П'ємо

Грайливий настрій: чим відрізняються шампанське, іспанська кавá та просекко?

grajlyvyj-nastrij-chym-vidriznyayutsya-shampanske-ispanske-kava-ta-prosekko-1

Ігристі вина надзвичайно популярні — гра бульбашок, тонкий смак та легкий піднесений настрій, які вони несуть із собою, створюють свято у будь-який ситуації. Чим відрізняються французьке шампанське, іспанська кава и італійське просекко, та для яких приводів їх варто обирати?

grajlyvyj-nastrij-chym-vidriznyayutsya-shampanske-ispanske-kava-ta-prosekko-2Походження

Отже, почнемо спочатку. Шампанське – це вид ігристого вина, яке виробляють у північно-східному французькому регіоні Шампань. Аби отримати право називатися шампанським, окрім географічного походження, вино має бути зроблено класичним способом – методом шампанізації. Це процес наповнення вина тими самими «бульбашками» через повторне бродіння у пляшках (перший раз це стається після збору винограду) та витримкою у горизонтальному положенні не менше  18 місяців. Вино має бути зробленим лише з семи сортів винограду, основні з яких Піно Нуар, Піно Менье, Шардоне. Отже, напої з-під Одеси чи Риму не можуть бути шампанським – хоча б як не боролися виробники за назву.

Історія іспанської кава (з наголосом на перший склад) починається у 16 столітті з каталонця дона Хосе Равентоса, який навчався у французьких виноробів, а потім переніс знання на рідні землі. Це одне з найкращих ігристих вин у світі, яке виробляється класичним методом шампанізації у Каталонії та ще 9 регіонах Іспанії.

Просекко родом з італійського регіону Венето, виноградники можуть бути розташовані поблизу міста Тревіза неподалік Венеції. Prosecco — апелясьон, визначена законом зона, всередені якої є дві ділянки – Конельяно- Вальдоббьядене та Асоло — звідки вино виходить найбільш вдалим. Для цього ігристого використовують виноград аутентичного сорту Глера. Виробництво базується на методі «Шарма», який передбачає повторне бродіння у великих резервуарах.

Справа смаку

Отже розбіжності у регіоні та способі виробництва впливають на смак – і начебто дуже схожі ігристі мають різні характеристики. У виробництві шампанського, наприклад, використовують спеціальні стами дріжджів (саме вони відповідальні за процес шампанізації), тому для цих вин характерні ноти підсмаженого тосту чи бісквіту. У витриманому шампанському можна розрізнити ноти цедри та мигдалю. От, скажімо, у золотавому Veuve Pelletier&Fils Brut виділяють смаки солодкої булочки із горішками, липовим медом та персиками, а у фіналі – аромати підсмаженого мигдалю та лимона. Інтенсивний сухий смак та висока кислотність шампанського робить його ідеальною парою до морепродуктів, смажених хрустких закусок, та і в принципі пасує майже до усіх страв, окрім хіба що відверто брутальних стейку чи шашликів. Ще один важливий якісний показник шампанського – довга гра тонких бульбашок, яку забезпечує високий тиск у пляшках під час шампанізації.

grajlyvyj-nastrij-chym-vidriznyayutsya-shampanske-ispanske-kava-ta-prosekko-4Хоча кава виробляється за тим самим методом, але перегортання пляшок під час витримки виконують не вручну, як у Франції, а механічно. У смаку цього вина переважають цитрусові, фруктово-квіткові та динні ноти. Visiega Cava Brut з власного імпорту METRO на смак сухіша за шампанське, та більш енергійна, з яскравими тонами яблука. Тож її напарники на столі — креветки, паелья, хамон, сири та фрукти.

Просекко витримують у резервуарах, де тиск помітно менший – тому його бульбашки не такі стійкі, а піни набагато більше. Типові ноти – тропічні фрукти, фундук, ваніль та мед, часом жасмін чи жимолость. З трьох ігристих у свіжого м’якого Valmarone Prosecco Extra Dry із ароматом білих квітів найбільш солодкий смак. Тому це вино чудово поєднується із та фруктами, або навіть до азійської кухні – гостро-солодким салатам, суші або лапші-wok.

grajlyvyj-nastrij-chym-vidriznyayutsya-shampanske-ispanske-kava-ta-prosekko-5Воно того варте: різниця у ціні

Флер престижної вишуканості оповиває шампанське, і забезпечує найвищу ціну серед ігристих. Звісно, це оправдано – ручною роботою під час шампанізації, довгою витримкою у підвалах, як і тонким смаком. Крім того,  французи як ніхто знаються на розкоші та маркетингу, що також впливає на ціну напою. Тож шампанське –  для найважливіших, найурочистіших моментів життя, будь-то ювілей чи весілля.

Процес створення кави ідентичний до шампанського, але коштує це вино значно менше – через механізацію більшості виробничих процесів. Це гарний, і, що, важливо, приємний за ціною варіант вишуканого напою для важливих приводів. Але, і це також важливо розуміти – не еквівалент шампанського.

А от просекко – це справжне свято кожного дня, чудове якісне вино з приємною ціною. Свіже, яскраве, не надто кисле чи надмірно вишукане, воно як веселий знайомий миттєво підіймає настрій і подобається усім. Його сміливо можна купувати для компанії, особливо – дівчачої, веселих пікніків та домашніх посиденьок. А ще краще – мати вдома запас, на випадок раптових гостей, вечірки. Чи, можливо, на той випадок,  коли захотілося свята прямо тут і зараз.