П'ємо

Чим замінити каву, щоб не втратити смак до життя?

chym-zaminyty-kavu-shhob-ne-vtratyty-smak-zhyttya-1

Ви програли парі? Тренуєте силу волі? Мали серйозну розмову з лікарем і пообіцяли йому, що «з понеділка лише одна філіжанка в день»?

Ми губимося в здогадках, чому ви вирішили відмовитися від цього щастя.

Однак приготували декілька досить прийнятних варіантів, як замінити каву й не втратити водночас тонус та задоволення від життя.

chym-zaminyty-kavu-shhob-ne-vtratyty-smak-zhyttya-2Перш ніж обрати замінник кави, розберемося, що саме ви цінуєте в цьому напої. Тобто усвідомимо, що має забезпечити альтернативна версія, щоб ніхто не почувався обділеним.

  • Ви божеволієте від смаку та запаху кави?
  • Вам подобається «кавова хімія» — те, як кожний ковток «вмикає» вас у моменти сонливості та прояснює думки в голові?
  • А може, ви цінуєте сам ритуал, який упродовж років вибудували навколо цього напою? «Зерна-млинок-турка-вогонь-чашка» — як же тепер без цього?

Чим замінити каву, якщо для вас головне — смак?

Обираємо напій із яскраво вираженим насиченим смаком. Наприклад, какао, гарячий шоколад або кавовий напій з кореня цикорію.

Не намагайтеся обдурити смакові рецептори. Той самий цикорій, що б про нього не казали, мало схожий на каву. Просто сприйміть як належне: ви замінюєте один інтенсивний приємний смак іншим інтенсивним приємним смаком.

А водночас отримуєте купу бонусів.

Випиваючи за сніданком цикорій замість кави, ви отримуєте порцію вітамінів групи В, С, РР і певних важливих мінералів. Питимете його регулярно — підживите нервову й серцево-судинну систему й у такий спосіб знизите рівень стресу й тривожність.

Інулін, яким багате перемелене коріння рослини, нормалізує рівень цукру в крові та живить корисну кишкову флору. Отож, суперечку про те, що корисніше — кава чи цикорій, — давно вирішено на користь другого.

Чашка какао або гарячого шоколаду містить вдвічі менше кофеїну, ніж чашка кави, проте задоволення дарує стільки ж. Триптофан — це природний антидепресант, що підсилює дію кофеїну. А антиоксиданти добре позначаються на працездатності.

З огляду на те, що кава у великій кількості вимиває з організму кальцій, зварене на молоці какао — розумний варіант для кавоманів.chym-zaminyty-kavu-shhob-ne-vtratyty-smak-zhyttya-4А ще спробуйте безалкогольний глінтвейн. Напій абсолютно не кавового напряму, але яскравий смак, аромат і кількість корисних елементів компенсують цю відмінність.

Глінтвейн можна готувати на основі міцного чаю каркаде або виноградного, яблучного та гранатового соку в різних пропорціях. Запах спецій і цитрусів допомагає мозку підбадьоритися та підвищує зосередженість. Хоча, на наш погляд, глінтвейн — це більше варіант для денних перерв на каву, ніж для ранкового пробудження.chym-zaminyty-kavu-shhob-ne-vtratyty-smak-zhyttya-5

Чим замінити каву, якщо для вас головне — бадьорість?

Стимулюючим ефектом кава завдячує кофеїну. Є й інші рослинні речовини, які допомагають підтримувати працездатність і зосередженість, однак «кофеїнових» побічних дій не мають.

І перша з них — це теїн, який міститься в чорному чаї. Він діє більш м’яко, ніж кофеїн, і не перезбуджує нервову систему.

Щоб підтримати дію теїну, заварюйте чай із м’ятою. Головне, чим корисний чай із м’ятою, — ефірні олії, які роблять подих більш легким і відкритим. Як наслідок, кров збагачується киснем, і ви відчуваєте приплив працездатності та бадьорості.

Замість цукру в чай можна додати сироп елеутерококу. Він надає напою приємний пряний смак, відчутно підвищує зосередженість і працездатність, абсолютно безпечний для серця та не впливає на кров’яний тиск.

chym-zaminyty-kavu-shhob-ne-vtratyty-smak-zhyttya-6Властивості природного енергетика мають женьшень, лимонник, корінь імбиру. Їхня дія м’якше, ніж у кофеїну, і ви не відчуєте різкої межі між сонливістю та бадьорістю. Але запаси енергії точно поповните.

Якщо кава зранку — це ваша «кнопка пробудження», замініть її склянкою лимонної води. Тепла вода з лимонним соком запускає сплячі життєві механізми не гірше за філіжанку кави. Справді, спробуйте. Вам сподобається!

chym-zaminyty-kavu-shhob-ne-vtratyty-smak-zhyttya-8Чим замінити каву, якщо головне для вас — ритуал?

І не треба відхрещуватися: ритуали дійсно важливі в нашому житті. Усталені ланцюжки дій дають мозку час розслабитися, заповнюють паузи, слугують кістяком, на якому будується весь день.

Багато хто з нас цінує не лише саму каву, а й дії, що пов’язані з нею. Таким кавовим шанувальникам подобається готувати її за всіма правилами, зустрічатися в кав’ярні з друзями або пити напій просто по дорозі на роботу чи до університету, гріючи руки об гарячий стаканчик.

Якщо для вас важливий ритуал, то його можна створити з чого завгодно. Навіть з тієї ж лимонної води. Дістати особливу склянку, налити воду, розрізати лимон, вичавити сік, пити повільними ковтками, дивлячись на ранок за вікном, — хіба це не ритуал?

Однак найліпше, на нашу думку, для цього підходить індійський чай масала. Чорний чай із спеціями та молоком заслуговує, щоб його готували ретельно й за правилами. А якщо до цього придбати весь необхідний інвентар…

chym-zaminyty-kavu-shhob-ne-vtratyty-smak-zhyttya-7Головне — знайти для себе улюблену композицію з прянощів. Для масали зазвичай використовують кардамон, імбир, чорний перець, гвоздику та інші апетитні добавки. Але можна й імпровізувати.

Прянощі стимулюють травлення та кровообіг, бадьорять і прояснюють думки. Отже, як енергетик масала цілком спрацює.

До речі, в асортименті хороших кав’ярень масала теж є. І можна, як і раніше, забігати туди вранці за стаканчиком гарячого напою.

 

  • Ольга Петросян

    Если ты заядлый кофеман, то заменить кофе будет очень трудно. Конечно уменьшить количество кофе всеравно придется. И заменить натуральное кофе на кофе без кофеина тоже надо. Но лучше купить френч-пресс для кофе и продолжать наслаждаться любимым напитком https://nlozhka.com.ua/collection/french-pressy

  • Чай и только чай! Почему много людей исключают этот напиток? Они не уступает по количеству, а даже имеет больше антиоксидантов чем кофе. Я говорю о настоящем китайском чае. Я уже давно перешел на напиток из Поднебесной и забыл, что такое раздражение (побочный эффект кофе), а также повышенное давление.