П'ємо

Beaujolais не тільки nouveau

beaujolais-ne-tilky-nouveau-2

Все про Beaujolais дізнавайтесь  у наший статті від Олексія Гіжко, Кращого Сомельє України 2014 (BEST SOMMELIER of UKRAINE 2014 by Association Sommelier of Ukraine (member ASI)), Головного Сомельє METRO Cash&Carry Ukraine  з 2015.

В наші дні свято молодого вина вже нікого не дивує. Ця традиція прийшла до нас із Франції вже досить давно разом з активним розвитком винної культури в країні. Наприкінці 90-х початку 2000-х на нашому ринку вже були представлені кілька знакових виноробів, і майже кожен ресторан влаштовував свято Beaujolais nouveau. Вивіски рясніли яскравими принтами, інсталяціями. Скрізь можна було почути девіз цього свята «Le Beaujolais est arrivé!» (фр. «Божоле прибуло!»). Мода на молоді вина швидко поширилася, але так само швидко і минула.

beaujolais-ne-tilky-nouveau-1

Для одних споживачів цей день не відрізняється від інших, інші — чекають на нього з величезним нетерпінням. А що цей день означає для мене? Як мінімум — інтерес. Інтерес до вина. Цікаве будь-яке вино, якщо його можна назвати таким. Як сказав один із великих сомельє сучасності Серж Дюбс: «Знати все про вино неможливо». Тож коли дегустуєш навіть дуже зрозуміле та добре знайоме тобі вино, але з нового врожаю або від іншого виробника, завжди знаходиш щось нове та цікаве. Молоде невитримане вино потрібно куштувати відразу після релізу та не відкладати дегустацію на потім, адже вино з часом в’яне та втрачає свою фруктово-ягідну привабливість.beaujolais-ne-tilky-nouveau-6

Я хочу розповісти про незаслужено забуте Beaujolais-Villages і Cru-du-Beaujolais. У чому основні відмінності між Beaujolais nouveau і Beaujolais-Villages або Cru Beaujolais?

Основна відмінність полягає у виробництві та у філософії споживання цих вин. Відмінність у процесі виробництва, в мацерації, настоюванні виноградного соку (сусла) на меззі (шкірці та кісточках). В основі формування яскравого смаку Beaujolais nouveau полягає процес вуглекислотної мацерації, який проходить у невеликих закритих чанах. Мацерація триває зазвичай 5–6 днів, а сік виділяється під вагою власне виноградних грон.

Beaujolais nouveau легке, живе вино. В ароматі переважають тони смородини, вишні, малини, червоних фруктів. Для вина характерний легкий фруктово-ягідний смак, у ньому немає танінів. Я рекомендую його вживати охолодженим до 13 °C, як гастрономічне поєднання до нього зазвичай подають м’ясну нарізку, жамбон, м’які сири. Божоле нуво не призначене для витримки, зазвичай його п’ють до березня наступного за врожаєм року.

Beaujolais-Villages

Beaujolais-Villages — вино вищої якості, для виробництва якого часто використовується класична мацерація. Приділяється більше уваги відбору та якості. Вино дуже концентроване і відповідає своїй ціні. В регіоні Божоле 38 комун, які мають у своїй назві слово Villages. Гастрономічні поєднання майже такі ж як і для Beaujolais, але сири можуть бути і твердих сортів, більш насичені та довше витриманий жамбон.

Cru-du-Beaujolais — кращі вина в Божоле. Вони демонструють особливості різних terroirs* на прикладі одного червоного сорту Гаме. Основні особливості всіх Cru** — відмінність у ґрунтах і смакових характеристиках. Вина можуть бути шовковистими та фруктовими, які будуть готові вже через 2–3 роки після врожаю, або насиченими, потужними, концентрованими, здатними дозрівати до 10 років.

* Фр. terroirs (терруар) — сукупність факторів, які впливають на якість і смак винограду. Це погода, ґрунт, клімат на конкретному винограднику або окремій частині виноградника (прим. авт.).

** фр. Cru (крю) — в Божоле — окремий виноградник, що має свою назву, яка вказана на етикетці(прим. авт.).beaujolais-ne-tilky-nouveau-4

На етикетці Cru Beaujolais ви рідко зустрінете слово Beaujolais — вказується тільки назва виноградника. Наприклад Saint-Amour, Morgon або Moulin-a-Vent.

Таке вино заслуговує на Вашу увагу та повагу, а підбирати страву до нього потрібно досить ретельно. Я рекомендую класичні бургундські страви та закуски, такі як:

  • сир Epoisses (епуас) із коров’ячого молока з помаранчево-червоною скоринкою;
  • escargots a la bourguignonne (равлики по-бургундські):
  • страви під соусом із червоного вина, наприклад, знаменитий coq au vin (півень у вині);
  • oeufs en meurette (яйця мурет у винному соусі);
  • boeuf bourguignon (яловичина по-бургундські з червоним вином і цибулею).

А температура подання має бути трохи вищою за 16 °C.

Сподіваюся, що тепер Ви зможете насолодитися поєднанням французької кухні та вина, а серце Франції — Бургундія — стане для Вас набагато ближчим.