Працюємо

Паста. Короткий гід по найпопулярніших видах від METRO

pasta-korotkyj-gid-po-najpopulyarnishyh-vydah-vid-metro-1

Паста. Чи існує продукт, більш популярний та універсальний, що був би базою сотень рецептів для найрізноманітніших страв?

В Італії (і це не перебільшення) є тисячі видів пасти: від відомих спагеті й макаронів до незвичайних форм ручної роботи, що відрізняються в залежності від регіону. Кожен тип пасти має своє смачне призначення: варіанти використання для пасти нескінченні! Є кілька форм і розмірів пасти, які краще вбирають соус, а інші більше підходять для запечених страв.

Щоб виине загубилися в цьому різноманітті, пропонуємо вам короткий гід по типах пасти та їхніх особливостях. Гід стане в пригоді кожному шеф-повару.

Спагеті

pasta-korotkyj-gid-po-najpopulyarnishyh-vydah-vid-metro-2

Кулінарна історія нашого світу значно змінилася з часів експансії знаменитих спагеті за межі Італії кілька століть тому. Тепер ця паста є одним із найпопулярніших продуктів у світі.

Cпагеті — це довга, тонка, тверда, циліндрична паста. Спагетоні — найтовща форма спагеті, а капеліні — дуже тонкі спагеті. Спагеті з цільної пшениці твердого сорту семоліна, як у продукті від ТМ METRO Chef, відрізняється від звичайної пасти з твердих сортів пшениці: її колір більш темний, а смак — насиченіший. Вона потребує більш тривалого приготування.

Загалом цей тип пасти, мабуть, можна назвати найпопулярнішим. Він є незамінною основою для багатьох класичних страв італійської кухні: болоньеза, карбонара, путанеска та інші.

Фузилі

pasta-korotkyj-gid-po-najpopulyarnishyh-vydah-vid-metro-3

Фузилі — це паста у вигляді спіралі або штопору. Завдяки її закрученій формі й канавкам вона добре утримує на собі соус. Макаронні вироби фузилі вперше з’явилися в Південній Італії. Свіжу пасту розкатували й формували навколо тонких стрижнів для висихання.

Фузилі добре смакує з будь-яким соусом, додається до супів або слугує базою для салату. Ця форма також буде вдалим варіантом для запікання.

Пене

pasta-korotkyj-gid-po-najpopulyarnishyh-vydah-vid-metro-4

Пене означає «перо». Тому ця паста обрізається під кутом, щоб нагадувати свого тезку. Пасту традиційно готують аль денте (11-13хв) і подають із традиційними соусами, наприклад песто й маринара. Пене є популярним інгредієнтом у салати з пастою. Цей тип макаронних виробів є чудовою універсальною базою для багатьох рецептів завдяки своєму практичному дизайну. Порожнистий центр дозволяє добре утримувати соус, а зрізані під кутом кінці діють як совки, що зачерпують більше рідини. Ребристі краї пене дозволяють їй набирати на свою поверхню ще більше соусу, а також мають альтернативні варіант текстури для деяких страв.

Тож пене ідеальна для використання у стравах із соусами або для запечених страв.

Лазанья

pasta-korotkyj-gid-po-najpopulyarnishyh-vydah-vid-metro-5

Історія лазаньї як страви або як пасти чи не найдавніша. Як і перші згадки піци, і багато інших великих подвигів людства, відомості про лазанью простежуються ще в стародавніх греків. Коли римляни завоювали Грецію й окупували країну близько 146 р. до н.е., вони почали сприймати місцеві знання, культуру, мову й місцеву кухню як свої власні. Грецьке слово laganon, яке використовувалося для опису плоского тіста, нарізаного на смужки, вважається основою слова лазанья.

Листи лазаньї виготовлені в Італії із цільнозернового борошна твердих сортів пшениці та відбірних яєць (19%). Вона прекрасно утримує соуси та може похвалитись ідеальним аль денте, інтенсивним смаком та варіативністю форм і розмірів.

Сучасна лазанья — багатошарова страва, що «купається» в розкішному томатному соусі — дебютувала в Неаполі, Італія, уже під час середньовіччя. І з того часу посідає почесне місце в меню сотень і тисяч ресторанів.

Тальятеле

pasta-korotkyj-gid-po-najpopulyarnishyh-vydah-vid-metro-6

Дослівно тальятеле перекладається як «тісто». Це традиційний вид пасти з італійських регіонів Емілія-Романья і Марке. Тальятеле — це довгі, плоскі стрічки, які подібні за формою до фетучині та зазвичай мають ширину від 6,5 до 10 мм (0,26-0,39 дюйма).

Ця паста має досить романтичне походження. Існує історія про те, що тальятеле була винайдена в 1487 році, коли Джованні II з Бентівольо, тоді Володар Болоньї, попросив свого кухаря організувати бенкет на честь Лукреції Борджіа. Лукреція повинна була відвідати місто на шляху до Феррарі, щоб одружитися з герцогом Альфонсо Д’Есте. Бентівольо хотів ушанувати майбутню наречену, яка була писаною красунею зі світлим кучерявим волоссям. Тому саме на честь нареченої створили пасту у вигляді вузьких довгих стрічок, що нагадують її волосся.

Тальятеле можна подавати з різноманітними соусами, хоча класичною вважається страва з соусом болоньєзе. Ці макаронні вироби традиційно виготовляють із яєчної пасти.

Яку пасту ви б не вибрали, спробуйте її в ряді з 5 нових видів пасти власної торгової марки METRO Chef, якість якої ми контролюємо на кожному етапі. Асортимент продуктів постійно розширюється, і скоро ми презентуємо вам оновлення.

Тож, як кажуть італійці, «buon appetito».