Їмо

Печінка тріски: користь і шкода

pechinka-trisky-koryst-shkoda-1

Чи не кожен наш святковий стіл прикрашають смачні салати з печінкою тріски. Її ніжний, кремовий смак чудово підходить для створення кулінарних шедеврів. У звичайні дні теж приємно потішити себе смачною стравою з цим інгредієнтом.

Усі впевнені, що згаданий субпродукт дуже корисний для чоловіків і для жінок. Чи справді це так? Які цінні речовини містить консервована печінка тріски? Чи варто споживати її постійно? Відповіді на ці запитання дасть наша стаття.

Склад, калорійність

Раніше, коли люди ще не мали змоги проаналізувати склад харчових продуктів, печінку тріски вважали їстівними ліками. Наприклад, медики призначали цей морський делікатес тим, хто мав проблеми із зором, відчував слабкість.

Користь печінки тріски зумовлена ​​саме її складом. Цей субпродукт багатий на риб’ячий жир, що містить неймовірно цінні поліненасичені кислоти омега-3. Вони є незамінними для людини, оскільки самостійно організм такі речовини не виробляє.

Окрім риб’ячого жиру печінка тріски містить:

  • білки;
  • вуглеводи;
  • вітаміни різних груп;
  • мікроелементи — фтор, кальцій, молібден, йод, калій, магній, фосфор, натрій;
  • амінокислоти — триптофан, лізин, метіонін.

pechinka-trisky-koryst-shkoda-2

Однак консерви з печінки тріски — висококалорійна їжа. Завдяки великій кількості риб’ячого жиру 100 г цього продукту містять понад 600 ккал. Печінку цієї морської мешканки складно назвати дієтичною їжею, особливо якщо споживати її з білим хлібом. Проте можна додати ніжний субпродукт до сімейної порції салату зі свіжими або вареними овочами. Так жир печінки тріски отримає чудове доповнення, перетвориться на по-справжньому корисний делікатес.

Які вітаміни містить

Жир печінки тріски — лише одна з цінних складових цього продукту. Серед інших — безліч органічних сполук, необхідних для злагодженої роботи людського організму.

100 г згаданого продукту містять такі вітаміни:

  • A — 4400 мг;
  • B1 — 50 мг;
  • B2 — 410 мг;
  • B9 (фолієву кислоту) — 110 мг;
  • C — 3400 мг;
  • D — 100 мг;
  • H — 8800 мг;
  • PP — 2700 мг.

Якщо ви з’їсте 100 г печінки тріски, то одразу ж отримаєте добову норму, наприклад, вітамінів А, В2, D, С. Але не варто щодня споживати по банці цього субпродукту, оскільки, повторимося, він доволі жирний. 1–3 рази на тиждень включайте в раціон помірну кількість печінки тріски, «міксуйте» її з овочами. Так користь і шкода цього продукту врівноважаться, а задоволення від трапези буде максимальним.

pechinka-trisky-koryst-shkoda-3

Смачна та корисна риба

Морська риба обов’язково повинна бути в раціоні дітей і дорослих. Але часом червона океанічна надто дорога. Тут приходить на допомогу не менш корисна тріска. Як ми вже з’ясували, вельми цінними є також субпродукти з неї.

Жир печінки тріски — найкорисніший компонент, за допомогою якого можна забезпечувати організм незамінними речовинами, уникаючи приймання аптечних вітамінів. Головне, не зловживати такими рибними консервами. Що ж стосується рецептів салатів з цим смачним, корисним інгредієнтом, то їх можна знайти в нашому блозі.

Корисні властивості для чоловіків і жінок

Завдяки високому вмісту омега-3 печінка тріски позитивно впливає на стан шкіри. Також цей субпродукт корисний для волосся, нігтів, здоров’я очей.

Вітамін А зробить шкіру пружною та ніжною, D — подарує здоров’я кісткам, суглобам. Е, В сприяють збереженню молодості тканин, перешкоджають відкладенню зайвих жирів. Вітамін PP піклується про здоров’я судин, здатний активно протистояти цілому букету серцево-судинних захворювань.

pechinka-trisky-koryst-shkoda-4

Печінка тріски повинна бути обов’язковою складовою раціону жінок при надії. Також лікарі рекомендують регулярно споживати цей продукт тим, хто планує вагітність. Адже печінка тріски містить багато фолієвої кислоти.

Звичайно, вагітним не можна зловживати такими консервами. Вони містять ретинол, який може нашкодити плоду, що розвивається. Але в печінці тріски є й багато корисного для здоров’я майбутнього малюка. Наприклад, речовини, що сприяють розвитку його мозку, нервової системи.

Чоловікам також не варто відмовлятися від бутерброда з печінкою тріски або смачного салату з овочами та цим рибним субпродуктом. Доведено: останній містить речовини, які цілюще впливають на рухливість сперматозоїдів, збільшують статевий потяг, сексуальні можливості представників сильної статі.

Корисна печінка тріски чоловікам, котрі ведуть активний спосіб життя, займаються спортом. Цей делікатес чудово відновлює організм після інтенсивних фізичних навантажень.

Коли варто відмовитися від печінки тріски

Є невелика кількість людей, яким заборонено споживати печінку тріски. Мова про алергіків, котрі не переносять рибу, її субпродукти.

З обережністю до споживання зазначеного делікатесу мають підходити люди з надмірною масою тіла. Їм слід поєднувати печінку зі свіжими овочами, з’їдати не більше 30–40 г цього субпродукту за одне приймання їжі.

Уникайте споживання печінки тріски, якщо у вас є:

  • проблеми зі щитоподібною залозою (варто проконсультуватися з ендокринологом);
  • камені в нирках, жовчному міхурі;
  • захворювання печінки, проблеми з травленням (пам’ятайте, що цей субпродукт дуже жирний).

Не варто годувати печінкою тріски діток, котрим ще не виповнилося трьох років. Обов’язково проконсультуйтеся з медиком, якщо ви систематично приймаєте лікарські препарати. Цілком імовірно, що вони можуть «конфліктувати» з цим морським делікатесом.

Смачного та будьте здорові!