Паста. Чи існує продукт, більш популярний та універсальний, що був би базою сотень рецептів для найрізноманітніших страв?
В Італії (і це не перебільшення) є тисячі видів пасти: від відомих спагеті й макаронів до незвичайних форм ручної роботи, що відрізняються в залежності від регіону. Кожен тип пасти має своє смачне призначення: варіанти використання для пасти нескінченні! Є кілька форм і розмірів пасти, які краще вбирають соус, а інші більше підходять для запечених страв.
Щоб виине загубилися в цьому різноманітті, пропонуємо вам короткий гід по типах пасти та їхніх особливостях. Гід стане в пригоді кожному шеф-повару.
Спагеті
Кулінарна історія нашого світу значно змінилася з часів експансії знаменитих спагеті за межі Італії кілька століть тому. Тепер ця паста є одним із найпопулярніших продуктів у світі.
Cпагеті — це довга, тонка, тверда, циліндрична паста. Спагетоні — найтовща форма спагеті, а капеліні — дуже тонкі спагеті. Спагеті з цільної пшениці твердого сорту семоліна, як у продукті від ТМ METRO Chef, відрізняється від звичайної пасти з твердих сортів пшениці: її колір більш темний, а смак — насиченіший. Вона потребує більш тривалого приготування.
Загалом цей тип пасти, мабуть, можна назвати найпопулярнішим. Він є незамінною основою для багатьох класичних страв італійської кухні: болоньеза, карбонара, путанеска та інші.
Фузилі
Фузилі — це паста у вигляді спіралі або штопору. Завдяки її закрученій формі й канавкам вона добре утримує на собі соус. Макаронні вироби фузилі вперше з’явилися в Південній Італії. Свіжу пасту розкатували й формували навколо тонких стрижнів для висихання.
Фузилі добре смакує з будь-яким соусом, додається до супів або слугує базою для салату. Ця форма також буде вдалим варіантом для запікання.
Пене
Пене означає «перо». Тому ця паста обрізається під кутом, щоб нагадувати свого тезку. Пасту традиційно готують аль денте (11-13хв) і подають із традиційними соусами, наприклад песто й маринара. Пене є популярним інгредієнтом у салати з пастою. Цей тип макаронних виробів є чудовою універсальною базою для багатьох рецептів завдяки своєму практичному дизайну. Порожнистий центр дозволяє добре утримувати соус, а зрізані під кутом кінці діють як совки, що зачерпують більше рідини. Ребристі краї пене дозволяють їй набирати на свою поверхню ще більше соусу, а також мають альтернативні варіант текстури для деяких страв.
Тож пене ідеальна для використання у стравах із соусами або для запечених страв.
Лазанья
Історія лазаньї як страви або як пасти чи не найдавніша. Як і перші згадки піци, і багато інших великих подвигів людства, відомості про лазанью простежуються ще в стародавніх греків. Коли римляни завоювали Грецію й окупували країну близько 146 р. до н.е., вони почали сприймати місцеві знання, культуру, мову й місцеву кухню як свої власні. Грецьке слово laganon, яке використовувалося для опису плоского тіста, нарізаного на смужки, вважається основою слова лазанья.
Листи лазаньї виготовлені в Італії із цільнозернового борошна твердих сортів пшениці та відбірних яєць (19%). Вона прекрасно утримує соуси та може похвалитись ідеальним аль денте, інтенсивним смаком та варіативністю форм і розмірів.
Сучасна лазанья — багатошарова страва, що «купається» в розкішному томатному соусі — дебютувала в Неаполі, Італія, уже під час середньовіччя. І з того часу посідає почесне місце в меню сотень і тисяч ресторанів.
Тальятеле
Дослівно тальятеле перекладається як «тісто». Це традиційний вид пасти з італійських регіонів Емілія-Романья і Марке. Тальятеле — це довгі, плоскі стрічки, які подібні за формою до фетучині та зазвичай мають ширину від 6,5 до 10 мм (0,26-0,39 дюйма).
Ця паста має досить романтичне походження. Існує історія про те, що тальятеле була винайдена в 1487 році, коли Джованні II з Бентівольо, тоді Володар Болоньї, попросив свого кухаря організувати бенкет на честь Лукреції Борджіа. Лукреція повинна була відвідати місто на шляху до Феррарі, щоб одружитися з герцогом Альфонсо Д’Есте. Бентівольо хотів ушанувати майбутню наречену, яка була писаною красунею зі світлим кучерявим волоссям. Тому саме на честь нареченої створили пасту у вигляді вузьких довгих стрічок, що нагадують її волосся.
Тальятеле можна подавати з різноманітними соусами, хоча класичною вважається страва з соусом болоньєзе. Ці макаронні вироби традиційно виготовляють із яєчної пасти.
Яку пасту ви б не вибрали, спробуйте її в ряді з 5 нових видів пасти власної торгової марки METRO Chef, якість якої ми контролюємо на кожному етапі. Асортимент продуктів постійно розширюється, і скоро ми презентуємо вам оновлення.
Тож, як кажуть італійці, «buon appetito».