен рибний виріб обваляти в сухарях, укласти в змащений олією кошик мультиварки.
- Помістити ємність із котлетами в пристрій, увімкнути відповідний режим. Готувати страву 20–25 хвилин.
Парові котлети з червоної риби прикрасять навіть святковий стіл. Подавати цю страву можна з найнезвичайнішими гарнірами, наприклад, на подушці із зеленої квасолі, шпинату.
Смачного!